Dva týdny v komiksu 14. – 25. 5. 2007

Dva týdny v komiksu 14. – 25. 5. 2007
Sdílej
 
Právě vyšlo: Hoši od Bobří řeky, Deník pána démonů 3 a Padoucnice 5. Do 24. června probíhá v pražské galerii Vltavín výstava obrazů a grafik nekorunovaného krále slovenského komiksu, Jozefa “Danglára” Gertliho.

PRÁVĚ VYŠLO: HOŠI OD BOBŘÍ ŘEKY
Po souborech klasických komiksů Rychlé šípy a

id=74" target="_blank">Svorní Gambusíni přišla Olympia www.iolympia.cz na veletrhu Svět knihy s prvním komiksovým zpracováním jednoho z nejslavnějších Foglarových románů – ano, jsou tu Hoši od Bobří řeky. Jestřábovu předlohu scénáristicky zpracovala Ivana Peroutková, o kresbu se postaral Milan Teslevič, formátově vychází stejně jako předcházející dvě velké knihy (tzn. 215 x 305 mm), rozsah 120 barevných stran. Nakladatelství ke knize dále uvádí: Dárek statisícům Foglarových věrných čtenářů a pokračovatelů. Dílo tehdy mladého třiadvacetiletého autora, nabitého čerstvými zkušenostmi ze skautských kluboven, vycházek a od táborových ohňů, si získal srdce čtenářů od předválečných let po současnost. Román se setkal s úspěchem nejen v knižní podobě, ale také při četbě na pokračování v časopisech a na magnetofonovém pásku…

JERIE KRESLÍ ČESKOU ŠIFRU MISTRA LEONARDA

Sotva několik dní poté, co byla vydáním alba úspěšně zakončena sedmiletá práce Karla Jerieho na komiksu Oidipus Rex (jak sám říká: „Měl jsem dost času doladit celý příběh a také tisk dopadl, myslím, výborně - takhle jsem si to představoval.“), začíná znova kreslit. Scénář o mysteriózním pátrání po pravosti Rukopisů Královédvorského a Zelenohorského se šokujícím odhalením na závěr píše Tomáš Hibi Matějíček, album o rozsahu 48 stran vyjde opět v Garamondu.

NOVÝ KOMIKSOVÝ WEB MAGAZÍN NA OBZORU

V rámci stránek Komixville.cz se připravuje nový internetový magazín Panoptico. Zatím je plánován v podobě měsíčního PDF souboru. K obsahu jeho tvůrci říkají: „Mělo by se jednat o jakýsi sborník českého „amatérského“ komiksu. Budou zde publikována díla amatérů, která však mají určitou úroveň, jak scenáristickou, tak kreslířskou. Hledáme také autory publicistických článků.“

HONZA BAŽANT V JEDNOM KOLE

Honza Bažant bojuje s časem, jelikož musí dokončit Péráka, který se bude připravovat k vydání na podzimním KomiksFEST!u. Zároveň pracuje na druhém dílu Pána času (recenzi jedničky čtěte zde), pomalu, ale jistě směřuje do finiše. Připravuje svou soubornou výstavu, která se uskuteční v červnu v pražské Lucerně a konečně se už nemůže dočkat začátku roku 2009, kdy konečně vyjde Krakatit.

ČTĚTE NA KOMIKS.CZ OD 14. 5. DO 18. 5. 2007

Stručný přehled článků na Komiks.cz v tomto týdnu:
Recenze knihy Superman – Pro zítřek 1
Recenze Dobrodružství Poldy a Oldy
Recenze alba Asterix 25 – Velký příkop
Recenze komiksu Ice Haven
Třináctý díl teorie Tintin a etnocentrismus
Všechny recenzované české tituly je možné zakoupit ZDE.

CRWECON ZA 22 DNÍ: BURZA A JAPONCI

Program druhého Crweconu bude zahájen už v 9.00 hodin, kdy se rozjede komiksová burza – přijďte vyměnit, prodat či koupit něco z/do vaší sbírky. A příznivci mangy jistě ocení přítomnost stánku z Polska, který nabídne spoustu zajímavých titulů – a za docela slušné ceny.


DALŠÍ UPŘESNĚNÍ STRUČNÝCH DĚJIN

Comics Centrum pilně dokončuje (ladí se grafika a probíhají poslední korektury) knihu Comics: Stručné dějiny od Milana Krumla, takže termín vydání polovina června vypadá reálný. Obsah knihy o 320 stranách textu, 170 obrazových přílohách, formátu 151 x 230 mm a ceně 699 Kč:
Kapitola 1: Comics – jak vlastně začal, 2: Cesta k dennímu stripu, 3: Jak se comics usadil, 4: Hrdinové nevšedního dne, 5: Evropské kroky, 6: A zrodil se Superman, 7: Bavit se, bavit se, bavit se, 8: Konec zlatých časů, 9: Éra zvaná stříbrná, 10: Co po stříbře?, 11: Evropa ožila, 12: Je Evropa jenom Francie?, 13: Nové cesty, nové šoky, 14: Pak přišel Crumb, 15: Manga táhnou světem, přílohy: malý comicsový slovníček, rejstřík jmen a titulů, 100 nejlepších comicsů všech dob, 100 nejlepších comicsových děl 20. století, 50 nejdražších comicsů, 100 nejlepších amerických comicsových sešitů.


Antologie severočeského komiksu do konce roku

O tom, že se na severu Čech připravuje nový komiksový sborník jsme se již zmínili. Bližší informace ví jeden z editorů Jaroslav Balvín ml.: „Na konci tohoto roku vyjde s podporou Nadace Vodafone sborník komiksových prací severočeských autorů. Kromě starších děl, které byly publikovány např. v severočeském tisku, studentských časopisech a samizdatových periodikách, do něj budou zařazeny i práce novější a zcela současné. Mezi editory antologie figurují mj. i Daniel Binko a Dan Černý z komiksového fanzinu Sorrel. Protož kdo tvoříš komiks či o někom takovém víš, neváhej a ozvi se na kontaktní adresu jarobal@seznam.cz. Podmínkou je severočeská národnost nebo působnost autora. Uzávěrka je koncem léta!“

Právě vyšlo: Deník pána démonů 3

Raz, dva, TŘI! Talpress vydal už třetí díl fantasy manhwy Deník pána démonů 3 (Demon Diary 3). Scénář napsal opět Lee Yun Fee, kresbu obstaralo duo Kara Lim (Yoon-Gyeong Kim a Eun-Sook Jeong) K ději 188 stránkového černobílého alba formátu 125 x 190 mm nakladatel uvádí: Eklips si uvědomí, že Raenef je skutečně pán démonů, a během cesty za objevováním jsou odhalována tajemství minulosti, zatímco pravda je pohřbívána a všichni konají oběti. Bůh Rased ohlašuje velké změny, k nimž má ve světě démonů brzy dojít, a dává podnět ke vzniku podivného spojenectví, jež by mohlo navěky změnit svět bohů i démonů!

DANGLÁROVA VÝSTAVA VE VLTAVÍNU

Od 22. května do 24. června probíhá v pražské galerii Vltavín (Masarykovo nábřeží 36) výstava obrazů a grafik nekorunovaného krále slovenského komiksu, Jozefa “Danglára” Gertliho.

ČTĚTE NA KOMIKS.CZ OD 21. 5. DO 25. 5. 2007

Stručný přehled článků na Komiks.cz v tomto týdnu:
Recenze knihy Superman – Pro zítřek 2
Recenze komiksu Wall after wall
Recenze alba C´était la guerre des tranchées
O knižních úpravách Obrázků z českých dějin a pověstí (1.)
Čtrnáctý díl teorie Tintin a etnocentrismus
Všechny recenzované české tituly je možné zakoupit ZDE.

PRÁVĚ VYŠLO: PADOUCNICE 5

Sliby se plní nejen o Vánocích – Mot to dokazuje tím, že konečně vydává nový díl autobiografického komiksu Davida B. Padoucnice 5 (Ascension du Haut Mal 5). O ději 64 stránkového, černobílého příběhu formátu A4 nakladatel uvádí: Autor se vrací do svého dětství, aby popsal zápas svého bratra s epilepsií. Kromě toho podniká odvážnou výpravu za sebepoznáním: na pozadí historických událostí uplynulého století vypráví příběh své rodiny i své zážitky z dětství v 70. letech, kdy spolu s rodiči a sourozenci prošel několika makrobiotickými a ezoterickými komunitami. Celý cyklus má celkem šest dílů.
Recenzi čtvrtého alba čtěte zde.

 

Články odjinud