Týden ve světě komiksu 7. – 13. 11. 2005

Týden ve světě komiksu 7. – 13. 11. 2005
Sdílej
 
Právě vyšlo: Usagi Yojimbo – Mezi životem a smrtí, Moucha. V angličtině vyšel životopisný komiksu, vyprávějící příběh Nelsona Mandely, prvního černého prezidenta JAR.

BB ART DO VÁNOC
Ani ti, kdo již mají v rukou či knihovničkách zatím poslední komiksový titul BB Artu - Craiga Thompsona Pod dekou (Blankets), nemusejí zoufat, že by jim BB Art žádné další překvapení nepřichystal. Do Vánoc totiž chystá ještě na konec listopadu třetí knihu Punisherovi (28. 11.) a na začátek prosince - ideální tip pro Mikuláše na kontrabant za okno! - další Moorův opus V jako Vendeta (5. 12). Recenzi originálního vydání tohoto děsivého a působivého příběhu o ztrátě svobody a identity v totalitní společnosti si můžete přečíst zde.

PRÁVĚ VYŠLO: Usagi Yojimbo - Mezi životem a smrtí

Králičímu roninovi a jeho daisho (Nechytáte se? Mrkněte sem) se před prázdninami dostalo vřelého přijetí, a tak nakladatelství Crew v rychlém sledu přispěchalo s druhým svazkem (v originále desátým) jeho příhod. Usagi Yojimbo se ve svých dobrodružstvích tentokrát ocitá Mezi životem a smrtí a jak nakladatel dodává: Tentokrát půjde vážně do tuhého. Na svých cestách za harmonií, které jej vedou přes hory a doly, přes města a venkov i podél rozeklaného pobřeží, potkává Usagi celou sbírku nezvyklých postav: vesničany pěstující mořské řasy, nevinného prodavače nudlí, ženu posedlou démonem, klan nemilosrdných netopýřích ninjů, gildu vrahů, záhadného obchodníka s léky a Inazumu, tajuplnou ženu s mečem. Více než jednou se Usagi ocitá ve velkém nebezpečí - je však zvyklý kráčet po tenké čáře mezi životem a smrtí. Aneb další porce příběhů Stana Sakaie inspirovaných japonskými legendami.

PRÁVĚ VYŠLO: MOUCHA

Bomba! Totiž Moucha! Vyšla u Motkomiksu! Hurá! Slovy nakladatele nám Lewis Trondheim předkládá životní (a tak trochu netradiční) příběh mouchy, plný geniálního černého humoru a skvělé primitivní kresby. 108 černobílých stran formátu A5.

JIHOAFRICKÝ KOMIKS O MANDELOVI

Lidové noviny informovaly o vydání životopisného komiksu, jehož hrdinou je Nelson Mandela, první černý prezident JAR a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Zatím vyšel první díl z devíti a přes jeden milion kusů byl zdarma rozeslán do jihoafrických škol, aby byl jeho prostřednictvím změněn obraz dějin země, který přežívá v tradičních ("bílých") učebnicích. Komiks zatím vyšel pouze v angličtině, ale počítá se s jeho přeložením i do zbývajících deseti jihoafrických úředních jazyků, zájem o něj projevily i vydavatelé v Rusku, Itálii a Kanadě. Více zde.


45. TÝDEN NA KOMIKS.CZ

I čtyřicátý pátý týden roku 2005 byl na Komiks.cz ve znamení pěti článků:
Recenze Slaine – Rohatý bůh 3
Recenze knihy Batman – Ticho 2
Reportáž z výstavy projektu Gavron
Druhý díl teorie Filmové adaptace komiksu
Mytologické prvky v komiksu (11.)
Všechny recenzované tituly je možné zakoupit ZDE.

 

Články odjinud