Divoké vlny - Očima reportéra Kellyho Slatera

Divoké vlny - Očima reportéra Kellyho Slatera
Sdílej
 
Věděli jste, že nejlepší surfaři na světě jsou tučňáci? My také ne. Ale nový animovaný film Divoké vlny, který právě přichází do kin, nás o tom přesvědčil.




Ahoj, jsem Rob Machado a společně se mnou se podíváte na tropický ostrov Pin-Guí, kde se právě odehrává surfařský svátek Závodní memoriál Velkého Z. Předávám slovo Kelly Slaterové, která je přímo na pláži. Kelly, slyšíme se?


Slyším tě dobře, Robe. Tady by se závodní atmosféra dala krájet. Všude kolem běhají tučňáci s prkny a jasný favorit závodu, Tank Drtič Evans, už má doma připravenu poličku pro další trofej, kterou bezpochyby získá. Natočila jsem krátké rozhovory s hlavními účastníky závodu, ale předtím prosím režii o medailonek legendárního surfaře Velkého Z, kterému je tento závod zasvěcen.

Velký Z byl bezpochyby největší surfař všech dob. To on světu ukázal, co je to jízda v trubce, on je vzorem pro tisíce tučňáků na celém světě. Před lety se bohužel při surfařském souboji s Tankem Evansem nenávratně ztratil ve vlně. Vzpomínkou na tuto legendu je každoroční závod Memoriál Velkého Z.

Kelly: A jsem tu zpátky živě. Organizátorem Memoriálu Velkého Z je Reggie Belafonte. Proč tento závod pořádáte?

Belafonte: Já jsem Velkého Z objevil. Ostatně, já jsem objevil všechny nejlepší surfaře a světě. A teď už mi dejte pokoj, musím si dát drink.
Kelly: Ještě jednu otázku dovolte. Říká se o vás, že nosíte tupé.
Belafonte: Jaký tupé? Kdo vám to řek? Absolutní nesmysl!

Kelly: A co nám poví Mike Ambrowitz, Bellafontův hledač talentů?
Mike: Letos jsem přivezl docela nadějný kluky, třeba Codyho Mavericka z Mražákova v Antarktidě. Ale myslím, že si ho Tank dá ke svačině. A jen tak mezi náma: S tím tupé máte pravdu.

Kelly: Jasným favoritem závodu je Tank Drtič Evans. Tanku, jak ses připravoval do závodu?
Tank: Na pláži jsem rozštípal pár surfových prken mlaďochům, co si zkoušej sjet první vlnu. Pak jsem si přeleštil trofeje z minulých ročníků.

Kelly: To ale od tebe vůbec není pěkné, že jsi takový bezohledný k méně zkušeným jezdcům.
Tank: Jo, to není, holubičko. Už se celej červenám.

Kelly: A jak na to odpoví jeden z nových mladých talentů Cody Maverick?
Cody: Promiňte Kelly, ale teď to vypadá, že hlavní hvězdou filmu jste vy. Ale já tu musím říct, že ten film je hlavně o mně. To já jsem přijel až z Mražákova a tuhle škebli, co mám na krku, jsem dostal ještě jako dítě od samotného Velkého Z. Proto tenhle závod vyhraju.

Kelly: A co kuře Kuře Joe? Je to surfař každým coulem, jen žije trošku mimo realitu.
Joe: Mám rád pláž, sluníčko a Codyho Mavericka, kterej je můj nejlepší kámoš. Znám ho už od včerejška. A taky mám rád opejkanou sépii na špejli. Ochutnej.
Kelly: Hmm, výborná, chutná jako kuře.
Joe: Co? Jako co?

Kelly: Jak je připravena pobřežní hlídka, nám řekne její krásná členka Lani.
Lani: Zatím tahám z vody jen mrňouse, kteří se před týdnem vylíhli z vajec a už si myslí, že jsou velkými surfaři. Ale jsou tady i pěkní kluci. Hlavně Cody není k zahození. Pokud se ale, Kelly, chcete něco dozvědět o surfingu, měla byste zajít za Cvokem. Sice se straní lidem, ale ví víc než kdokoliv jiný.

Kelly: Na doporučení Lani jsem uprostřed džungle daleko od pláže navštívila individuum, kterému říkají Cvok. Cvoku, vstávejte a řekněte nám něco o surfingu.
Cvok: Cože? Jo, o surfingu? Já prosazuju svojí cestu. Když sním všechny škeble, co mi přinese Lani, většinou se natáhnu a hodinku si zdřímnu.
Kelly: On zase usnul? Tak to pěkně děkuji za rozhovor. Jestli se z toho lesa dostanu ven, myslím, že Lani bez milosti uškrtím.

Kelly: Nakonec se podívejme mezi diváky. Jak se vám tu líbí?
Tučňák 1: Já mám svůj vlastní surf. Kamenej.
Tučňák 2: Mně se chce čůrat.
Tučňák 3: Mně už ne, já jsem čůral ve vodě.
Tučňák 1: Ale neplave. Přitom je tak pěknej. A byl v akci. Vše za 39.



O filmu

Premiéra filmu divoké vlny je českých kinech 9. srpna 2007. Film je natočený v neobvyklém stylu jako dokument o Codym Maverickovi, který ve svém rodném Mražákově v Antarktidě sní svůj velký sen o surfingu. Ten se mu začne plnit, když ke břehům Mražákova přirazí cestovní velryba s hledačem surfingoových talentů Mikem Abromowitzem na palubě.

Divoké vlny je pohodová letní komedie se spoustou gagů a neotřelých nápadů. Z mého pohledu se rychle zařadí k nejlepším animákům současnosti.

 

Články odjinud