TEST ABC: Přežijete v poušti? - Řešení

TEST ABC: Přežijete v poušti? - Řešení
Sdílej
 

Řešení kvízu

1. kosmetické zrcátko


Ze všech nabízených předmětů je kosmetické zrcátko to nejdůležitější. Je to nejlepší a nejefektivnější komunikační nástroj, kterým na sebe v poušti můžete upozornit. Zrcátko dokáže za slunečního svitu vygenerovat světelnou energii pěti až sedmi milionů svíček a odrážené paprsky mohou být dokonce spatřeny i za horizontem. I bez ostatních předmětů byste se zrcátkem měli šanci 80 %, že budete zachráněni do 24 hodin!

2. Dlouhý plášť

Další problém, který po zajištění signalizace budete řešit, je minimalizování dehydratace. O 40% tělních tekutin člověk přichází při dýchání a pocení. Tento výdej můžeme snížit, pokud zabráníme horkému vzduchu, aby nám proudil kolem těla. Dlouhý plášť je na to ideální.

3. Láhev vody na osobu


S předchozími dvěma předměty byste měli naději, že v poušti přežijete i tři dny. Přestože jedna láhev vody by příliš nezměnila vaši šanci na přežití, minimálně by zmírnila vedlejší účinky dehydratace.

4. Svítilna (4 baterie)


Jediné rychlé, účinné a spolehlivé komunikační zařízení pro signalizaci v noci.

5. Padák (s bílými a červenými pruhy)

Může sloužit jednak jako úkryt před písečnou bouří a slunečními paprsky, jednak jako signalizační zařízení (pokud je rozprostřený).

6. Zálesácký nůž


Přestože není tak důležitý jako předchozích pět předmětů, kapesní nůž je užitečný při stavbě přístřešku a při řezání kaktusů, z nichž lze získat další cennou tekutinu.

7. Pláštěnka (velikost L)


Kdybychom vyhrabali v písku díru a umístili přes ni pláštěnku, mohli bychom získat další tekutinu - rozdíly teplot na povrchu a v jámě by nad ránem umožnily kondenzaci vody (obsažené v půdě a kořenech kaktusů) na spodní straně pláštěnky.

8. Pistole ráže .45 (pětačtyřicítka)


Na konci druhého dne by horko a dehydratace trosečníkům začaly ztěžovat mluvení a tudíž komunikaci nejen mezi sebou, ale i s případnými zachránci. Nabitý revolver slouží nejen jako akustické signalizační zařízení, ale také jako rozdělávač ohně nebo jako kladívko (rukověť revolveru) při budování přístřešku.

9. Sluneční brýle pro každého


Intenzivním sluneční světlo v poušti jsou oči velmi namáhány a brzy se dostaví sluneční slepota (ztráta zrakové ostrosti, suchost). Tyto příznaky mohou být závažným zdravotním problémem už ke konci druhého dne v poušti. Kapesník nebo štěrbinové brýle vyrobené z kartonu mohou těmto následkům předejít. Sluneční brýle jsou dokonalou prevencí vůči zmíněným problémům.

10. Krabička s obvazy a obinadlem


Kvůli minimální vlhkosti je poušť z hlediska infekčnosti považována za jednu z nejméně rizikových oblastí na světě. Při dehydrataci se krev zahušťuje. Pravděpodobnost, že při zranění budete silněji krvácet, je menší. Materiály v lékárničce tak mohou být využity jinak - jako lano nebo materiál k zahalení nohou, kotníků či obličeje (tedy další ochrana proti dehydrataci).

11. Kompas


Kromě možnosti použití sklíčka k odrazu světlených paprsků nemá kompas v poušti příliš využití. Obzvlášť v případě, kdy nevíte, kde jste. Může být navíc dokonce nebezpečný při halucinacích.

12. Letecká mapa místa nehody a jeho okolí


Může být dobrá k rozdělání ohně nebo jako toaletní papír. Jedna osoba by ji mohla použít jako pokrývku hlavy nebo jako stínítko. Jinak je k ničemu.

13. Příručka "Jedlí pouštní tvorové"

Nejzávažnější problém, se kterým se trosečníci budou potýkat, je dehydratace, tedy ztráta tekutin, nikoliv hladovění. Energie investovaná do lovu znamená další ztrátu tekutin. Zlaté pravidlo pro přežití: pokud máte hodně vody, jezte, jestliže jí máte málo, nejezte vůbec. Trávení potřebuje další vodu. Přestože by kniha mohla obsahovat užitečné informace, s unavenýma očima byste pravděpodobně nebyli schopni knihu přečíst.

14. Láhev s 1/2 litru vodky


Alkohol absorbuje vodu. Pokud někoho zabije alkoholismus, zemře nejspíš na dehydrataci. Whisky by mohla být užitečná k rozdělání ohně nebo jako dočasný prostředek k ochlazení. Prázdná láhev by se mohla také hodit. Závěr: nadělá víc škody než užitku.

15. Láhev s tabletkami soli (1000 ks)

O solných tabletkách se vyprávějí mýty. Mějte na paměti, že s dehydratací koncentrace soli v krvi stoupá. Tělo se pomocí vody zbavuje přebytečné salinity a solné tablety by nás tak zbytečně připravily o životně důležitou vodu.

 

Články odjinud