Týden v komiksu 6. – 12. 11. 2006

Týden v komiksu 6. – 12. 11. 2006
Sdílej
 
Egmont pokračuje ve vydávání knižních souborů Asterixových dobrodružství. Právě vyšlo: 360 stránkový knižní komplet Alois Nebel, rozšířený o alternativní konec.

PRÁVĚ VYŠLO: ASTERIX 13 – 16

Egmont pokračuje ve vydávání knižních souborů Asterixových dobrodružství. Jako čtvrtý v pořadí se objevil komplet Asterix 13 – 16, obsahující na 188 stranách formátu A4 alba Asterix a kotlík, Asterix v Hispánii, Nesvár a Asterix v Helvetii.

REFLEX O SOUČASNÉM KOMIKSU

Letošní 43. číslo týdeníku Reflex, které vyšlo v týdnu konání KomiksFestu, věnovalo značný prostor českému komiksu. Již z obálky se na čtenáře dívá zestárlý Bobík Karla Jerieho (uvnitř pak čeká ještě batmanovsky šmrncnutý Myšpulín). Číslo samotné pak krom tradičních porcí Zeleného Raoula, Hany a Hany a Aloise Nebela nabízí článek Ivana Adamoviče Synové Čtyřlístku, ve kterém se autor věnuje současné generaci domácích tvůrců. Pozornosti doporučuji také diskusi k článku.

PRÁVĚ VYŠLO: ALOIS NEBEL – KOMPLET

Nádražáka Aloise Nebela zná leckdo, tři knihy s názvy Bílý potok, Hlavní nádraží a Zlaté Hory vycházely v rozmezí let 2003 až 2005. Labyrint je nyní přináší souhrnně formou 360 stránkového knižního kompletu rozšířeného o alternativní konec. K příběhu scénáristy Jaroslava Rudiše a kreslíře Jaromíra 99 nakladatel dále uvádí: V sugestivních černobílých obrazech vypráví hlavní hrdina příběhy, které i po několika generacích ovlivňují zapomenuté události. Vypráví příběhy zdánlivě obyčejných lidí na okraji společnosti. Po kolejích se dostanete všude, do Lisabonu i do Osvětimi, do vlastní minulosti i do pochybností, které vám zanechali rodiče, příbuzní a přátelé. Příběhy ze století, o němž si myslíme, že už je dávno za námi.

PRÁVĚ VYŠLO: USAGI YOJIMBO 11 – ROČNÍ OBDOBÍ

Nejprve triumfoval v magazínu Crew, pak v první vlastní knize, druhé, třetí… Teď se Usagi Yojimbo, samuraj bez pána, který putuje krajinou středověkého Japonska, bojuje proti bezpráví a zdokonaluje své duchovní a válečnické schopnosti objevuje počtvrté. Crew totiž vydává 200 stránkovou knihu Stana Sakaie v překladu Ľudovíta Platy Roční období (v originále ovšem jedenáctá v pořadí). Nakladatel dále k ději uvádí: Jarní vánek přináší vzpomínky na prohrané bitvy. Letní pole hoří v plamenech zrady. Chladné podzimní noci rozeznívá křik démonů. Zimní sníh se barví do ruda krví. Roční doby se střídají v nekonečném koloběhu zrození, života a smrti – a zrcadlí tak válečnickou pouť Usagiho, jehož talent a povaha podstoupí několik těžkých zkoušek v sérii dobrodružství (Vyschlé pole, Slib daný ve sněhu, Spiknutí osmi, Hadi a květiny, Návrat na planinu Adachi, Přívoz, Trpělivost pavouka, Pán sov, První pravidlo, Obakéneko z klanu Geishu a Zelený tomel) tak rozdílných, jako jsou roční období. Keramický tomel ukrývá klíč k plánům zlého lorda. Šermířské souboje se stávají jediným smyslem života ronina hledajícího pomstu. Tajemný Pán sov vládne schopností vidět smrt v očích lidí. Umírajícího obchodníka zachrání láska jeho dcery.

ALONSOMÁNIE I V KOMIKSU

O tom, že popularita dvojnásobného mistra světa vozů formule 1 Fernanda Alonsa nezná mezí, svědčí i jeho transformace v komiksového hrdinu, který musí spasit svět. Více informací o sérii Sektor 97 naleznete zde.

DO NEOPOLE 14., DO PERSEPOLE 28. LISTOPADU

Komiksová sekce webu BB Artu po čase opět ožila. A zve na dva nevšední výlety - 14. listopadu do vznikající Neopole, kterou známe ze série Top 10, a to v jejím před-kračování s názvem Devětačtyřicátníci, 28. listopadu pak do Persepole, v níž Marjane Satrapiová sekreslila své dětství a dospívání v Íránu za dob islámské revoluce a za války s Irákem.

ČTĚTE NA KOMIKS.CZ OD 6. DO 12. 11. 2006

Stručný přehled článků na Komiks.cz v tomto týdnu:
Recenze alba Lobo – Kontrakt na boga
Profil A. C. Doyla
Reportáž z Lodžského festivalu
Dvacátý třetí díl teorie Filmové adaptace komiksu
Všechny recenzované české tituly je možné zakoupit ZDE.

ZA HRANICI TŘESKOPRSK V MĚSTSKÉ KNIHOVNĚ

Ve čtvrtek 14. prosince se od 19.00 hodin uskuteční v malém sále pražské Městské knihovny (Mariánské nám. 1) přednáška s názvem Za hranici Třeskoprsk aneb Současný český komiks. Tomáš Hibi Matějíček se v ní bude věnovat těmto tématům: instantní komiksový rozcestník, úhelná data porevolučního komiksu, stručná obhajoba nakladatelů a galerie současných autorů. Cena vstupenky je 35 Kč, bližší informace získáte na telefonu 257 532 908 či 257 532 013.

 

Články odjinud