Pozorování oblohy - Jak na Slunce

Pozorování oblohy - Jak na Slunce
Sdílej
 
I pouhým okem je pohled do Slunce velice nepříjemný, a jakmile byste na něj pohlédli přes dalekohled, hrozí vážné poškození zraku!

Bez speciálních pomůcek se očima ani dalekohledem na Slunce v žádném případě nedívejte! Pozorování je možné pouze tehdy, pokud dostatečně zeslabíte sluneční svit a pomocí speciální fólie omezíte i infračervené záření.

Potřeby
speciální fólie pro pozorování Slunce, triedr nebo jiný malý dalekohled, nůžky, několik gumiček


1.Aby bylo pozorování Slunce zcela bezpečné, musíte speciální fólií důkladně zakrýt celý objektiv dalekohledu! Triedr má objektivy dva, jeden tedy zakryjte plastovou krytkou a druhý fólií (nebo fólií zakryjte oba objektivy).

2.

Ustřihněte si dostatečný kus fólie a přiložte jej před objektiv dalekohledu tak, aby se dotýkal objímky objektivu. Zbytek fólie ohněte přes okraj objektivu a pečlivě jej přichyťte několika gumičkami k dalekohledu. Fólii před objektivem napněte co nejdokonaleji (drobné překlady nevadí).

3.

Pečlivě zkontrolujte zakrytí objektivu, sluneční paprsky do něj musí procházet pouze přes fólii! Ještě jednou si prohlédněte uchycení fólie a ujistěte se, že vám nemůže v žádném případně z dalekohledu odpadnout! S takto upraveným dalekohledem už můžete Slunce bezpečně pozorovat.

4.

Pokud chcete ušetřit značnou část fólie, můžete si do krytky objektivu vyříznout otvor o průměru několika centimetrů a fólii vlepit přímo do krytky (opět dbejte na to, aby fólie nemohla samovolně vypadnout a aby zakrývala celou plochu otvoru!).
FotoFoto: Jan Píšala

5.

Další možností, jak pozorovat Slunce, je promítnutí obrazu Slunce na bílé stínítko. V takovém případě stačí dalekohled namířit směrem na Slunce a ve vzdálenosti asi 20 cm od okuláru postavit paprskům do cesty papírovou čtvrtku.
FotoFoto: Isifa/SPL

6.

Slunce se objeví jako světlé kolečko o průměru několika centimetrů, pokud jsou jeho okraje neostré, zkuste přiblížit či oddálit papírové stínítko a zaostřit dalekohled!



Tipy ABC


Pozorování bude příjemnější, pokud dalekohled umístíte na stativ (nebo si ruce alespoň pevně opřete, třeba o rám okna).
Na řadě hvězdáren si můžete koupit speciální brýle určené k pozorování Slunce. I v nich je použita jemná ochranná fólie tlumící sluneční svit.

Speciální fólii lze zakoupit přes internetové stránky www.celestron.cz nebo www.dalekohledy.cz (cena za A4 je 570-620 Kč).

Autor
 

Články odjinud