Hudební Kulový blesk

Hudební Kulový blesk
Sdílej
 
Úspěšná česká komedie Kulový blesk scenáristů Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka boduje nejen na televizních obrazovkách, ale díky dvěma povedeným písničkám se zapsala i do hudebních archivů.

Při skládání hudby je poměrně časté, že si hudebníci vypůjčují "hlášky" či melodie použité v některém úspěšném filmu a postaví na nich své skladby. Téhle metodě se říká samplování a říkali jsme si o ní už i v ABC. Kdybychom se podívali do světové kinematografie, oblíbeným zdrojem "motivů" je třeba snímek Pulp Fiction či mladší Sin City. Nemusíme však hledat daleko, i v Česku tenhle způsob tvorby funguje.

Příkladem může být komedie Kulový blesk, která je pro své legendární hlášky (například "Promiňte panstvo, nemáte někdo chuť na dobrou brazilskou kávu") a nedoceněnou hudbu skladatele Zdeňka Lukáše univerzální zdroj. Hiphopový projekt Prago Union si pohrál s nezapomenutelnou otázkou paní Jechové: "Máte sklep? A mohla bych ho vidět?" Použil ji jako intro (úvod) skladby Sklep, která si díky tomu udrží vtipnou atmosféru až do konce.



Jednočlenný elektronický projekt Mythematica zase v laptopu rozložil instrumentální úvodní melodii. V pomalé písničce Vítám vás tak pod tóny Zdeňka Lukáše sice hučí nejroztodivnější ruchy, ale skladbě zanechávají původní rukopis.
Obě zmíněné písničky jsou dobrý příklad samplingu.



Krátce

* Anketa na Facebooku. Ve skupině ABC na portálu

(Facebook.com)

jsme připravili anketu, kde můžete hlasovat o vaši nejoblíbenější kapelu či písničku. Těšíme se na výsledky.

*Mika žije! Popový uragán Mika, který na sebe upozornil před dvěma roky vynikajícím debutem Life in Cartoon Motion, a pak se po něm slehla zem, se neztratil. Než na podzim vydá druhé album, musí nyní posluchače zabavit krátká akustická deska Songs for Sorrow.

* Noví Placebo. Nová deska jedné z hlavních hvězd letošního ročníku festivalu Rock for People je na světě pár týdnů. Album se jmenuje Battle for the Sun a Placebo ji považují za veselejší. Tuhle kapelu je však třeba brát s rezervou.

* Kanye West & Lady Gaga. Americký rapper West prozradil v polovině června, že se vydá na společné turné se současnou trendy zpěvačkou Lady Gaga. Hiphoper "dluží" Praze koncert, který neproběhl v rámci minulého turné, tak se tu snad konečně ukáže.

* Hudební tip na těchto čtrnáct dnů: třetí červencový víkend proběhl na letišti u slovenského Trenčína výborně obsazený letní festival Pohoda. Nečekanými headlinery se díky energickému koncertu stali holandští Kraak & Smaak. Koukněte se na singl Squeeze Me z jejich aktuální desky Boogie Angst. Držte se, bude to rychlé!




Echo


Čau, chtěl bych se tě zeptat, jaký je rozdíl mezi rapem a hip hopem. John4, e-mail


Ahoj, je to jednoduché. Rap je jen jedna součást hip hopu. Text, kterým MC neboli vokalista doprovází hudbu.
Čus, Scuotty



Scuottyho festivalový tip


Pokud chcete vyrazit na festival, ale rodiče vás ještě nepustí, vyjděte si někdy všichni společně na koncert skupiny Kašpárek v rohlíku. Vystoupení téhle vtipné kapely jsou šitá na míru mladším posluchačům - ať už jednoduchým otextováním známých melodií, či příjemnou atmosférou. Kašpárek vystupuje poměrně často, najděte si ho.

 

Články odjinud