Týden v komiksu 13. – 19. 11. 2006

Týden v komiksu 13. – 19. 11. 2006
Sdílej
 
Právě vyšlo: Devětačtyřicátníci, Tintin 6 - Ulomené ucho, Tintin 7 - Černý ostrov. V rámci zlínského multimediálního festivalu Mixér se uskuteční komiksový workshop s tématem "Pod svícnem".

PRÁVĚ VYŠLO: DEVĚTAČTYŘICÁTNÍCI
Devětačtyřicátníci (The Forty-niners) scénáristy Alana Moora a kreslíře Gena Ha přicházejí. Píše se rok 1949. Vědečtí a váleční hrdinové se sjíždějí do města Neopolis, které je ještě ve výstavbě a které se má stát domovem všech, kdo vládnou nadlidskými schopnostmi a

nadáním. Jedním z těchto hrdinů je mladý bojový pilot, letecké eso, Steve Traynor, také známý jako Jetlad. Nedávno se vrátil z válkou zmítaných nebes Evropy a těší se na nový život i kariéru. S ním přijíždí i jeho někdejší protivnice, Leni Mullerová, též Nebeská čarodějnice, která chce po porážce Německa prokázat, že si zaslouží dostat v Neopoli novou šanci. Oba však nemají představu, jaké těžkosti je v experimentálním městě čekají. Do nového a nezmapovaného prostředí totiž za superhrdiny následovali i superpadouši a superorganizovaní superzločinci. Vznikají nová přátelství, jako třeba to Stevovo s Wulfem, který patří ke skupině špičkových letců, zvané Žraloci nebes, a Lenino s Ramonem Moralesem, motorkářem a bojovníkem proti zločinu, který si říká Černý jezdec. Rychle se objevují i noví nepřátelé, například někdejší nacističtí vědci, ale také zlovolný gang známý pod jménem Pijavice. Bude odvaha a obratnost obránců zákona stačit na všechny hrozby? Povede experiment k úspěchu, anebo vznikající policejní síly podlehnou záplavě zločinu? „Předpokračování“ úspěšného Top 10 vydává na 112 stranách formátu 175 x 265 mm BB Art v překladu Richarda Podaného.

PRÁVĚ VYŠLO: TINTIN 6 – ULOMENÉ UCHO

Po dvouleté odmlce se díky Albatrosu vrací odvážný reportér Tintin scénáristy a kreslíře Hergého, a to v dobrodružství nazvaném Ulomené ucho. U nás je celkově sedmým vydaným, v originální sérii má číslo 6 (jako Oreille cassée se objevilo v roce 1937). K ději 64 stránkového alba formátu A4 v překladu Kateřiny Vinšové nakladatel dále uvádí: je to první komiks, jehož děj se částečně odehrává v Tintinově rodném městě - prvních dvanáct stran probíhá v Bruselu. Poprvé navštívíme Tintinův byt a můžeme sledovat jeho ranní zvyky. Komiks začíná krádeží modly, která je zdánlivě objasněna, ale Tintin tuší něco nekalého, a dobrodružství se brzy začne odvíjet na plné obrátky.
Naposledy jsme se s Tintinem setkali v Modrém lotosu – recenzi čtěte zde.

PRÁVĚ VYŠLO: TINTIN 7 – ČERNÝ OSTROV

Kromě Ulomeného ucha vydává Albatros také Tintinovo dobrodružství Černý ostrov. U nás je celkově osmým vydaným, v originální sérii má číslo 7 (jako Ile noire se objevilo v roce 1938). K ději 64 stránkového alba formátu A4 v překladu Kateřiny Vinšové nakladatel dále uvádí: Napínavý detektivní příběh v duchu Agathy Christie. Snad ještě více je inspirován filmem Alfreda Hitchcocka 39 stupňů (1935), kde je mladý hrdina podezřelý z vraždy, pronásleduje jej policie i padoušští špioni a prchá z Londýna až na skotskou Vysočinu - přesně jako Tintin.
Více o Hergém, scénáristovi a kreslířovi Tintina, čtěte zde.

ČTĚTE NA KOMIKS.CZ OD 13. DO 19. 11. 2006

Stručný přehled článků na Komiks.cz v tomto týdnu:
Recenze knihy Srdce impéria
Recenze Aarghu! č. 6.9
Dvacátý čtvrtý díl teorie Filmové adaptace komiksu
Dvacátý pátý díl teorie Filmové adaptace komiksu
Všechny recenzované české tituly je možné zakoupit ZDE.

„Pod svícnem“ aneb Komiksový workshop (a nejen ten) ve Zlíně

Komiksový workshop s tématem „Pod svícnem“ se uskuteční v úterý 21. listopadu v rámci zlínského multimediálního festivalu Mixér. Od 10:00 proběhne veřejný seminář Jak se rodí komiks? o komiksových technikách a postupech, od 11:30 začíná samotný uzavřený workshop. Ten má omezený počet účastníků, přihlásit se můžete na festivalovém webu. Kromě toho bude v prostorách budovy č. 12. areálu Svit k vidění i průřezová výstava Současný český komiks. Seminář a workshop povedou Tomáš Hibi Matějíček a výtvarník Karel Jerie, spoluzakladatelé Seqence o.s.

 

Články odjinud