Zbití Oasis

Zbití Oasis
Sdílej
 
Bitky se nedějí jen na metalových či opileckých koncertech. Vyprávět o tom může britpopová legenda Oasis, která se dočkala bolavého přijetí při vystoupení v Kanadě.

On by se dal tenhle incident lehce odbýt větou "vždyť Gallagherové (bratrové Noel a Liam jsou frontmani kapely, v Kanadě byl napaden kytarista Noel) jsou namyšlení floutci, tak ať se pak nediví, že je někdo zmlátí", ale průběh celé akce je zarážející. Útočník totiž nevyskočil z davu pod pódiem, jak by se dalo čekat a vlastně se to na koncertech i dost často stává, ale mezi kapelu vyběhl z backstage, kterou by měli mít pevně v rukou security viz. článek Jak se dělá festival. Kdyby se vyšoupl z pod pódia, mohlo jít o "zajímavou" hudební bitku, ale teď má tenhle incident nádech spíše útoku zhrzeného fanouška zbaběle zezadu.

Video:

Při undergroundovém koncertu by zřejmě nešlo o nic výjimečného, ale v případě takovýchto velkých popových hvězd incident zarazí.


Kdo jiný by měl mít větší ochranku než kapela, která v 90. letech nahrála spoustu rádiových hitů a spoludefinovala fenomén britpopové scény? Těžko říct, jestli se událost nějak podepíše na zvýšení bezpečnostních opatření při koncertech, spíše jen potvrdila pověst nepříjemných a neschopných sekuriťáků, kteří sice fanouškům nedovolí pronést na koncert ani jednu láhev s pitnou vodou, ale když chce někdo zmlátit kapelu, udělá to.


Krátce
* Zajímavá kombinace britského grimeu v podání Mike Skinnera aka The Streets a kvalitního rocku z dílny kapely The Muse, se zřejmě nikdy nedočká oficiálního vydání. Skladba se s odstupem několika let hudebníkům jeví prý jen jako srandička. Škoda.

* Letošní poslední říjnové pondělí je velkým dnem. Alespoň tedy pro vyznavače experimentální elektroniky a IDM. Ikona Tom Jenkinson aka Squarepusher, jeden z nejvěhlasnějších zástupců britského labelu Warp, vydává svou devátou studiovou desku Just a Souvenir.

* Každoročním oceněním The Q Awards britského hudebního magazínu The Q letos vévodí se čtyřmi nominacemi (Nejlepší album, Nejlepší mezinárodní umělec současnosti, Nejlepší píseň a Nejlepší video) kapela Coldplay, mezi nominovanými jsou i Goldfrapp nebo třeba Hot Chip.

* Hudební tip na těchto čtrnáct dnů: Pokud jste se o jménu Squarepusher dozvěděli až z dnešního Soundu, zbystřete. Abyste si zhruba představili, jak vypadá elektronika z jeho dílny, koukněte na videoklip k jedné z jeho nejpřístupnějších skladeb My Red Hot Car. Výtečná práce nejen se zvukem, ale i obrazem.




Echo
Otázka: Čabas! S kámošem se dohadujeme, kterej z těchhle DJs je lepší. Tiësto, nebo Bobo? Ty to budeš vědět.
Marián, 11 let

Odpověď: Čus Mariáne, DJ Bobo nikdy nebyl DJ v pravém slova smyslu. Jen zpíval, hrál a tančil, ale nikdy hudbu nemíchal. Na druhou stranu – Tiësto v poslední době předvádí natolik slabé výkony, že ani o něm se nedá říct, že by byl nejlepší. Vyberte si jiná dvě jména a zeptejte se znovu.
Scuotty


Co se poslouchá v ABC
Ondra Horák, reportér
Asi nejčastěji si teď pouštím The World/Inferno Friendship Society a jejich LP Red-Eyed Soul, protože jejich koncert na pražské Sedmičce byl super.

 

Články odjinud