Do boje! Adrenalin v brnění

Do boje! Adrenalin v brnění
Sdílej
 
K cestování minulostí nepotřebujete nutně stroj času - autentický zážitek z rytířských turnajů, krvavých bitev a dobové atmosféry můžete zažít v řadě českých i evropských měst. Stačí být jen ve správný čas na správném místě...


Na bitevním poli ještě plápolal pekelný oheň, když se proti sobě znovu rozjeli oba jezdci. Štěstí stálo tentokrát na straně rytíře na běloušovi. Ve správný okamžik se pevně opřel v sedle a mohutným úderem dřevce srazil protijezdce z koně. Černý rytíř zůstal ležet v oblaku prachu, nastala chvíle ticha. Rytíř, který zůstal v sedle, si sundal přilbu. K překvapení krále Václava IV. a jeho poddaných byly pod přilbou ukryty dívčí vlasy. Vítězem se stala jezdkyně s kutnohorskou korouhví - slovutná Anna z Rožmberka.

Vzestup a pád Kutné Hory


Historický festival v Kutné Hoře má dlouhou tradici, jejíž kořeny sahají až do středověku. Za Přemyslovců a Lucemburků se v kutnohorských dolech těžila stříbrná ruda. Město rychle bohatlo a stalo se hlavní královskou mincovnou.

V době své největší slávy produkovaly místní doly až třetinu veškerého evropského stříbra a Kutná Hora konkurovala dokonce tehdejšímu hlavnímu královskému městu - Praze. V době husitských nepokojů potlačili kutnohorští patricijové revoluční povstání a do hlubokých štol naházeli na 2000 reformistů! Nejhlubší důl Osel měřil 600 metrů a byl vůbec nejhlubším dolem ve středověku. Po vyčerpání stříbrné rudy začalo město upadat.


U nás


Pokud vám předposlední červnový víkend uteklo Královské stříbření v Kutné Hoře, můžete se zúčastnit příštího 18. ročníku. Jestli se vám nechce čekat tak dlouho, vydejte se v září (12. 9.-14. 9.) do Tábora. Ožije tu totiž husitský průvod včele s Janem Žižkou z Trocnova (Táborská setkání).

V té době (12. 9.-13. 9.) proběhne ve Znojmě historické vinobraní.
Tradiční jarmarky a turnaje se odehrávají na mnoha českých hradech, nejznámějších z nich je např. Křivoklání na hradě Křivoklátě (11. 10.-12. 10.).
Pokud toužíte na vlastní kůži zakusit atmosféru bitevního pole, navštivte v prosinci Slavkov u Brna. Letos tu proběhne tradiční rekonstrukce slavného Napoleonova vítězství v bitvě u Slavkova (28. 12.-30. 12.).



Zahraničí


K nejznámějším historickým přehlídkám v Evropě patří celoroční Skotské hry (Highland Games), dále středověká slavnost Les Fêtes de la Saint Louis ve francouzském městě Aigues Mortes (23. 8.-24. 8.) nebo mezinárodní středověký festival v dánském městě Horsens (29. 8.-30. 8.), ve kterém by se mělo setkat údajně až 100 tisíc účinkujících! Mezi nejslavnější rekonstrukce bitev se řadí slavná Napoleonova porážka 18. června 1815 u belgického Waterloo (Waterloo Battlefield).

 

Články odjinud