Neodolatelná čísla

Neodolatelná čísla
Sdílej
 
V číselném rébusu sudoku se pořádají turnaje na všech úrovních - od oblastních přes krajské a republikové až po mistrovství světa.

Čeští luštitelé patří ke světové špičce. Jana Tylová získala loni titul mistra světa a letos se Češi umístili v soutěži družstev na třetím místě. V našem týmu zazářil i šestnáctiletý Jakub Ondroušek z Brna.


Jakube, většina lidí zná sudoku jen ze stránek novin a časopisů. Jak jsi začal soutěžit?


První sudoku mi zhruba před rokem ukázal děda. Měl nějakou knížku a z té jsem si vyluštil prvních pár zadání. Hned mě zaujala jednoduchost pravidel a zajímavost hry, tak jsem ji začal hrát pravidelně. V únoru jsem na internetu objevil odkaz na mistrovství ČR 2006, tak jsem to zkusil a umístil jsem se na 30. místě.

Jak takové mistrovství v sudoku probíhá?


Na začátku je několik bloků, během kterých dostane každý účastník určitý počet zadání, z nichž každé je za jiný počet bodů. Je stanoven většinou hodinový časový limit. Takhle proběhne několik kol, pak se sečtou body a nejlepší soutěžící postupují do finále, jež se odehrává buď na fl ipchartech, nebo na stolku, nad kterým je kamera, aby to bylo atraktivní pro diváky. Finále má také několik kol a v každém vypadne nejpomalejší účastník.

Jaká je atmosféra mezi soutěžícími? Máš mezi nimi přátele?


Atmosféra je velice přátelská, spousta účastníků se zná přes web nebo přes jiné logické soutěže. Já jsem se na mistrovství s novými lidmi neseznámil, ale setkal jsem se tu s lidmi, které jsem už trochu znal z internetu.

Používáš při luštění nějakou vlastní strategii?


Používám. Je jednoduché si přečíst spoustu technik, které se používají při řešení, ale to není ono. Mě by to nebavilo, navíc si myslím, že teorie nestačí. Člověk, který by si všechny ty techniky přečetl, by stejně spoustě z nich nerozuměl a neuměl je použít v praxi. Já co si neobjevím, to nepoužívám.

Existuje několik druhů sudoku. Jaké jsou tvoje nejoblíbenější?


Mám zkušenosti se spoustou variant. Nejvíc mě ale baví naprosto klasické sudoku, protože to zvládám nejlépe. Také mě baví killer sudoku a consecutive sudoku. Naopak nemám moc rád nepravidelné a diagonální.

Které druhy sudoku se při mistrovství luští?


Na to neexistuje jednoznačná odpověď, záleží totiž na autorech. Když jsem zkoušel kvalifikaci třeba na polské mistrovství, typy úloh se lišily od našich. Navíc téměř vždy je na řešitele připravené nějaké překvapení v podobě nového typu sudoku, např. u nás to bylo sudoku zvané zabijáček, které se objevilo hned v prvním bloku a následně i ve finále.

Co bys doporučil klukům a holkám, kteří chtějí se sudoku začít?


Aby luštili sudoku podle sebe, ne podle návodů na internetu, a snažili se dělat co nejmíň vpisků (ideálně žádné). Také bych všem doporučil internetovou sudoku ligu, která je super.



Jak vzniklo

Princip hry vymyslel Howard Garnes v roce 1979 a pojmenoval ji Number Place. Dnešní název sudoku vznikl v Japonsku, kde se hra těšila velké oblibě. O masové rozšíření se postaral až Novozélanďan Wayne Gould, který vymyslel speciální program generující hlavolamy. Dnes sudoku denně vychází ve stovkách novin a časopisů po celém světě, na internetu se o něm zmiňuje přes třicet milionů stránek.



Slovníček

flipchart = tabule, na které se luští při soutěžích, používá se hlavně kvůli atraktivnosti - diváci mohou sledovat a porovnávat postupy jednotlivých hráčů
vpisek = pomůcka pro luštitelé, do políčka se napíšou čísla, která tam teoreticky můžou být, teprve v následujících krocích si člověk ověří, která z variant vyhovuje



Některé typy sudoku

nepravidelné sudoku = nemá pravidelné 3 x 3 čtverce, ale vyplňují se nepravidelné oblasti
killer sudoku = všechna políčka jsou většinou úplně prázdná a u skupin buněk je určen jen součet bodů, kterého má být dosaženo
diagonální sudoku = čísla od 1 do 9 musí být i ve dvou hlavních úhlopříčkách
consecutive sudoku = je naznačeno, které pole se svou hodnotou liší o jeden, jiná pole se naopak o jeden lišit nesmí
zabijáček = speciální druh sudoku, v němž se musí dbát i na součet číslic v každé úhlopříčce



Internetové stránky

Sudoku portál: www.czech-sudoku.com
Fed-sudoku: fed-sudoku.eu
Testy, hry, sudoku: testy.mysteria.cz
Hlavolamy: brainden.com/hlavolamy
Sudoku pohár: sudoku.nazory.cz
Sudoku site: sudoku.site.cz
Sudoku Online Game: rahan.wz.cz
Sudoku liga pro všechny: sudoku-liga.eu

 

Články odjinud