Adrenalinová jízda... Nejšílenější atrakce světa

Adrenalinová jízda... Nejšílenější atrakce světa
Sdílej
 
Z pražského Výstaviště zase lomozí Matějská pouť a vábí nás k adrenalinové zábavě, ať už v podobě volného pádu, nebo spíše strachu z rozpadu při jízdě na staré dobré horské dráze Cyklon.

Rychlostí 205 kilometrů v hodině

5krát rychleji než na našem Cyklonu se můžete řítit na nejrychlejší dráze světa, která je se svými téměř 140 metry zároveň i dráhou nejvyšší. Najdete ji v New Jersey a jmenuje se Kingda Ka. Rotace na ní dosahuje až 270 stupňů! Dráha nejezdí za deště, "srážka" s dešťovou kapkou by v takové rychlosti pěkně bolela!


Vřískot při stovkovém pádu


Několik nekonečných sekund trvající volný pád snad kromě seskoku padákem jinde jen tak neprožijete - rozhodně ne bezpečně. Nejvyšší atrakce tohoto druhu měří přes sto metrů. V německém Soltau mají volný pád vysoký 103 metrů,v Kalifornii podobný a stále se přou, který je vyšší. Oba nesou příznačné jméno Scream (angl. vřískot) - rychlost pádu dosahuje skoro sto kilometrů za hodinu!

Nadechněte se, prosím


Z atrakce Diving Coaster Vanish v Jokohamě asi suší neodejdete. V podvodním tunelu zažijete spoustu legrace, ale - upřímně řečeno - nelitujte, že se na tuhle dráhu nedostanete, myslím, že nechat se v nejistém jarním počasí zmáchat a trochu si u toho zavřískat můžete stejně dobře i na vodních vozíčcích na Matějské, a to za několikanásobně příznivější cenu.

Chobotnice v las Vegas


Kdo má rád rotace a obří výšky přes dvě stě metrů, kterým dráhy vozíčkového typu nemohou konkurovat, spojené s výhledem na pulzující město, ten si přijde na své na atrakci Insanity v Las Vegas. Připadáte si jako v chapadlech obří chobotnice!

Musíte vědět!


Už vás nudí strašidelné zámky, kde se nejvíc bojíte bacilů na slizkém hadru, který každého projíždějícího něžně poplácá po obličeji?
V The Horror House poblíž italského Lago di Garda, nejlepším strašidelném zámku světa, vás vyděsí živí herci, namaskovaní podle hororů. Na konec dojde jen třetina návštěvníků!

Nejnebezpečněji je, tedy co se do počtu nehod týče, asi v německých zábavních parcích. Na kontě mají požáry i nehodu, při která malý chlapec přišel na bobové dráze o ruku.
Za nejdelší dráhou si musíte vyrazit dál. Steel Dragon 2000 stojí v Japonsku a kochat okolní krajinou se můžete při jízdě dlouhé skoro 2,5 kilometrů.
Stavba drah takovýchto rozměrů není vůbec jednoduchá. Hře Roller Coaster Tycoon se opravdu nepodobá. Vyprojektovat dobrou a bezpečnou dráhu či volný pád je podle odborníků složitější než navrhnout mrakodrap.


Matějská pouť


Na letošní Matějské pouti bude prý hitem řetízkový kolotoč vysoký padesát metrů. Vystřídá tak loňské kralování BOOSTERU, obří adrenalinové atrakce. Pouť trvá od 23. února do 13. dubna a v průměru jí navštíví 500 000 lidí!

 

Články odjinud