Videohra Anno 1404

Videohra Anno 1404
Sdílej
 
Středověk byla doba mnoha válek. Pokud si už brousíte meče a vyrábíte brnění, jste na špatné adrese.

Válčení jste si mohli užít třeba v Medieval II: Total War, nyní pro vás máme pozvánku k trošku jinému způsobu středověké zábavy - staňte se v Anno 1404 mocným obchodníkem a kolonizátorem.

Jméno série těchto budovatelských strategií je v herní branži dobře známé a takřka všechny tituly lze považovat za úspěšné. Anno 1404 se ve své podstatě veze na vlně tohoto úspěchu a využívá již osvědčených herních principů, tentokrát okořeněných o mořeplavbu a orientální města.

Na začátku dostanete jednu loď a vypravíte se objevovat neosídlené ostrovy, na nich zakládat osady a ty postupně proměňovat v honosná města (včetně orientálních), to vše ke spokojenosti obyvatel. Hlavně však musíte začít čile obchodovat - prodávat vlastní suroviny a nakupovat ty, které ve vaší zemi nejsou dostupné.


Příjemné je, že hra se opravdu pohodlně ovládá, nad obchodními stezkami máte plnou kontrolu a je radost sledovat, jak vaše města vzkvétají. A to i díky luxusní grafice. S ní se lze podívat až na zem a sledovat čilý ruch středověkých tržnic, lovící rybáře, dřevorubce a klábosící měšťany.

Na starost máte i politiku a časem dojde k boji s piráty nebo menším válkám. Anno 1404 je návyková a takřka dokonalá strategie pro šikovné obchodníky a středověké vládce.

Hodnocení: 85%


Výhody: výborné ovládání, chytlavá hratelnost, mnoho druhů surovin a jejich provázanost, zábavné obchodování, parádní grafika, kampaň, scénáře i generovaná volná hra
Nevýhody: velké HW nároky, není multiplayer
Výrobce: Related Designs
Web:

(http://anno.uk.ubi.com)




Tip: Vyzkoušejte demoverzi. Najdete ji na domovské stránce hry.



Co se hraje

Grand Slam Tennis



Tenis ze série Wii Sports je velmi jednoduchou oddychovou disciplínou. Pouhé mávání Wiimotem ve správný čas vás však mohlo začít časem nudit. Pokud tomu tak je a chcete přitvrdit v obtížnosti, zkuste nový Grand Slam Tennis.


Základní směrování úderů má tahle simulace tenisu stejné s Wii Sports - čím dříve balón odpálíte, tím více jde na levou stranu a opačně. Jenomže zde podobnost končí. V první řadě se můžete zúčastnit slavných Grand Slamových turnajů a hrát za ještě slavnější hráče včetně Johna McEnroe, Rafaela Nadala a další hvězdy. Zápasy mají skvělou atmosféru, diváci na tribunách hučí i tleskají.

Než vám ale začnou pravidelně tleskat, musíte se naučit hrát. K dispozici je solidní řada úderů, které se skládají z různých švihů, často doplněných o zmáčknutí tlačítek. Drtí vás soupeř na síti? Máchněte wiimotem od spodu nahoru a držte přitom tlačítko A. Pak jen sledujte nádherně provedený lob. Chcete-li ještě více realistický zápas, připojte Nunchuk a můžete ovládat i hráčův pohyb.


Mrzelo nás, že zde není pořádný tutoriál a než se člověk naučí údery, chvilku to trvá. Naproti tomu stojí zajímavá možnost multiplayeru po internetu. Grand Slam Tennis se povedl. Dobrých her, které hra vám umožní pozvat si třeba Serenu Williams do vašeho obýváku není nikdy dost.

Hodnocení: 75%
Výhody: intuitivní ovládaní a mnoho typů úderů, možnost ovládat i pohyb hráče, hra za tenisové hvězdy, multiplayer, atmosféra zápasů
Nevýhody: není zde tutoriál, slabší kariérní mód
Výrobce: EA
Web:

(www.tennis.easports.com)

 



Na co se těšit

Borderlands



Jak naznačuje popisek žánru, Borderlands budou divným mixem střílečky a RPG. Ještě divnější bude její grafické zpracování (ala nový Prince of Persia) a v divnosti vede planeta Pandora, na které bude celé dobrodružství probíhat.



Na jejím povrchu nezakopnete o šutr, aniž by se pod ním neskrývala hnusná potvora, které se budou štítit i vaše zbraně.

Těšit se můžete na stovky kvérů, několik typů postav, jež budete moci vylepšovat a též na kooperativní mód pro čtyři hráče. Divné věci bývají často zajímavé, což Borderlands rozhodně budou.

Proč se těšit: zajímavé prostředí planety Pandora, stovky zbraní, vozidla, lákavý mix střílečky a RPG, ojedinělé grafické zpracování
Datum vydání: říjen 2009
Výrobce: Gearbox Software
Web:

(www.borderlandsthegame.com)





Herní zprávy

Na plný plyn

 


V příštím čísle natočíme motory terénních vozidel a rozjedeme šílené závody napříč zdevastovanou Zemí v závodní hře FUEL. Podívejte se na

(www.fuel-game.com)

a očekávejte naší nemilosrdnou recenzi.

Nový Gothic



Arcania: A Gothic Tale je název pro nového nástupce legendární série Gothic. Zatím není jasné, kdy ho společnost Spellbound Ent. dokončí, ale už se můžete pokochat pěknou galerií obrázků. Zasurfujte si na adresu arcania-game.com

 

Články odjinud