Štvanice na skejtu

Štvanice na skejtu
Sdílej
 
První červencový víkend patří už několik let k ostře sledovaným datům všech vyznavačů pouliční kultury. Na pražské Štvanici se koná Mystic Sk8 Cup, kde se střetává celosvětová skateboardová špička.

Počasí letos sice nejdřív vypadalo, že celou Prahu spláchne až do Hamburku, ale nakonec vydrželo a pršet začalo až v okamžiku, kdy byly na Mysticu rozdány všechny ceny.

I kdyby lilo dřív, nevadilo by to, protože obě hlavní scény pořadatelé zastřešili. Jenže ta bazénová, bowl, kde se děly nejatraktivnější věci, měla natolik malé tribuny, že se dovnitř prostě nedalo dostat.

Zato v prostoru hlavního skateparku na Štvanici, který patřil tradičnímu streetstylu, bylo místa dost, a díky tomu šlo v klidu sledovat, jak to zahraniční borci a borkyně natřeli českým soupeřům.

A jak vypadá výsledková listina patnáctého ročníku Mystic Sk8 Cupu?

Ve streetstylu vyhrál Američan Jerome Rogers, druhý skončil Brazilec Daniel Vieira a jako třetí se umístil jeho krajan Diego Oliveira. Disciplíně bowl-bazén kraloval Julien Benolien z Francie, druhý dojel Brazilec Sandro Dias a třetí Američan Jimmy The Greek. Sandro Dias však uspěl i ve vertikální rampě.
Výčet jmen může snadno vyvolat představu, že skejty patří jen mužům, ale nenechte se zmást. Na Mysticu předvedlo své umění i 13 žen. Těm vévodila Američanka Lacey Bakerová.

A aby byla tabulka úplná, je třeba zmínit české jezdce. Ve streetstylu se na 10. místě umístil Tomáš Vintr, v bowlu na 11. pozici Honza Kesler a na vertikální rampě dvanáctý Jan Tomšovský. Z dívek nejlépe dojela Lucie Hlavsová, která ve své kategorii obhájila 9. místo.

Za výkony zúčastněných ale letos pokulhával hudební program. Byl až příliš upozaděn (jak prostory, tak ne zrovna atraktivními jmény) za skateboardingem.
Ale dost slov a nudných statistik, sílu atmosféry dokázal nejlíp zachytit Jiří Švorc, jehož fotografickému umění tady dáváme prostor.

 

Články odjinud