Zoom č. 14/2009

Zoom č. 14/2009
Sdílej
 

Nejrychlejší želva

O tom, že i těžce zraněné zvíře může přežít a vrátit se do života, svědčí případ téhle kalifornské želvy Tonky. Její původ je sice nejasný, ale shodou náhod se dostala do města San Mateo, kde ji napadl divoký pes a utrhl jí levou přední nohu.


Místního zvěrolékaře napadla spásná myšlenka - aby želva nezůstala nehybná, dáme ji na kolečka. Nový majitel Tonky John O'Dea tak zabavil svému malému synovi autíčko a podvozek připevnil želvě na krunýř. "Myslím, že je to teď nejrychlejší želva na světě," směje se John.

OST

 



Mikrovlnka

USB VYCHYTÁVKA

 


Pro všechny vášnivé počítačové hráče a programátory je určena tato mikrovlnka od firmy Heinz. Stačí ji připojit do USB a za pár minut vám vykouzlí teplou svačinku. Zatím jde pouze o prototyp, hlavní je vymyslet technologii mikrovlnného ohřevu, která by se spokojila pouze s napájením 5 voltů z USB portu. Pokud se vše podaří a mikrovlnka se dostane do prodeje, jistě potěší nejen počítačové hráče po celém světě.

VRATISLAV HARABIŠ

 



VŠEHOCHUŤ

Hrozný hroznýš


Florida, oblast plná hadů, vydala poklad. Lovec Bob Hill ukořistil při jedné ze svých akcí pětimetrového hroznýše.

Luxusní létání


Společnost Airbus představila model 380, nový návrh letadla pro miliardáře. Na palubě jsou lázně, koncertní síň a nastupuje se výtahem.

Oživlí Beatles


Nová počítačová hra The Beatles: Rock Band oživuje slavnou skupinu. Zahrát si můžete třeba jejich největší hity, které dostaly lepší zvuk.

OST

 



Obří balony zkoumají vesmír


Koncem května 2009 američtí vědci vypustili ze švédské základny dva balony. Ve výšce 43 km je unášel vítr rychlostí více než 75 km/hod. Nesly přístroje, jež registrovaly data o kosmickém záření - nabitých částicích s vysokou energií pronikajících z vesmíru. Ty mohou ohrozit nejen zdraví kosmonautů během pobytu ve vesmíru, ale především pilotů letadel na dálkových linkách. Balony mají při úplném nafouknutí průměr 140 m a výšku 120 m. Po několika dnech byly přístroje odhozeny a přistály na padáku na území Kanady. Nyní se připravují balony, které by dokázaly létat až sto dní ve výšce několika desítek kilometrů, doslova na pokraji kosmického prostoru.

VRATISLAV HARABIŠ

 



Velká planeta a malá hvězda

VESMÍR HVĚZDÁRNA

 


Američtí astronomové objevili pomocí speciální kamery na dalekohledu o průměru 5,1 m exoplanetu obíhající kolem trpasličí hvězdy VB 10 v souhvězdí Orla. Planeta je 6,4krát hmotnější než Jupiter a mateřská hvězda 10krát menší a 12krát lehčí než Slunce. Obě tělesa mají zhruba stejný průměr. Kolem své mateřské hvězdy oběhne jednou za 9 měsíců ve vzdálenosti menší než Merkur kolem Slunce. Jde o plynnou planetu s teplotou jako na povrchu Země. Vzhledem k tomu, že trpasličí hvězdy jsou ve vesmíru velmi rozšířené, počet planetárních soustav může být rovněž velmi vysoký. Lze u nich předpokládat i existenci malých kamenných planet.

FRANTIŠEK MARTINEK

 



LaQ? Je to tak!


Japonská stavebnice LaQ dobývá svět. Napadlo by vás, že spojováním malých plastových čtverečků a trojúhelníčků můžete postavit, co si zamanete? Speciální edice v pastelových barvách navíc myslí i na holky. Můžete stavět 2D i 3D modely a zkoušet, jak jste na tom s prostorovou představivostí. Už teď se LaQ údajně vyrovná stavebnici Lego.

TOMÁŠ TVRDÝ

 

 

Články odjinud