Knižní recenze 21/2005

Knižní recenze 21/2005
Sdílej
 
Recenze knih: Smrtelné stroje, Golem a elixír lásky a Hvězdná kniha 1: Mistr Kadehar.

Smrtelné stroje

Mladá fronta

V prvním díle sci-fitetralogie zavádí Philip Reeve čtenáře do zvláštního světa daleké budoucnosti, kde se města pomocí složitých těžkotonážních mechanismů pohybují prostorem a vzájemně se loví a požírají. Přesto jsou pro své obyvatele domovem. A když se někomu přihodí, že z města vypadne (tady to platí doslova), může si začít zoufat. Nečeká ho totiž nic pěkného... Ale i když je cesta zpátky domů trnitá, člověk si při té náročné pouti aspoň pořádně srovná žebříček hodnot.

*** 1/2


Golem a elixír lásky

Egmont

Druhá část třídílné série Vojtěcha Steklače vypráví o přátelství současného gymnaziálního studenta Martina Nováčka a Golema, který pochází z dávné z minulosti. Ovšem pozor, tenhle Golem není šestimetrové neforemné hliněné monstrum, co nahání hrůzu. Naopak: i přes překvapivě malý vzrůst a neobyčejnou chuť k jídlu je to fajn chlapík se smyslem pro legraci, kamarádství a čest. Steklačova novinka potvrzuje, že oblíbený autor literatury pro mládež je stále v dobré formě.

****


Hvězdná kniha 1: Mistr Kadehar

Perfekt
Trilogií Hvězdná kniha se francouzský autor románů pro dospělé Erik L'Homme poprvé obrátil přímo na mladé čtenáře - v tom smyslu, že hlavní role příběhu z magického světa Ys svěřil dětským hrdinům. Jeho Guillemota z Troilu bychom s trochou nadsázky mohli srovnat s anglickým Harrym Potterem: oba jsou čarodějnickými učni s neobyčejným talentem na kouzla a s věrnými přáteli po boku obstojí v každé životní zkoušce.

***

 

Články odjinud