Týden v komiksu 16. – 22. 10. 2006

Týden v komiksu 16. – 22. 10. 2006
Sdílej
 
Režisér Tomáš Krejčí uvažuje o natočení hraného filmu na motivy Kruanových dobrodružství. Bryan talbot na ČT24. KomiksFEST! 2006 začíná.

PRÁVĚ VYŠLO: Srdce impéria aneb Odkaz Luthera Arkwrighta

Není to ani rok, co se česky objevil legendární komiks Dobrodružství Luthera Arkwrighta a Comics Centrum www.comicscentrum.cz už vydává jeho 304 stránkové pokračování pod názvem Srdce impéria aneb Odkaz Luthera Arkwrighta (Heart of Empire: The Legacy of Luther Arkwright). Ani autorský tým se nemění, scénář a kresbu obstaral Bryan Talbot, překlad Dana Krejčová. Nakladatel dále k ději uvádí: Vrcholí bitva o Londýn, uprostřed bitevního pole se královně Anně narodí dvojčata - princ Jindřich a princezna Viktorie. Jejich otec, hrdina Mnohovesmíru, spasitel světa, vyvolený, Luther Arkwright mizí beze stop, aniž by své potomky spatřil. Uplynulo 23 let. Královna Anna je císařovnou obrovského impéria, nad kterým opravdu slunce nezapadá. Jejího syna Jindřicha zabili puritánští teroristé a princezna Viktorie vyrostla do krásy a moudrosti. Za sedm dní bude slavit své dvacáté třetí narozeniny a celé Britské impérium se chystá na velkolepé oslavy Dne vítězství. Naprostá idylka, nebýt té neuvěřitelné bolesti hlavy, která Viktorii sužuje. A navíc se vynořuje neuvěřitelná spousta nezodpovězených otázek. Kdo je tajemný Gabriel Shelly, který prý Viktorii jako z oka vypadl? Opravdu se ztrácejí lidé z ulic? Jak si VOTAN vytvořil vlastní inteligenci? Co je zvláštního na Kapli svatého Jiří? A hlavně, kam se ztratil hrdina minulé revoluce a Viktoriin otec Luther Arkwright?

TALBOT ŽIVĚ NA ČT24

Kdo se nedostal na setkání s Bryanem Talbotem u příležitosti vydání novinky nakladatelství ComicsCentrum Srdce Impéria aneb Odkaz Luthera Arkwrighta, navazující - jak už název napovídá - na legendární Dobrodružství Luthera Arkwrighta, může se s tímto význačným britským komiksovým tvůrcem setkat alespoň zprostředkovaně prostřednictvím portálu ČT24 živě - zde.

ČTYŘICÁTNÍK KRUAN DO FILMU

Říjnová Pevnost zveřejnila u příležitosti čtyřiceti let od prvního vydání výboru sci-fi povídek V. Tomana Příchod bohů rozsáhlý materiál. Otisknula obě původní povídky (TO a Příchod bohů), F. Gotfrid zavzpomínal na jejich slavnou komiksovou podobu (odstartovanou roku 1973 v časopise ABC Příhodami Malého boha a završenou první Velkou knihou komiksů). A celkem nenápadná poznámka prozradila, že společnost Endorfilm a režisér Tomáš Krejčí uvažují o natočení hraného filmu na motivy Kruanových dobrodružství. Podle informací přímo od (komiksového a nyní zřejmě i filmového) scénáristy V. Tomana byly dokonce již zahájeny práce na scénáři. Budeme se snažit přinášet průběžně informace o tom, jak práce na filmu pokračují.
Dále čtěte: Jak vypadal Malý bůh před Kobíkem?

WAW V LISTOPADU

Podle horké zákulisní informace vyjde titul Wall after wall, první komiks z nakladatelství Narwain, 10. listopadu 2006, kdy bude prezentován na knižním veletrhu v Brně.

ČTĚTE NA KOMIKS.CZ OD 16. DO 20. 10. 2006

Stručný přehled článků na Komiks.cz v tomto týdnu:
Recenze alba Sin City 3 – Velká tučná zabíjačka
Recenze filmu Superman se vrací
Rozhovor s Bryanem Talbotem
Rozhovor s Miloslavem Švandrlíkem
Dvacátý první díl teorie Filmové adaptace komiksu
Všechny recenzované české tituly je možné zakoupit ZDE.

KOMIKSFEST! – ZAČÍNÁME!

Pouhých pár hodin zbývá do prvních událostí KomiksFEST!u 2006. Nač se můžete těšit? Rozhodně na řadu filmů v kině Světozor – od těch aktuálních, jako je V jako vendeta, X-Men 3 nebo Silent Hill až po atmosférickou Road to Perdition Sama Mendese, jejíž komiksovou předlohu znáte díky nakladatelství Comics Centrum. Každý "celovečerák" bude uveden zahraničním animovaným předfilmem z archivu ANIfestu; blok toho nejlepšího z české "komiksové" animace Vás čeká v sobotu od 16 hodin.
Ve Světozoru se představí i Fantasmagorie Karla Jerieho a výstava Současný český komiks, při celodenním úterním happeningu/kreslení naživo zaplní stěny zadního foyer trio Grus-Jerie-Bažant. Výstavu Tomáše Kučerovského najdete od čtvrtka v kavárně Obratník, nádražácká legenda Alois Nebel bude k vidění v galerii Českých center v Rytířské ulici. Nebudou chybět další vernisáže, křty a koncerty, objeví se řada knižních novinek: sebraná trilogie Alois Nebel s alternativním koncem, nový Aargh!, druhý díl Monstrkabaretu Freda Brunolda Za vším hledej doktora Ženu nebo vícevjemový projekt Wall After Wall nakladatelství AFFL.
K tomu všemu večer co večer nakladatelské prezentace, a diskuse, jichž se zúčastní smetánka české (nejen) komiksové scény: překladatelé Viktor Janiš, Richard Podaný, Jan Kantůrek (překladatel Zeměplochy) a Kateřina Vinšová (Asterix), battle nad komiksovými filmy povedou František Fuka, Štěpán Kopřiva a šéfredaktor Cinepuru Kamil Fila; úspěchy a specifika publikování za hranicemi ozřejmí Petr Litoš (CREW) a Lucie Lomová. Držitelé festivalového pasu budou mít nejen levnější vstupné na projekce, divadla a koncerty, ale i slevy na knihy z knihkupectví SEQOY, inter:zone nebo nakladatelství Mot.
Kompletní a aktuální program najdete na www.komiksfest.cz.
Komiks.cz, který je medálním partnerem festivalu, Vám bude přinášet pravidelné denní tipy i zpravodajství.

Tyto zprávy a ještě mnohem víc najdete na serveru www.komiks.cz.

 

Články odjinud