Žluté šílenství - Premiéra Simpsonů je za námi!

Žluté šílenství - Premiéra Simpsonů je za námi!
Sdílej
 
Letní filmová škola v Uherském Hradišti jako první v České republice uvedla celovečerní podívanou Simpsonovi ve filmu a ABC u toho samozřejmě nemohlo chybět!



Náš příjezd ve středu 25. července do Uherského Hradiště připomíná něco mezi akčním filmem a tragikomedií. Přijíždíme asi čtvrt hodiny před začátkem akce a vchod do Kolejního nádvoří, kde se film promítá, hermeticky uzavírá dav fanoušků, kteří se snaží prodrat dovnitř. Duffman, Čmeláčí muž a Vočko jsou v pohodě. Na rozdíl od nás mají lístky v kapse. Snažit se o půlnoci sehnat novinářské akreditace je opravdu naivní a korunu všemu nasazuje organizátor, který Simpsonů lačný dav ujišťuje, že je vyprodáno a že se pouští pouze s lístkem. S novinářskou akreditací už nikoliv. Pocit, že jsme se táhli přes celou republiku zbytečně, sílí.

Happy end před začátkem

Zrovna, když fotografovi říkám, že z nás v redakci asi nebudou mít radost, zazní: "Poslední čtyři lístky!" Celoživotní fandění Simpsonům se vyplatilo, bůh mě vzal na milost. Podaří se mi protlačit dovnitř i fotografa a infarkt je zažehnán. Procházíme potemnělou chodbou a otevírá se před námi nádvoří do posledního centimetru zaplněné lidmi. Ke klasickému kinu to má dost daleko. Všichni sedí na zemi, po stranách pár lidí postává a nikde není k hnutí.

Historky z natáčení

Na pódium přicházejí dabéři seriálu a vítá je bouřlivý potlesk z celého nádvoří. Jiří Lábus (Marge), který přijel jen kvůli této akci ze Slovenska, Helena Štáchová (Líza), Josef Carda (Lenny), Stanislav Lehký (Krusty, Komixák) a režisér českého znění Zdeněk Štěpán (Patty). Improvizované vyprávění o dabování filmu i seriálu moderuje Lubor Mach, autor webu www.simpsonovi.cz (rozhovor s L. Machem vyšel v ABC č. 16). Josef Carda prozrazuje, že mu dabování filmu zabralo necelou hodinu, Helena Štáchová zase, že se se Simpsonovými poprvé setkala v Japonsku a jejich žlutou barva tedy přičítala jejich asijskému původu. Ani dabéři film ještě neviděli celý, protože dabovali pouze jednotlivé scény. Blíží se hodina H...

Ou yeah!!!


Na věži odbíjí dvanáctá, film začíná. Od první do poslední chvíle promítání sekundují salvy smíchu a nejvypečenější fóry jsou oceňovány potleskem. Když snímek skončí, nadšené publikum aplauduje několik minut a pak se začíná rozcházet.
"Film byl dobrej, ale stejně mám radši klasický díly," říká Čmeláčí muž a dodává: "Nejvíc jsem ale zklamanej z přístupu pořadatelů, který slibovali promítání Simpsonů až do rána a teď nás vyhazujou." Na důkaz, že je připraven na vše, vytahuje Čmeláčí muž karimatku a deku.

 

Články odjinud