Týden v komiksu 30. 4. – 4. 5. 2007

Týden v komiksu 30. 4. – 4. 5. 2007
Sdílej
 
Právě vyšlo: Velkolepý Spider-Man 1 - Drtící Kingpin, osmé číslo fanzinu Sorrel, Anča a Pepík opět v akci, Persepolis 2, Oidipus Rex a Superman - Pro zítřek 2.

VLAS A BRADA ZNOVU PUTUJÍ
Podle informací, které jsme získali z nakladatelství Meander, nakonec vydal František Skála jr. svůj kultovní komiks Velké putování Vlase a Brady vlastním nákladem. A dočkáme se někdy pokračování?
Recenzi čtěte zde.

PRÁVĚ VYŠLO: VELKOLEPÝ SPIDER-MAN 1 – DRTÍCÍ KINGPIN

Senzace! Bez jakéhokoliv ohlášení vydává Egmont sešit Velkolepý Spider-Man 1 - Drtící Kingpin scénáristy Ferga Handleye a kreslíře Simona Williamse. Po Amazing Spider-Manovi z Unicornu či crwácko-calibrácké sérii z let 1999-2001 tak tady máme další pavoučí řadu. Tentokráte se jedná o britskou sérii Spectacular Spider-Man vytvořenou na motivy populárního TV kresleného seriálu z 90. let, vycházející v originále formou dětského magazínu, kde 11 stránkový komiks doplňuje plakát, hry atd. včetně bonusové plastikové hračky. V české verzi 36 barevných stran formátu A4.

PRÁVĚ VYŠLO: SORREL Č. 8

Po ohlášených křtech v Ústí nad Labem a v Praze vychází fanzin Sorrel č. 8, tentokráte na 80 stranách a na téma UFO a mimozemské civilizace. K sehnání je na adrese Dan Černý, Rabasova 39, Ústí nad Labem 400 11 za cenu 50 Kč. Titulní stranu a hlavní komiks má na svědomí Jan Tatarka, ale kromě toho se tu objevují osvědčení klasikové (Dan Černý, Dan Binko, Roman Veseta, Michal Opitz, Daniela Zemková) i neokoukané tváře (Pavliš Dudová, Kamil Tatar, Veronika Jelínková). Kromě celé řady kraťásků se potěší i 24 stránkový příběh Fanouše, tentokráte navíc s kolegyní Klytorou. Průvodce dělá sorrelovský konferenciér hospodský filozof Arnošt Kunc.
Přehled všech Sorrelů naleznete zde.

PRÁVĚ VYŠLO: ANČA A PEPÍK OPĚT V AKCI

Meander vydává třetí knihu sebraných myších příběhů Anča a Pepík opět v akci. Na 164 barevných stranách formátu 170 x 245 mm se nacházejí tyto příběhy: Běh osla, Fantom Ušína, V balóně, V zajetí, Ovocnářka, Dáma v modrém, Kapr, Tajemství hor, Kafemlýnek, Den prasátek, Tři hračky, Deštník, Studnou do pohádky a Anča a Pepík na stopě. K tvůrčímu procesu při tvorbě komiksu nakladatel uvádí: V tomto svazku vychází vůbec první příběh, který vznikl ve spolupráci s Ivanou Lomovou, dnes již velmi respektovanou výtvarnicí. Obě sestry pracovaly tak, že Lucie kreslila postavičky a Ivana malovala pozadí - vynikající akvarely, jejichž výtvarnou hodnotu již čas dávno prověřil. Vymýšlením chytrých příběhů plných fantazie se pak bavily obě originální autorky.
Dosud vyšlo: Anča a Pepík, Anča a Pepík zasahují.

KRUMLOVY STRUČNÉ DĚJINY COMICSU V ČERVNU

Jsou tu další nové informace ohledně knihy o historii komiksu od Milana Krumla, kterou připravuje Comics Centrum. Tak především, její definitivní název je Comics: Stručné dějiny, vyjít by měla někdy ve druhé polovině června a obálku vytvořil Bryan Talbot. K obsahu nakladatel dále uvádí: Na 320 stranách kniha přinese údaje o hlavních událostech, které svébytný svět komiksu ovlivňovaly a naopak. Na rozdíl od různých zahraničních publikací se autor pokusil zmapovat nejen anglo-americký, ale i evropský a asijský komiks. Přesto se nebude jednat o suchou publikaci pro několik školometských teoretiků, ale o čtivého průvodce po tajemných vodách nám utajované historie. Kniha navíc nabídne přes 160 obrázků, dokumentujících psaný text.

PRÁVĚ VYŠLO: PERSEPOLIS 2

BB Art vydává dokončení komiksové knihy Persepolis 2. Autobiografický román íránské autorky Marjane Satrapi získal po celém světě spoustu ohlasů a cen (mj. nejlepší scénář v Angouleme 2002) a jeho dokončení u nás vychází na 180 černobílých stranách formátu 160 x 235 mm v překladu Richarda Podaného. K ději nakladatel uvádí: Autorka líčí svůj pobyt na francouzském gymnáziu ve Vídni, následný návrat do vlasti, poslední pokus sžít se s režimem, který nemůže mít pro samostatné osobnosti jejího typu, navíc ženského pohlaví, pražádné pochopení, a svůj definitivní odchod do Francie. Zatímco hlavním tématem první části byl život v totalitním režimu, ve druhé je jím tedy to, jak se člověk v takovém režimu vychovaný vyrovnává s náhle nabytou svobodou: tedy další téma, které mnozí Češi důvěrně znají.
Recenzi Persepolis čtěte zde.

PRÁVĚ VYŠLO: OIDIPUS REX

Alba českých autorů utěšeně přibývají. Po Grusovi (Voleman) či Bažantovi (Pán času) je tu Karel Jerie a jeho Oidipus Rex. Pravda, díky nakladatelství Garamond tu máme sice dílko, které již před pár lety vyšlo (v časopise Pot č. 2 a 3), avšak jen částečně a neuceleně. A teď se navíc objevuje v upravené, kolorované a kompletní verzi, dokončené v roce 2006. K ději 72 stránkového příběhu formátu 215 x 305 mm nakladatel uvádí: Toto zpracování klasického řeckého mýtu vychází z tragédie řeckého dramatika Sofokla Král Oidipus. Sofokles vypráví starou báji o krutém životním údělu muže, který nevědomky zabil svého otce, oženil se s vlastní matkou a svými vinami si proměnil život v nepřetržitý řetěz utrpení.

PRÁVĚ VYŠLO: SUPERMAN – PRO ZÍTŘEK 2

BB Art vydává dokončení komiksu Superman – Pro zítřek. Druhá kniha ze dvou má 160 barevných stran formátu 170 x 265 mm. I tvůrci zůstávají stejní - scénář napsal Brian Azzarello, kresba je dílem Jima Lee a překlad zařídil Michael Bronec. K ději nakladatel uvádí: Muž z oceli se pomalu blíží k odhalení tajemství Zmizení a k setkání s bytostí, která za ním stojí. Ale kam až je Superman schopný zajít, jen aby dal věci znovu do pořádku? A dokáže ho Wonder Woman zastavit? Co všechno je schopný udělat „pro zítřek"? Objevuje se naděje... a Superman se nezastaví před ničím na své cestě za záchranou světa... a znovunalezení své lásky.

ČTĚTE NA KOMIKS.CZ OD 30. 4. DO 4. 5. 2007

Stručný přehled článků na Komiks.cz v tomto týdnu:
Recenze alba Lucky Luke 8 – Máma Daltonová
Program veletrhu Svět knihy
Program Anifestu
Pozvánka na Comics Salón 2007
Jedenáctý díl teorie Tintin a etnocentrismus
Všechny recenzované české tituly je možné zakoupit ZDE.

 

Články odjinud