Kdo to vlastně byl Michael Jackson?

Kdo to vlastně byl Michael Jackson?
Sdílej
 
To, že umřel zpěvák a tanečník Michael Jackson, už jste se dozvěděli asi všichni. Ale víte, kdo vlastně tahle potrhlá ikona světové popmusic byla?

Kdo to vlastně byl Michael Jackson?


Většina z nás má Michaela Jacksona zafixovaného jako podivnou figurku s rouškou přes ústa, která moc nezpívá, topí se v dluzích. To byly poslední roky jeho života, kdy už nezpíval, nenahrával, jen se soudil. Jeho hudební kariéra jako by skončila v roce 2001 vydáním špatné desky Invincible. Jenže už v 90. letech, kdy Jackson kraloval světovému popu a většina jeho skladeb produkovaných neviditelným Quincy Jonesem se hned po vydání vyšvihla do čela všemožných žebříčků, nešlo o původního Michaela Jacksona.


Pro vysledování jeho přerodu z normálního kluka do stroje na peníze ovládaného ostatními je potřeba vrátit se do Spojených států 70. let minulého století. Tehdy tu jedna černošská rodina vytvořila sourozeneckou kapelu Jackson 5. Michael se jako nejmladší začal pod vlivem despotického otce profilovat do nejvšestrannějšího ze všech sourozenců - v blýskavé kombinéze bavil plné haly nejen svým hlasem, i jako cvičená opička předváděl náročné taneční kreace.


Neprožíval normální dětství jako jeho vrstevníci, ale objížděl obrovské štace. A když zrovna nebyl ve studiu nebo na pódiu, otec z něj tvaroval budoucí hvězdu popu.
A výsledek je známý: oslabená osobnost, která se realizovala nákupem obrovských zbytečností, od okolního světa ji dělily hradby pohádkového sídla Neverland a poslední roky dlužila kdekomu. Michael Jackson to měl těžké celý život.



KRÁTCE
- White Stripes mají DVD. A jak je u téhle "jinačí" indie kapely zvykem, nejde o tradiční záznam koncertu. Video slouží jako dokument k turné k desce Icky Thump.
- Mos Def na triku. Rapperovo nové album The Ecstatic si můžete pořídit na tričku. Na jeho přední straně je obal alba, vzadu tracklist a kód ke stažení desky z internetu.


- Air chystají novou desku. Francouzské elektropopové duo ohlásilo, že 6. října by mělo vyjít album Love 2. Už nyní je venku první singl Do the Joy.
- Prodigy jedou do Prahy. Zdivočelé britské trio tu představí svou aktuální desku Invaders Must Die. Taneční orgie se rozjedou 27. listopadu v Tesla Areně.
- Hudební tip na těchto čtrnáct dní: Michaela Jacksona si připomeneme i tady. Čím jiným než legendárním videoklipem k písni Thriller, kterým režisér John Landis navždy poznamenal natáčení klipů. Podívejte se na více než deset minut trvající hororovou parodii na www.iabc.cz.



SCUOTTYHO TIP
Chcete poznat skutečnou tvář Michaela Jacksona? Pak se podívejte na britský dokument Living with Michael Jackson, kde se reportér Martin Bashir pokusil alespoň trochu proniknout do zpěvákova soukromí. K vidění s českými titulky na http://tinyurl.com/mtgk99.



ECHO
Scuotty, taky si myslíš, že na hudební scéně je veliká spousta kapel, které okouzlují svým vnějškem, a ne kvalitní hudbou?

LADISLAV ROUŠAR


Ahoj! Možná ani ne tolik kapel jako mladých zpěváků či zpěvaček, kteří jsou spíše dětskými idoly než hudebníky. Ale taková je, bohužel, současná populární hudba. Čus, Scuotty

 

Články odjinud