ABC game hit - Herní výkvět roku 2007

ABC game hit - Herní výkvět roku 2007
Sdílej
 
Konec roku vždy znamená dokonalou herní sklizeň. Od jara se těšíme, až vyjdou očekávané tituly, které nás datem vydání napínají do poslední chvíle.


Letos se čekání vyplatilo a nám se v herním speciálu sešla šestka hitovek. Většina z nich překopavá herní žánry a nastavuje svým konkurentům vysokou laťku. A jestli se chystáte dezertovat z počítačů na konzole, najdete tu i srovnání těchto herních zařízení.

Letošní rok jsme si na konzolích a počítačích pořádně užili. Bylo to období splněných pařanských přání. Většina horlivě očekávaných a ohlášených titulu opravdu vyšla. S nimi jsme se dostali na mnoho děsivých míst, zlikvidovali stohy nepřátel a zažili několik výborných příběhů.

Stručné ohlédnutí


Vzpomeňte na výpravu do podmořského města Rapture v Bioshocku, ozáření ve S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl nebo pošahané dobrodružství v datadisku TESIV Oblivion: Shivering Isles. Potěšil nás návrat atraktivní Lary Croft v Tomb Raider Anniversary a také strategické legendy Command & Conquer 3: Tiberium Wars.

Sliby splněné i nenaplněné


Nesmíme opomenout ani rychlá auta ve Forza Motorsport 2 a Colin McRae: DIRT, ponorky v Silent Hunter 4: Wolves of the Pacific nebo hrdinné vojáky v Medal of Honor: Airborne, Ghost Recon Advanced Warfighter 2 a netrpělivě vyhlíženém Call of Duty 4: Modern Warfare. O své sny nebyli ochuzeni ani hráči zbožňující žánr MMO. Datadisk World of Warcraft: Burning Crusade a nový přírůstek do party Lord of the Rings Online je bezesporu uspokojil. Přišlo i několik zklamání z odkladů, zejména posunutí Grand Theft Auto IV na další rok nás dost zamrzelo. Naproti tomu se konečně na světlo dostala dlouho utajovaná Mafia 2.

Skvělých her vyšlo mnoho a recenze šestice dalších najdete na stránkách ABC herního speciálu. S námi vám neunikne žádná důležitá gameska!


Crysis


PC FPS

Pamatujete na Far Cry? Jedna z nejlepších počítačových stříleček posledních let, která bodovala hlavně tím, že jste si mohli svobodně zvolit, jak nepřátele zlikvidovat. Potichu a postupně pistolí s tlumičem? Hezky z bezpečné dálky ostřelovačkou? Nebo klasicky hurá stylem? Nic není nemožné! Crysis sice není přímé pokračování, ale pochází od stejných vývojářů, je tedy duchovním následovníkem zmíněného hitu. Crysis má všechno, co má Far Cry, jen je to dovedeno k dokonalosti, navíc to naprosto úchvatně vypadá. Tedy pokud máte dostatečně nadupanou mašinu, protože Crysis je hardwarově momentálně nejnáročnější hra na trhu.

I Crysis se (minimálně v první části) odehrává hlavně v džungli, ale jako velkou novinku máte speciální oblek Nanosuit s několika režimy. Na okamžik se díky němu můžete stát super silným, neviditelným, nebo dosáhnout extrémní rychlosti. To spolu s velkorysou možností úpravy zbraní znamená nebývale rozmanitou hratelnost.

Crysis je tedy hra v první řadě pro přemýšlivé hráče, které nebaví jen zuřivě mačkat spoušť své zbraně, ale kteří chtějí u bitev trochu přemýšlet. Odměnou jim bude parádní zážitek s podmanivým příběhem a nebývale věrohodnou atmosférou.
Jan Modrák

Hodnocení: 93
Výhody: relativní svoboda, vymakaný Nanosuit, atmosféra a příběh, bezkonkurenční zpracování
Nevýhody: hardwarová náročnost
Výrobce: Crytek
Web: www.crysis.vokr.com
Doporučený věk: 16+



Super Mario Galaxy
konzole Wii arkáda


Do poslední chvíle jsme se neodvážili zvolit absolutně nejlepší hru roku 2007 na konzoli Wii. Čekali jsme totiž na vydání Super Mario Galaxy. A vyplatilo se! Ač by se zdálo, že neustálé omílání postavičky Maria je už nudné, tahle hra dokazuje opak. S Mariem se v tak trochu ohraném příběhu o záchraně princezny Peach dostanete do různých galaxií. Každá je tvořena určitým počtem planet, které nabízejí tak rozmanitou hratelnost, až se vám z toho zatočí hlava.

Designéři se opravdu vyřádili a nenechají vás se nudit ani chvilku. Pohybujete se v úžasných 3D lokacích, sbíráte hvězdičky a bonusy, bojujete s příšerami a neminou vás ani drsní bossové a záludné minihry. Čistíte planetku po planetce, galaxii po galaxii a výtečně si užíváte. K tomu vám hraje trefný soundtrack a oko těší výjimečné grafické zpracování hýřící barvami. Super Mario Galaxy je skvělá tečka letošní Wii sezony.
Tomáš Jung

Hodnocení: 95
Výhody: dokonalý a originální design úrovní, chytlavá hratelnost, zvuky, grafiky, bezproblémové ovládání.
Nevýhody: nic moc příběh, občas zazlobí kamera
Výrobce: Nintendo
Web: http://supermariogalaxy.com
Doporučený věk: 6+




Halo 3

konzole Xbox 360 FPS

Před hodnocením střílečky Halo 3 je potřeba si dokonale vyčistit hlavu od všech útoků reklamy. Marketingová masáž byla v tomto případě opravdu výživná. Jenomže jakmile se pustíte v roli Master Chiefa do záchrany naší planety a ničení mimozemských Covenantů, musíte uznat, že tohle je velmi dobře provedený kousek. Strhne vás jeho hratelnost především díky nápaditému designu úrovní, který vás nutí používat různé zbraně. Boj tak neupadne do stereotypu.

Dalším, a můžeme říci také působivějším lákadlem je multiplayer, nabízející obrovské množství herních modů a jejich nastavení. Zmínit musíme i editor Forge, s jehož pomocí lze vytvářet nejen nové úrovně, ale i filmy z vašich akcí. Halo 3 není nijak revoluční titul a do žánru přinesl minimum novinek. přesto je to zábavná akce, kterou by neměl žádný majitel Xbox 360 minout. Navíc zakončuje celou Halo sérii. Sbohem, Master Chiefe!
Tomáš Jung

Hodnocení: 90
Výhody: skvělá hratelnost, mnoho zbraní i vozidel, multiplayer (i kooperativní), editor Forge, nové zbraně a předměty, dobré AI
Nevýhody: krátká a poměrně snadná singleplayer kampaň, kolísající grafické zpracování úrovní, minimum inovací žánru
Výrobce: Bungie
Web: www.halo3.com
Doporučený věk: 16+



Hellgate: London


PC - RPG


Mezi akčními hrami na hrdiny už dlouhá léta kraluje Diablo II od společnosti Blizzard. Ano, je to hra obstarožní a dnes už graficky nevýrazná, ale evidentně má co nabídnout - žádný z novějších klonů ji co do počtu hráčů nepřekonal. Teď se o to pokouší Hellgate: London a v kapse má trumf: v tvůrčím týmu pracuje mnoho původních autorů zmíněného "ďábelského" hitu. Jaká Hellgate: London je? Akční. Hrajete z první a třetí osoby, střílíte démony a pekelné stvůry, kouzlíte o život - doslova, protože o život jde na každém kroku. Děj se odehrává v blízké budoucnosti v Londýně, přesto je hratelnost posunutá k fantasy - kouzla, meče, vyvolávání pomocníků v podobě roztomilých nestvůrek, pekelné portály. Bijete stvůry, zlepšujete se, získáváte nové schopnosti a lepší výzbroj, abyste mohli tlouct stvůry silnější -a tak pořád dokola. Takže Diablo II, ale v moderní chytlavé podobě. Paráda.

VIKTOR BOCAN



HODNOCENÍ: 85%


+ VYNIKAJÍCÍ ATMOSFÉRA, NEKONEČNÁ HRATELNOST, MNOHO TYPŮ ZBRANÍ, KOUZEL A MOŽNOSTI VÝVOJE POSTAVY, OD HRY SE NEDÁ ODTRHNOUT, ČESKÉ TITULKY
- RELATIVNĚ JEDNOTVÁRNÉ PROSTŘEDÍ, ROZKOLÍSANÁ KVALITA GRAFIKY, NE VŠECHNY PRINCIPY JSOU DOTAŽENÉ

VÝROBCE: FLAGSHIP STUDIOS
WEB: WWW.HELLGATELONDON.COM
DOPORUČENÝ VĚK: 18+



CoD 4: Modern Warfare


KONZOLE / PC - FPS


Call of Duty je slavná série, která nás v prvních třech dílech nechala ochutnat třeskutou atmosféru druhé světové války. Jak již podtitul čtvrtého pokračování napovídá, tentokrát se přesuneme do blízké budoucnosti. Vývojáři z Infinity Ward jsou mistři svého řemesla, čtvrtý díl však překonal veškerá očekávání. Většinu času postupujete v týmu, ale o kolegy se nemusíte tolik starat, nejvíc byste měli střílet vy. Prezentace hry je fantastická, bojiště je ztvárněno dokonale a v neustálém svistu kulek a výbuchů granátů se budete cítit jako při reálném konfliktu. Autoři sáhli po osvědčených filmových prostředcích, které děj povýší téměř na oscarový zážitek. Kampaň pro jednoho hráče je velmi krátká, asi 5-6 hodin, ale o to intenzivněji si užijete každou sekundu.

Po dohrání kampaně máte ještě dostatek možností si zastřílet na internetu. Přes vyšší cenu proti PC standardům je to jednoznačně jedna z nejlepších her roku. Kromě stolních počítačů se CoD 4 dostane i na Playstation 3 a Xbox 360, chystají se rovněž verze na DS a mobily, ale ty budou pochopitelně odlišné.

MIKOLÁŠ TUČEK


HODNOCENÍ: 91%

+ SKVĚLÁ ATMOSFÉRA BOJIŠTĚ, PARÁDNĚ SERVÍROVANÝ PŘÍBĚH, GRAFIKA, FILMOVÁ HUDBA, MNOHO MULTIPLAYEROVÝCH MOŽNOSTÍ
- OPRAVDU KRÁTKÁ KAMPAŇ

VÝROBCE: ACTIVISION
WEB: WWW.CALLOFDUTY.COM
DOPORUČENÝ VĚK: 16+



The Orange Box


PC / XBOX 360 - FPS


Oranžová krabička je jedním z nejvýhodnějších nákupů herní historie. Obsahuje totiž pět skvělých titulů. Kromě Half-Life 2 a Episode One tu jsou tři další nové kousky. Začněme Episode Two, tedy pokračováním ságy Half-Life 2. Dobrodružství navazuje na předchozí díly. Ze City 17 jsou trosky a děj se přesouvá z městských lokací do divočiny. Ani zde však není čas na houbaření. Lesy jsou plné vojáků Combine a mnoha nových nepřátel. Příběh i skvostná hratelnost vás nemilosrdně tlačí vpřed, a přestože je hra tvrdě naskriptovaná a nedává mnoho volnosti, dokonale se half-lifově pobavíme.

Druhý a novotou vonící titul je Portal. Odpočinete si od střílení: Portal je unikátní logická zábava, hraje se z vlastního pohledu. Kouzlo spočívá ve vytváření portálů, jimiž pak důmyslně překonáváte překážky, pohybujete předměty a ničíte nástrahy s cílem dostat se k východu. Nezní to moc vábně? Omyl! Tohle je jedna z nejzábavnějších her, jakou jsme kdy zkusili. Škoda jen, že ji lze dokončit už za tři hodiny.

Poslední novinkou je fantastický multiplayerový Team Fortress 2. Na první pohled zaujme neobvyklou grafikou v komiksovém stylu a jeho hratelnost vás přilepí k židli. Je založena na využívání různých typů postav a na skvěle designovaných mapách. Oranžový balík hitovek nesmíte minout!

TOMÁŠ JUNG



HODNOCENÍ: %


+ PĚT VÝBORNÝCH HER V JEDNOM BALENÍ, STRHUJÍCÍ EPISODE TWO, ORIGINÁLNÍ PORTAL A SKVĚLÝ MULTIPLAYEROVÝ TEAM FORTRESS 2
- NĚKOLIK DROBNÝCH TECHNICKÝCH CHYB, KRÁTKOST PORTALU, JEN 6 MAP V TEAM FORTRESS 2

VÝROBCE: VALVE
WEB: WWW.WHATISTHEORANGEBOX.COM
DOPORUČENÝ VĚK: 16+

 

Články odjinud