Šílenství na in linech

Sdílej
 
Myslíte si, že se dá bruslit jen na uhlazené asfaltce? Tenhle chlápek vám určitě otevře oči. Radši ale předtím dejte sbohem pevné zemi a nerozmazanému okolí.

Třicetiletý Němec Dirk Auer zbožňuje veškerý pohyb, který spadá do kategorie Tohle rozhodně nikdy nezkoušejte. Fascinuje ho rychlost, kterou může doslova cítit ve svých nohou. Prohání se jako (vy)střelený po různých světových závodištích, plachtí větrem pod manévrující těžkou helikoptérou, sjíždí krkolomné horské dráhy, a když má volnou chvíli, zajde si skočit z mrakodrapu nebo z letadla. Co kromě jeho osoby stmeluje tyto aktivity dohromady? Pár speciálně upravených in-line bruslí.

Dirka fascinuje rychlá jízda, které by vlastními silami nikdy nedosáhl. Vypomáhá si proto těmi nejrychlejšími auty a motorkami světa. Když není k mání pořádný bourák, kterému by se mohl přilípnout na kapotu, nasadí si helmu jako z Hvězdných válek, na záda si natáhne Jet Bag a nechá se tryskami vystřelit kosmickou rychlostí. Tryskový motor zdobí i jeho miničtyřkolku a speciálně upravený dvoumístný bob.

A když selžou i ony, pořád je tu stará dobrá gravitace. Loni v květnu se například projel po zdi jednoho z frankfurtských mrakodrapů. Jízda po skleněné stěně dlouhé 141 metrů trvala Dirkovi půl minuty. Od jisté smrti ho přitom dělila jen tři záchranná lana, která ho zbrzdila těsně u země. Počet proježděných koleček si zatím nechává jako své malé tajemství.




Rekordy tryskového muže

Dirk Auer se může pochlubit řadou světových rychlostních rekordů. Některé z nich se objevily i v Guinnessově knize rekordů.

• 1997 Světový rychlostní rekord v jízdě na in-line bruslích za autem. Na jihoitalské závodní dráze ho povozilo v závěsu Porshe Turbo rychlostí 307 km/hod. Ale Dirkovi to nestačí. V budoucnu by chtěl zrychlit ještě o dalších 15 km/hod.

• 1998 Jako první člověk na světě sjel na zafixovaných in-line bruslích horskou dráhu. Některé úseky atrakce dlouhé 520 metrů prosvištěl rychlostí 100 km/hod. Že by objevil novou dimenzi pouťové zábavy?


• 2001 Jen tak se proletět na bruslích? Jestli máte soukromou helikoptéru, dvanáctimetrové lano a dostatek odvahy, můžete zopakovat Dirkův úspěch z letištní plochy v německém Meinerzhagenu.

• 2002 Že je kapota auta na držení moc pohodlná? Dirk se tentokrát na svých bruslích zavěsil za ultra výkonnou motorku Kawasaki ZX-12R. Na dráze v německém Darmstadtu s její pomocí zrychlil na 291 km/hod. a zase ukázal, že mu žádný rychlostní rekord není svatý.

• 2004 Za pomoci raketového motoru pokořil traťový rekord na závodišti v Innsbrucku. Takový úspěch mu ale očividně nestačil. Chuť si spravil při tryskové jízdě v darmstadtském tunelu, který prosvištěl maximální rychlostí 189 km/hod.

• 2006 Dirkovým ambicím neodolala ani bobová dráha ve Winterbergu. Dosavadní traťový rekord 54,15 sekundy překonal o 59 setin sekundy. Tentokrát na to ale nebyl sám. Na speciálním dvoumístném tryskovém bobu mu dělal společnost talentovaný dvacetiletý bobař Andreas Neagu.

• 17. srpen 2007 Dirk ukořistil zatím poslední světový rekord v nejrychlejší čtvrtmíli historie ujeté na bruslích. Čtyřsetmetrovou vzdálenost překonal za pouhých 10,652 sekundy. Audi Quatro, za které se držel, to v jedné chvíli rozpálilo na slušných 219 kilometrů v hodině.

Web:

(http://www.dirkauer.com )

 

Články odjinud