Snowboarding - The Lab 2008: Zábava na celý rok

Snowboarding - The Lab 2008: Zábava na celý rok
Sdílej
 
Určitě si pamatujete článek v letošním ABC číslo 2 (i na www.iabc.cz) o vzniku snowboardového filmu Vo(a)yage. Jeho tvůrci neusnuli na vavřínech a hned po premiérovém turné se začalo točit znovu!

Bylo vůbec během letošní velmi chabé zimy možné snowboarding provozovat, natož ho na tak vysoké úrovni natáčet? I když se to nezdá, snowboarding není jenom zimní radovánka. Po zkušenosti s letošní zimou se asi shodneme, že k tomuto sportu stačí sněhu opravdu poskrovnu.

My jsme však s partou dvaceti nejlepších českých jezdců šli ještě dál a pojali jsme snowboarding jako celoroční sport, respektive zábavu. Platí to pro naše "herce", může to platit i pro vás. Jen se podívejte, jak se dá jezdit 365 dní v roce, a ještě se přitom přiučte něco ze snowboardové terminologie...



Názvy frontside a backside určují směr rotace jezdce. Při frontside otočce se jezdec na odrazu roztáčí ve směru jízdy čelem napřed, při backside naopak proti směru jízdy, tedy napřed zády.



PODZIM

Znáte ty podzimní dny, kdy šeď pokryje celé město a je tak sychravo, že by psa nevyhnal?
Chmury v tomto nepřívětivém ročním období zaháníme tím, že bloumáme po ulicích a hledáme zábradlí nebo jiné překážky, které se v okolí nabízejí a které by šly na snowboardu sjet. I hledání možností a důvtip při hledání zábavy jsou součástí snowboardingu.


Nebudeme si nalhávat, že se dá jezdit úplně bez sněhu. Když si najdeme místo neboli spot, který se nám pro náš účel zamlouvá, je třeba přece jen nějaký sníh zajistit. Našli jsme spřátelený zimní stadion s celoročním provozem a v něm správce ledové plochy, zapáleného pro snowboarding, který nám vždy ze své rolby ochotně nadělí.
Stačí pak jen odpadkový sníh převézt k místu činu.

Naše první natáčení LAB nás zavedlo do Rokycan, kde jsme si v areálu jakéhosi výrobního podniku našli zrezivělé zábradlí.
Místo bylo klidné, a protože jsme měli v plánu noční shooting (natáčení), přijeli jsme doslova v plné polní. To znamená se všemi světly, s rozložitelným rozjezdem a přenosným agregátem na výrobu elektřiny.


ZIMA

Když loni nepřijel Martin na bílém koni a situace se nezměnila ani 22. prosince, kdy udeřila kalendářní zima, vyhnala nás sněhová nouze do Alp. V tamních nadmořských výškách na tom byli přece jen o něco lépe. Během zimy jsme navštívili patnáct evropských středisek.

Nejpřístupnější formou provozování freestyle snowboardingu v zimních střediscích je jízda na nejrůznějších překážkách ve snowparcích, které většina resortů běžně provozuje. My však máme rádi přírodu a dobrodružství, proto volíme výpravy do zapadlejších částí středisek, kam sjezdovky nevedou. Těmto odlehlým místům se v naší hantýrce říká backcountry. Cílem těchto toulek je nalezení příhodných terénních útvarů, které se poté opět snažíme co nejnápaditěji využít. Někdy stavíme celý den skok, jindy nám stačí jen spot lopatami lehce upravit.

JARO


Ani jsme se nenadáli a bylo po zimě. Jaro se ve snowboardové Evropě pozná podle toho, že jezdce potkáváte na ledovcích nebo na zbytcích sněhu v těch nejvýše položených resortech. Většina snowboardistů má tento čas ráda, jarní sníh je totiž při vyšších teplotách krásně měkký a pády do něj tolik nebolí. Ideální na učení se nových kousků.

S tímto obdobím však pro nás končí ježdění v prašanu backcountry a i my jsme nuceni se přemístit do snowparku. Jeden z nejlepších byl letos v rakouském Penkenu, části známého střediska Mayrhofen v údolí Zillertal.

LÉTO

Ano, existují lyžařská střediska s celoročním provozem, ale vysoké letní teploty posledních let donutily i je přístup na ledovcové svahy omezit, a tak se na letní prázdniny vracíme domů. Vždyť nás tam přece čeká kamarád na zimním stadionu! A po městě se dá snowboardovat téměř kdekoliv.



Upozornění!


Všichni sportovci na těchto fotografiích jsou trénovaní profesionálové. Všem těmto trikům předcházelo uvážlivé zhodnocení rizik a osobních možností. Dávejte bacha, kdybyste se rozhodli něco z toho zkoušet!



The LAB v akci


Darek macháně, David Kolář, Roman Kuřil. To jsme my v akci. Filmové i digitální pásy našich kamer se odtáčejí, materiál se hromadí a my věříme, že vám za rok touto dobou budeme moci opět představit DVD s tím nejlepším z českého snowboardingu - THE LAB!




Město nabízí mnohem víc než jen zábradlí a trubky. Roman Dlauhý (17 let) seskakuje, tzv. dropuje ze silničního nadjezdu do dopadové stěny neboli banku hluboko pod ním. Na dopadu vidíte, jak málo sněhu nám stačí k radosti. Co hokejisté za tři třetiny bruslemi seškrábou, nám vystačí na půl dne zábavy.



Naší oblíbenou překážkou jsou i klády. Na různě nakloněných kmenech stromů se dají dělat opravdové freestylové divy. Ondřej Zvoníček (23 let) předvádí tzv. frontside rock'n'roll. Při tomto triku jezdec najede nebo naskočí co nejvýš na překážku, na ní získá rovnováhu a seskočí zpět do míst odrazu.



V létě a ve městě jezdíme nejraději v noci. Teploty jsou příjemnější a sníh vydrží o něco déle. Rozhlédněte se, kolik zídek podobných této ve svém okolí najdete! Napadlo by vás na některé snowboardovat? Davida Čonku (19 let), rodáka ze Špindlerova Mlýna, ano! Zvolil kombinaci triků zvanou grind to nosepress neboli jízda rovně s následným přítlakem na špičku prkna.

Autor

Renda Hroneš a Petr Velek

 

Články odjinud