Pozorování oblohy 2/3 Astronomický dalekohled

Pozorování oblohy 2/3 Astronomický dalekohled
Sdílej
 
Každý dalekohled se skládá z objektivu uchyceného uvnitř tzv. tubusu a z okuláru. Jako objektiv i okulár můžete použít brýlové čočky, které seženete u optika. Tam si je také nechte zabrousit na průměr 4 cm.


Objektivem bude spojná čočka o optické mohutnosti 1,5 dioptrie (67 cm), okulárem spojná čočka o mohutnosti 15 dioptrií (6,7 cm). Při pozorování bude obraz v dalekohledu vzhůru nohama, to však astronomům v žádném případě nevadí.


Pokračování seriálu:


ABC č. 14 - červená baterka
ABC č. 15 - astronomický dalekohled + vystřihovánka hvězdné oblohy
ABC č. 16 - pozorování Slunce

Otočnou mapu hvězdné oblohy, kterou si můžete vystřihnout a slepit, najdete v tištěné verzi ABC č. 15 na straně 24 a 28.
Tip
Pokud u okuláru použijete namísto spojné čočky rozptylku (o mohutnosti přibližně -6 dioptrií), bude obraz odpovídat skutečnosti a nebude už převrácený. Úplně nejlepší varianta jsou okuláry ze starých školních mikroskopů!




Potřeby:


Lepenková či plastová trubice o vnitřním průměru 4 cm a délce 70 cm, pravítko, nůžky, skalpel, lepicí páska, lepidlo, asi deset tvrdších papírů formátu A4, dvojice brýlových spojných čoček o průměru 4 cm a optické mohutnosti 1,5 dioptrie (67 cm) a 15 dioptrií (6,7 cm)


1. Lepenkové trubice jsou docela nevzhledné, vyplatí se je polepit čistým papírem.


2. Z několika tvrdších papírů A4 si nařežte rovné proužky o šířce 3 cm a poskládejte je na sebe.


3. Proužky srolujte do papírového válečku, jehož průměr bude stejný jako vnitřní průměr lepenkové trubice (váleček do ní musí jít s mírným odporem zasunout). Po obvodu váleček slepte, aby se nerozpadl. Tyto válečky si připravte dva.


4. První váleček vlepte do lepenkové trubice asi 10 cm od jejího okraje. Potom vložte do trubice spojnou čočku 1,5 dioptrie. Dbejte na to, aby byla v co nejsvislejší poloze! Čočku v trubici zajistěte vlepením druhého papírového válečku, který na čočku přitlačíte.


5. Na délku srolujte dva až tři archy formátu A4, vzniklá trubička musí mít stejný průměr, jako je vnitřní průměr lepenkové trubice. Aby se vám archy nerozvinuly, oblepte je několika kusy lepicí pásky. Vyrobíte si okulárový výtah (musí jít pohodlně zasunout do tubusu, ale neměl by z něj samovolně vypadnout).

FotoFoto: Pavel Karas a Jan Píšala

6. Na tvrdý papír obkreslete obrys čočky o optické mohutnosti 15 dioptrií. Ve středu obrysu načrtněte kruh o průměru asi 1 cm, vyřízněte jej a nakonec vystřihněte i celý obrys čočky. Získáte tak malou clonu.

FotoFoto: Pavel Karas a Jan Píšala

7. Podobně jako objektiv uchytíte i okulár. Budete potřebovat jeden papírový váleček o průměru 4 cm, za něj do okulárového výtahu vložíte čočku o mohutnosti 15 dioptrií.

FotoFoto: Pavel Karas a Jan Píšala

8. Papírový váleček vlepte tak, aby čočka tvořící okulár byla asi půl centimetru od konce okulárového výtahu.

FotoFoto: Pavel Karas a Jan Píšala

9. Aby okulárová čočka nevypadla, pevně ji utěsněte pomocí papírové clonky vlepené na konec okulárového výtahu.

FotoFoto: Pavel Karas a Jan Píšala

10. Dalekohled je na světě! Zaostříte jej zasouváním a vysouváním okulárového výtahu!

Autor
 

Články odjinud