S.T.A.L.K.E.R. Clear Sky

S.T.A.L.K.E.R. Clear Sky
Sdílej
 
Vyřadili jste z provozu Vypalovač mozků a došli až k Plniči přání? Přesto je čas se do Zóny vrátit.

Foto
Střílečka S.T.A.L.K.E.R. Shadow of Chernobyl byla jedna z nejzajímavějších her minulého roku. Do absolutní hitovky jí chyběl jen kousek. A ten právě doplňuje očekávané pokračování S.T.A.L.K.E.R. Clear Sky.

Do epicentra


Opět se ocitnete v Zóně, vytvořené kolem zamořené černobylské elektrárny, kterou obývají odporní mutanti, vojáci a různé bojové skupiny včetně stalkerů. Tentokrát se však dostáváme do období před děj prvního dílu. Zóna je neklidná a své obyvatele často ničí energetickými erupcemi. Pouze vy, žoldák s drsným jménem Jizva, zůstáváte zázračně bez viditelné újmy na zdraví. Avšak i vás tyto erupce postupně ničí. Nezbývá vám nic jiného, než se vydat do centra Zóny zjistit, co tyto smrtící energetické výlevy způsobuje.

Jako doma


Veteráni Zóny se při prvním spuštění Clear Sky budou cítit jako doma. Jakmile se probudíte na základně frakce Jasná obloha a poprvé zapnete své PDA, bude vám vše jasné.

Clear Sky není kompletně nová hra. Na mapě naleznete známá místa z prvního dílu včetně Kordonu, Temného lesa nebo Jantaru. Ale také nové lokace, jako město Limansk, bažiny nebo rozšířený Rudý les. Později se dostanete i do podzemí města Pripjať. Nová místa jsou působivá, jen jich není mnoho.

Válka frakcí

Přínosem Clear Sky je válka frakcí. V prvním díle bylo jedno, jestli se přidáte k Povinnosti nebo třeba ke Svobodě. Tentokrát musíte dobře zvážit volbu frakce a taktizovat. Vybrané frakci pak pomáháte zvětšovat vliv i území, což se vám může hodit třeba při plnění hlavních úkolů. Válka frakcí výrazně rozhýbala dění v Zóně.
Důležitější jsou i boční questy, jimiž získáte zajímavé vybavení. Anomálie jsou nebezpečnější a skrývají pouhým okem neviditelné artefakty. Bez speciálního přístroje je neobjevíte. Líbily se nám i upgrady zbraní, které výrazně zlepšují jejich účinnost. Lehce se vylepšilo také AI. Dobře se kryje a granáty hází do vašeho krytu se smrtící přesností.

Verdikt

Příjemně nás překvapila vylepšená grafika. Pryč je obvyklá zašedlá krajina. Slunce, stíny, střídání počasí a vylepšené detailní textury lahodí oku, navíc nijak drasticky nezvedají hardwarové nároky.
Až na pár drobností se nám S.T.A.L.K.E.R. Clear Sky moc líbil a jeho ojedinělá atmosféra znovu hluboce zapůsobila. Škoda jen, že nového obsahu nebylo více. Zóna je však návyková oblast. Kdo tam jednou byl, bude tam chtít znovu i v Clear Sky. A užije si to.





Hodnocení: 85 procent
+ působivější a živější prostředí Zóny, válka frakcí, nové lokace, zbraně a jejich vylepšení, výborná atmosféra, nový příběh, pěkná grafika
Foto

- pro nováčka hodně matoucí a poměrně obtížné, je to spíše datadisk, než nová hra, nevyladěné AI
Výrobce: GSC Game World
Web:

(wwwww.stalker-game.com/)

 

Články odjinud