Snowkiting - Pouštění draků není dětská zábava

Snowkiting - Pouštění draků není dětská zábava
Sdílej
 
Baví vás lyžování nebo snowboarding? Jenže proč pořád čekat ve frontách, abyste pak kopec sjeli za několik minut a zase stáli na konci hada lidí! Snowkiting tohle všechno vyřešil.

Je to jako zjevení: pod Sněžkou, na bílém hřebenu táhnoucím se k Luční boudě vidíte obrovské barevné draky, k nimž jsou zavěšeni lyžaři nebo snowboardisté. Co chvíli se nechají vynést z čerstvé, měkké pokrývky do několikametrové výšky, předvedou trik a zase se vrátí do sněhového polštáře. Vítejte v českém snowkitingovém ráji.

"Hlavní je prostor bez překážek, stromů, elektrického vedení a s dobrým prouděním větru," vyjmenovává hlavní požadavky pro tento sport Iveta Minářová ze společnosti bestkiteboarding.cz.


Není na tom nic převratného. Snowboardisté a lyžaři, které omrzelo sjíždět zasněžené kopce, prostě zkoušeli, jak jízdu ozvláštnit. Když je přestaly bavit freeridy mezi stromy nebo po výskoku z helikoptér, inspirovali se vodním kiteboardingem, přivázali se k velkým drakům a ono to šlo. Jak z kopce, tak po rovině, a dokonce i do kopce. Nový sport byl na světě. A nebylo k němu třeba žádné speciální vybavení.

"Druh oblečení se odvíjí od povětrnostních podmínek, ve kterých chcete jezdit, váhy jezdce a typu vybavení. K jízdě lze použít standardní sjezdové lyže nebo snowboard," vysvětluje Iveta.

Vedle zmíněných Krkonoš jsou ideální podmínky na velkých loukách na Vysočině, v okolí Pradědu nebo třeba Božího Daru. "Zkrátka výše položené rozlehlé pláně v nadmořské výšce okolo 700 až 900 metrů nad mořem a místa v horách," dodává Iveta.

Nejlepší možnosti vyblbnutí najdete samozřejmě na náhorních plošinách alpských a severských zemích. Podle Ivety to jsou především Norsko a Finsko.


U nás tenhle sport zatím nemá širokou základnu. Pronikl k nám před pár lety, teprve se s ním seznamujeme. "Snowkiting je sport, který oproti sjezdovému lyžování, běžkaření a jiným sportům nabízí mnohem více možností, které lze využít nejen na sněhu, ale také na travnatých plochách nebo na vodě," přibližuje Iveta. V létě si stačí vzít desku, přišroubovat k ní dvě nápravy a můžete vyrazit na louku.

Jak se snowkitisté rozvíjejí, nebaví je už jen jezdit si pro radost, a pořádají i závody. Ty se konají především za hranicemi. Ale i v Česku už proběhlo několik srazů, kde se bojuje v řadě dovedností (viz box Sportovní disciplíny).

To je však už zábava těch otrlejších. "Pokud se řídíte pravidly, znáte potřebnou techniku, jezdíte na dobrém vybavení, které má funkční bezpečnostní systémy, riziko nebezpečí je minimální," vyvrací Iveta obavy. Takže přejeme: ať vítr fouká a sníh je dost měkký! A až se jednou necháte kitem tahat, mějte na paměti slova naší dnešní průvodkyně Ivety Minářové: Nezapomínejte, že drak má velkou sílu!


Za kolik


Dobrou výbavu lze pořídit od patnácti do třiceti tisíc za komplet včetně trapézu. Pokud už snowboard nebo lyže máte, platíte jen za draka a uchycení. A navíc i tady existují sportovní secondhandy.




Videa a fotky

(www.mushow.cz)


(www.snowkiting.cz)



Sportovní disciplíny

freestyle - předveď, co originálního umíš
race - rychlostní závod
best trik - předveď co nejoriginálnější trik
hang time - jak dlouho vydržíš ve vzduchu


Slovníček

kite [kajt] - drak
rider [rajdr] - jezdec
rail [rejl] - "skokánek" k provádění triků

 

Články odjinud