Týden v komiksu 9. – 15. 10. 2006

Týden v komiksu 9. – 15. 10. 2006
Sdílej
 
Po delší odmlce vám opět přinášíme zpravodajství ze světa komiksů. Dočtete se o Komiksfestu 2006, návštěvě Bryana Talbota v Česku a dalších zajímavostech.

Komiksfest! 2006
KomiksFest! www.komiksfest.cz, který se koná ve dnech (14.) 21. až 29. října v Praze, je širokospektrální multimediální festival, který chce prezentovat komiks jako svébytné, formálně a tématic ky neomezené médium. Prostřednictvím výstav, filmových projekcí, divadelních představení, diskusí a prezentací nakladatelství a jejich aktuálních knižních novinek usiluje KomiksFest! o představení komiksu jako zajímavé a rovnoprávné součásti soudobé umělecké a mediální scény.
KomiksFest! 2006 je prvním ročníkem akce, která nebude jen (stavovsko-fanouškovským) setkáním „zasvěcených“, ale která chce primárně popularizovat komiks široké veřejnosti jako hodný její pozornosti, jako atraktivní a nešablonovitou součást současné kultury.
K hostům festivalu patří legenda britské komiksové scény Bryan Talbot, své výstavy a workshopy budou mít nejlepší domácí kreslíři (Jiří Grus, Karel Jerie, Honza Bažant a další), chystá se řada křtů a čerstvých publikací (sebraná trilogie Alois Nebel s alternativním koncem, nový Aargh!, druhý díl Monstrkabaretu Freda Brunolda nebo vícevjemový projekt Wall After Wall), odehrají se divadelní představení i koncerty.
Kompletní program festivalu a záhy i další informace najdete na www.komiksfest.cz.

PRÁVĚ VYŠLO: LOBO – KONTRAKT NA BOGA

Zabil Santa Clause. Zmasakroval Velikonočního zajíčka… jak lépe může začínat informace o tom, že vychází nový Lobo? A nakladatelství Crew pokračuje: Vyrval páteře andělům. Zlikvidoval dokonce i svoji učitelku ze základky! Čím se dá tohle trumfnout? Ano, jediným. Lobo dostává zakázku, která se nedá odmítnout. Kontrakt na Boha... tedy vlastně na Boga. A tím se zaplétá do války Pekla a Nebes, ve které jsou všechny údery pod pás dovolené. Což je přesně to, co mu vyhovuje. Nová kniha snad nejpopulárnější americké komiksové postavy u nás (stačí zmínit Lobo se (z)vrací www.komiks.cz/clanek.php?id=824) je tady. Lobo – Kontrakt na boga (Lobo: A Contract on Gawd) scénáristy Alana Granta a kreslíře Kierona Dwyera má 96 stran formátu 165 x 255 mm, o překlad se postaral Šimon Španihel.

TALBOT V PRAZE

Britský tvůrce Bryan Talbot dnes zahajuje svou českou minitour. Nejprve se setká s novináři a v sobotu 14. října od 13. hodin i se čtenáři a fanoušky. V prvním patře pražského Domu knihy Kanzel sberger (Václavské náměstí 4) ve zhruba dvouhodinové přednášce přiblíží, jak vznikaly jeho knihy o Lutheru Arkwrightovi www.komiks.cz/clanek.php?id=1114. Tlumočí překladatelka Dana Krejčová, po skončení přednášky následuje autogramiáda.
Zároveň na tento den plánuje Comics Centrum zahájení prodeje Srdce impéria.
Profil Bryana Talbota čtěte zde.

Nové číslo sborníku AARGH! za dveřmi

Aargh! č. 6.9 od Analphabet Books už je v tiskárně, kterou by měl opustit na konci příštího týdne. Tentokrát se jedná o monotématické číslo s podtitulem „speciál o ženách, mužích a takových těch věcech.“ Zahraniční produkci reprezentují například Rus Konstantin Komardin (Site-o-polis), Belgičan Mark Horemans (Inspiratorium), Španěl Enrique Sánchez Abulí (Torpedo 1936), Srb Darko Perović (Magico Vento), Slovinec Tomaž Lavrič (Lomm) nebo Američan Phil Hester (Green Arrow). Domácí scénu zastupuje Lela Geislerová (jež je zároveň autorkou obálky), Lucie Lomová, ToyBox, Kája Saudek, Jiří Grus, Tomáš Kučerovský, Pavel Čech, Jiří Zimčík a další.
Recenzi posledního Aarghu čtěte zde.

ČTĚTE NA KOMIKS.CZ OD 9. DO 13. 10. 2006

Stručný přehled článků na Komiks.cz v tomto týdnu:
Recenze alba Lucky Luke 3 - Zelenáč
Recenze alba Anča a Pepík zasahují
Profil Lucie Lomové
Dvacátý díl teorie Filmové adaptace komiksu
Všechny recenzované české tituly je možné zakoupit ZDE.

WALL AFTER WALL ZAČÍNÁ VÝSTAVOU

Výstavní prezentace „vícevjemového“ projektu nakladatelství Narwain Wall after wall proběhne od 24. do 31. října (vždy od 11 mezi 18 hodinou) v galerii Ecce Terra při Konzervatoři Jana Deyla (Maltézské náměstí 14, Praha 1).
Ze zahájení výstavy přineseme podrobné informace.

 

Články odjinud