Telemark - Lyžování v pokleku

Telemark - Lyžování v pokleku
Sdílej
 
Telemarkové lyžování pochází z Norska, proto je známo také pod názvem norské lyžování nebo free-heel styl. Na první pohled poznáte telemarkového lyžaře na svahu podle elegantní jízdy "v pokleku", jako by ho vystřihli z filmu Krakonoš a lyžníci.

Naše telemarkové hvězdy

Telemark u nás často neuvidíte. Je trendy především v USA, ale setkáte se s ním i v Alpách. Není to styl snadný, naopak je fyzicky velmi náročný a vyžaduje od lyžaře velký smysl pro rovnováhu, a to i duševní. Snad proto jsou sportovci na telemarkových lyžích také zajímaví lidé.

Při pátrání po lidech, kteří se telemarku v Česku vrcholově věnují, jsme narazili na velké překvapení. Málokdo to tuší, ale právě u nás máme jednu z nejslavnějších telemarkových žen - Míšu Žitkovou, známou hlavně v zámoří, protože právě v USA se kolem telemarku děje nejvíc akcí. Jezdí se tam závody, točí se tam filmy, prostě to je to správné místo, když chcete být uprostřed dění. Druhý, koho jsme našli, je Míšin kamarád Marek Macháček, člen české reprezentace, který svým vybroušeným stylem šněruje svahy hlavně evropských hor.


Jak jste se dostali k telemarku?


Míša: Po letech lyžování jsem měla pocit, že bych mohla zkusit na lyžích něco nového. Bylo mi čtyřiadvacet, dělala jsem instruktorku v Rakousku a tam jsem telemark prvně zkusila.

Marek: Moje cesta byla podobná. Alpské lyžování už mi nepřinášelo to pravé uspokojení, tak jsem chtěl zkusit něco jiného. První informace jsem získal od telemarkového guru Rakušana Arna Kliena, u kterého jsem absolvoval první telemarkové "krůčky".

Čím vás tento sport zaujal?

Míša: Byla to výzva, je to náročný sport, a to jak na rovnováhu, tak fyzicky. Bylo to pro mě něco nového. Ještě chvíli jsem si sice vozila s sebou všude dvoje vybavení - na telemark a na klasické alpské lyžování, ale brzy jsem to klasické nechala doma.

Marek: Kamarádi se mi smějí, že se musím ve všem odlišovat. Nové, komplikované a náročné věci mě lákají, tak jsem si řekl, proč to nezkusit!

Jak byste popsali telemarkový styl lyžování?

Marek: Je to chůze na lyžích z kopce dolů. Pokrčenou nohu za sebou nevláčíš, ale máš na ní váhu. Pro mě to je nejladnější pohyb na lyžích.
Míša: Je to přirozený pohyb v ose, pro tělo a klouby mnohem ohleduplnější než klasické lyžování, i když se to nezdá.

Má jízda v telemarku něco společného s běžkováním?

Marek: Snad jen pohyb ve volném terénu. K běžkám ho přirovnávají laici, kteří tento sport neznají a vidí jen volnou patu. Taky se stane, že tě na svahu někdo upozorní, že máš rozbité vázání. Na rozdíl od běžek, kde je kotníková bota, se telemark jezdí v přezkáčích, podobných těm na lyžování, jen mají kachní špičku a na nártu kloub, aby se dala ohnout noha. Telemark je skvělý styl pro zlepšení lyžování, proto ho v rámci tréninku jezdí také závodníci Světového poháru. Většinou je to tak, že kdo zkusí telemark, už u něj zůstane.

Jaké jsou vaše největší úspěchy?

Míša: Můj největší sen bylo dostat se do USA mezi tu nejlepší telemarkovou komunitu, kterou jsem znala z telemarkových videí. V koutku duše jsem doufala, že bych si s nimi mohla někdy zajezdit. Dnes se známe osobně. Největší úspěch na závodech bylo v roce 2006 páté místo na freeridovém mistrovství USA v Kalifornii zhruba ze třiceti žen na světě.

Marek: V poslední době se věnuju freeridu a na svůj největší úspěch se teprve chystám.

Co se hodnotí při telemarkových závodech?

Míša: Je to podobné jako při lyžařských freeridových závodech. Hodnotí se, jakou si vybereš lajnu, styl, plynulost atd. Mezi bránami se navíc posuzuje, zda jsi v telemarkovém postavení v dané bráně. Při doskoku pak musíš dopadnout do pokleku, což není zrovna jednoduché.

Jak poznám dobrý styl u telemarkového lyžaře?

Míša: Nejlíp podle rovnováhy, jak se daří udržet.

Jak u nás vznikla telemarková reprezentace?

Marek: Dalo by se říct slovy klasika: Bylo nás pět! I když první rok byla jen Míša. Pět nadšených telemarkistů si vyběhalo u svazu možnost, jak fungovat mezi ostatními zimními sporty.

Máte oblíbenou lokalitu tady v Česku?

Míša: Já jsem z Plzně a moje oblíbená lokalita je Šumava, okolí Špičáku.

Marek: Moje srdce patří nejdrsnějším horám v ČR, Jeseníkům. Jsou tam nádherné terény pro freeride.

Jak si udržujete kondici mimo zimní sezonu?

Míša: Nejlepší je kolo, ale také každý jiný sport, který udržuje vytrvalost. Musíš mít fyzičku na vyšlápnutí kopce. Já moc lanovkou nejezdím.

Marek: Chodit na laně, žonglování, gymnastika - to vše se dá využít při tréninku rovnováhy. Při tréninku i při ježdění je samozřejmě velmi důležitý strečink. Jinak všechny vytrvalostní a dynamické sporty jsou vhodné jako příprava na sezonu.

Jak si představujete budoucnost českého telemarku?

Míša: My se snažíme o to, aby se tady telemark rozšířil, ale vidím to tak ještě na deset let. Klasické lyžování na upravené sjezdovce je u nás stále ještě masová záležitost.

Dá se telemark provozovat na profesionální úrovni?

Marek: Živit se telemarkem nedá, ale dají se sehnat sponzoři na materiál a provozovat tento sport na poloprofesionální úrovni. Já se v létě živím jako právník, abych si financoval zimu.

Kde se můžu dozvědět něco o telemarku?

Marek: Určitě na freeskiing.cz a na podobných zahraničních internetových stránkách.



Míša Žitková


věk: 30
přezdívka: Misha
bydliště: Plzeň
vzdělání: VŠ, genetika
telemark: od 24 let
další sporty: kolo, kajak, cimbing


Marek Macháček


věk: 28
přezdívka: Doktor
bydliště: Šternberk
vzdělání: VŠ, práva
telemark: od 24 let
další sporty: motorka, paragliding



Ukázka telemarkového lyžování:


 

Články odjinud