Harry Potter and the Deathly Hallows: Bomba letošního léta

Harry Potter and the Deathly Hallows: Bomba letošního léta
Sdílej
 
Všichni fanoušci brýlatého čaroděje se konečně dočkali. Poslední díl Harryho Pottera už je k dostání na pultech knihkupectví, i když zatím jen v originální, anglické verzi.

A jaký je? Poslední kniha se v jednom ohledu tak trochu liší od předchozích - Harry už se totiž nevrátí do Bradavic, takže si příliš neužijeme roztomilých scén s učiteli, spolužáky a hradními strašidly. Zato se dostane do popředí ústřední trojice.


Harry, Ron a Hermiona jsou samostatnější a dospělejší, ale ne bezchybní nebo přemoudřelí. Přestože v knize neschází obvyklá dávka humoru, Rowlingová tentokrát opět přitvrdila.

Hrdinové, už plnoletí, si rozhodně nemusejí lámat hlavu se školním řádem ani s kouzelnickými zákony, takže se od nich dočkáme akcí podstatně odvážnějších než kdy předtím. Také úmrtí, z nichž některá jsou velmi citelná, je stále víc a téměř celý kouzelnický svět ovládne temnota a chaos.


Dlouho očekávané rozuzlení boje s Voldemortem samozřejmě přijde, ale po pravdě řečeno není nijak zvlášť šokující ani nepředvídatelné, alespoň ne v kontextu k předchozím dílům. Část fanoušků navíc nepochybně rozhořčí poslední kapitola. Nicméně se dozvíme spoustu zajímavých informací o minulosti a motivaci některých postav a čeká nás i pár překvapivých zvratů a setkání se starými známými. Nechybí ani pátrání po tajemných kouzelných objektech (ony "Deathly Hallows") a luštění hádanek, které po sobě zanechal Brumbál.


Asi největším plusem knihy je už zmíněný vývoj postav, které přestávají být jednoznačně dobré nebo zlé; mimo jiné, Brumbálovo mládí se ukáže jako poněkud diskutabilní. Dá se tedy říct, že nový Harry Potter, i přes určité nedostatky, důstojně zakončil celou sérii a rozloučil se se ctí - doufejme že navždy.

 

Články odjinud