Týden v komiksu 9. – 13. 4. 2007

Týden v komiksu 9. – 13. 4. 2007
Sdílej
 
Právě vyšel první díl korejské fantasy manhwy Deník pána démonů a 30. díl Asterixe – Obelix a Caesarova galéra. V pražském divadle Minor má premiéru představení Velké putování Vlase a Brady podle skvělého komiksu Františka Skály.

PRÁVĚ VYŠLO: DENÍK PÁNA DÉMONŮ 1

Cože? Vychází manga česky? Zní to neuvěřitelně! Po několika málo odvážlivcích (Gon, Kazatel, nejnověji také atypický Usagi Yojimbo) se na tenký led pouští také Talpress s prvním dílem korejské fantasy manhwy Deník pána démonů (Demon Diary). Scénář 184 stránkového příběhu formátu 125 x 190 mm napsal Lee Chi Hyong, pod černobílou kresbou je podepsána autorské duo Kara Lim (Yoon-Gyeong Kim a Eun-Sook Jeong), o překlad se postarala Dana Krejčová. Nakladatel k ději dále uvádí: Bohové a démoni vedou nekonečnou bitvu a za bojiště jim slouží říše smrtelníků. Jak už to ve většině dlouhodobých svárů bývá, na důvodech již dávno nezáleží - nenávist se stala smyslem života. Ale pověst praví, že se objeví někdo, kdo mezi bohy a démony nastolí harmonii. Vstupuje Raenef, vysoce urozený démonický dědic, třebaže on sám se ke dvoru příliš nehodí. Král démonů pověří ušlechtilého a moudrého démona-učitele Eklipse, aby Raenefa dostal do správné démonské formy. Raenef je černou ovcí démonického dvora, nevyzná se v magii ani v královské etiketě. Jeho přátelství s Eklipsem však brzy přeroste vztah žáka a učitele… V tomto svazku jsou i dva příběhy navíc: „Křišťálové srdce" a „Terra".
V nejbližším plánu jsou další dva díly z celkem sedmi originálně vydaných.

SEQENCE on-line!

Občanské sdružení na podporu komiksu SEQENCE o.s., které založili Martin Foret, Karel Jerie a Tomáš Hibi Matějíček, má konečně svůj web. Veškeré informace o činnosti sdružení, realizovaných i připravovaných projektech i nejbližších akcích v režii nebo spolupodílnictví SEQENCE najdete na adrese www.seqence.cz. Web je ve své první fázi; v dalších plánovaných sekcích se objeví například doporučené odkazy, seznam akademických prací o komiksu nebo ukázky z připravovaných publikací; v přípravě je i výroční zpráva sdružení. Takže rozhodně je a bude na co koukat!

PRÁVĚ VYŠLO: ASTERIX 30 – OBELIX A CAESAROVA GALÉRA

Egmont v poslední době značně zrychlil tempo vydávání nových sešitů Asterixe. Důkazem je i nejnovější, 30. album s názvem Obelix a Caesarova galéra (La galère d'Obélix). Patří mezi ta, kde je pod scénářem i barevnou kresbou podepsán kreslíř Albert Uderzo. K ději rozkládajícímu se na klasickém formátu 48 stran A4 nakladatel uvádí: Posádka jedné z Caesarových galér se na moři vzbouří. Galejníci velmi dobře vědí, že Caesar je bude pronásledovat všude, a tak se rozhodnou přistát u břehů Armoriky nedaleko vesnice nenapravitelných Galů, která ještě stále odolává římské moci. Český překlad Michal Lázňovský.

VLAS A BRADA V DIVADLE

15. a 17. dubna od 18.00 hodin má v pražském divadle Minor (Vodičkova 6) premiéru představení Velké putování Vlase a Brady podle skvělého komiksu Františka Skály, který se ujal autorské supervize celého projektu. O divadelní hře přístupné divákům už od šesti let se více dozvíte na oficiálních stránkách Minoru.

ANIČKA DO TISKU

V těchto jde do tisku česká verze knihy Anna chce skočit od Lucie Lomové (v originále vyšlo jako Anna en Cavale). Nakladatelství Meander by ji mělo dokončit do květnového Světa knihy, kde bude mít svou prezentaci. Další podrobnosti včetně informací o chystaném křtu a příjezdu kritika, teoretika a nakladatele Thierryho Groensteena (Stavba komiksu) včas přineseme.

ANČA A PEPÍK OPĚT V AKCI

Ne, to není nějaká reklamní hláška, nýbrž název třetího, posledního dílu sebraných příběhů dvou malých myšek autorky Lucie Lomové. Kniha Anča a Pepík opět v akci je v tisku a 28. dubna se v Divadle v Dlouhé uskuteční po představení Myška z bříška její křest. Na programu bude mj. i promítání jednoho příběhu z nové knížky, který budou tlumočit herci divadla a také soutěž pro děti o tři knihy.
Recenzi prvního dílu Anča a Pepík čtěte zde, druhého dílu Anča a Pepík zasahují zde.

ČTĚTE NA KOMIKS.CZ OD 9. DO 13. 4. 2007

Stručný přehled článků na Komiks.cz v tomto týdnu:
Recenze komiksu Stráže! Stráže!
Recenze filmu 300
Osmý díl teorie Tintin a etnocentrismus
Všechny recenzované české tituly je možné zakoupit ZDE.

 

Články odjinud