Týden v komiksu 2. – 8. 4. 2007

Týden v komiksu 2. – 8. 4. 2007
Sdílej
 
Velké putování Aloise Nebela a jeho výstavy "Můj život" pokračuje v polské Wroclawi. Právě vyšlo: Voleman 1 (aneb Štastný otec Jiří G.) a Lucky Luke 8 - Máma Daltonová.

Velké putování Aloise Nebela…
… a jeho výstavy „Můj život“ pokračuje ode dneška výstavou v polské Wroclawi. Z rodného Jeseníka se zamlžený nádražák vydal na turné po světě – a myšlenka, že by třeba došel u našich severních sousedů knižního vydání nezní tak docela špatně…

Právě vyšlo: Voleman 1 (aneb Štastný otec Jiří G.)

Láska! Tajemství! Palička na maso! A… Voleman. To zní! Už jenom v tom jméně je cítit rázovitá postava, vypjatá k nadlidskému světu superhrdinů, a zároveň utopená v čecháčské umolousanosti; nejapný, ironický a přesto náš, ano, to je Voleman Jiřího Gruse, švejk na komiksovém poli. Dlouho očekávaný sešit v autorově vlastní produkci konečně spatřil světlo světa. Lapidární, leč precizně vyvedená obálka skrývá 48 stran plných dokonalé perokresby, osobitého humoru, ničeho nešetřících komiksových dloubanců a… Holešovic. Po splatterovém sci-fi Nitro těžkne glycerínem se Jiří Grus – kresebně i scénáristicky – navrátil do reality, a dal jí ve svém albu pořádně zabrat. Voleman je prostě „must see“, ať už na Praze 7 bydlíte nebo ne…
Rozhovor s novopečeným komiksovým rodičem najdete na stránkách revitalizovaného Komiksária, Volemanovy stránky pak na adrese Grusova Korea Studia.

Právě vyšlo: Lucky Luke 8 – Máma Daltonová

Osmý Lucky Luke se jmenuje Máma Daltonová (v originále Lucky Luke 38 - Ma Dalton). Vydává opět Egmont ve standardním formátu: 48 barevných stran A4. Nemění se ani autorský tým, scénář napsal René Goscinny, nakreslil Morris. Něco k ději: Z vězení uprchnou Daltonovi a ukryjí se u matky Daltonové. A tak má Lucky Luke, muž, který střílí rychleji než jeho stín, tentokrát příležitost se seznámit se svéráznou ženou, jež obětavě vychovala čtyři zločince.
Recenzi alba Lucky Luke 7 – Kaňon Apačů čtěte zde.

Komiksový server Komiksárium odstartoval

Na adrese www.komiksarium.cz se od 1. dubna rozel projekt Komiksárium věnovaný tuzemskému i světovému komiksu. Komiksárium původně vzniklo jako vedlejší produkt při vydávání komiksového časopisu Zkrat, věnujícímu se podpoře české komiksové scény. Od 1. dubna 2007 však vznikají pod patronací občanského sdružení Seqence internetové stránky, zabývající se nejenom tuzemskou scénou, ale i překladovými komiksy a děním ve světě. Důraz na český komiks ovšem zůstává a dokládá ho i podíl ukázek z komiksů a rozhovorů s autory. Komiksárium není klasickým zpravodajským serverem, ale spíše výkladní skříní komiksů, které považují jeho redaktoři za zajímavé nebo aspoň za hodné zmínky. To, že se nějaký komiks na Komiksáriu neobjeví, nemusí pramenit z opomenutí autorů.

Kdo je Yellyman?

Nedosti na Volemanovi, jeho předchůdcem, alespoň co do data narození, byl Yellyman Karla Jerieho. Stripy s příhodami domácího anti-super-hrdiny s výstižným jménem nedlouho hostil kulturní týdeník A2; Yellimanův návrat v plné parádě je očekáván na letošním ANIfestu. Nejen, že by festivalový deník měl ve stripech pokračovat; Yellyman spolu se SuperMankou by se měli – naživo! – stát hlavními moderátory otevíracího a závěrečného ceremoniálu. A s Yellimanem se setkáme i v připravované stínové performanci, parafrázující komiksový strip v životní velikosti. Po Ferdovi, Octobrianě, Pánu času a Volemanovi stoupá na domácí (super)hrdinské nebe další hvězda. Vítej do party, Yelly!

 

Články odjinud