Slavný Michael Jackson: Horor v USA

Slavný Michael Jackson: Horor v USA
Sdílej
 
Na Michaela jen tak nezapomeneme. Byl hvězda už jako dítě, ale nebylo to zadarmo.

"Během celého dětství o mně lidi říkali, že jsem 42letý skřet," zamýšlí se Michael ve svém kinosále v Neverlandu při sledování starých záběrů.

"Chtěl jsem si hrát s dětmi, ale nešlo to, musel jsem do nahrávacího studia," pokračuje zpěvák ve svém monologu bez jediného pohnutí tváře.

 

Blýskavá zástěrka

Ikonou americké černošské funkové hudby 60. let minulého století byla rodinná kapela Jackson 5. Pět sourozenců tehdy působilo jako fenomén. Vydávali u prestižní firmy, co album, to několik hitů. Za usměvavými dětskými tvářemi, kreacemi malého Michaela, svítivými dresy a optimistickou muzikou však stály hrozivé metody otce Jacksona, který fungoval zároveň i jako manažer kapely.

"Seděl na židli s opaskem v ruce, a pokud někdo něco pokazil, zmlátil ho jako psa," popisuje zpěvák v dokumentu Live with Michael Jackson.

Mlátil se mnou o zeď

Při otázce, jestli otec používal jen opasek, se Jackson rozbrečí. "Nejen. Bil mě šňůrou od žehličky nebo mě házel vší silou na zeď," odpovídá zpěvák. I když mu tečou slzy po tváři, jeho výraz je pořád stejný. "Byl jsem dost rychlý, takže jsem otci v polovině případů utekl. Ale když mě chytil, bylo to hodně zlé."

Nesměli jsme mu říkat tati

I když byl otec Joseph Jackson celý život zpěvákovi a jeho sourozencům nablízku, nikdo mu neříkal tati. Už jako pětiletému mu říkal: "Nejsem pro tebe žádný táta, ale Joseph." Sám Michael v dokumentu tvrdí, že se svého otce bál tolik, že strachy zvracel. A ten pocit se nevytratil ani v 90. letech, kdy už si Michael žil vlastním životem. "Jen jsem ho viděl, udělalo se mi mdlo."

 

 

Velký nos

Problémy z dětství se nepodepsaly jen na zpěvákově psychice, ale také zjevu. O své proměně z černošského mladíka do bělošského zpěváka sice sám Michael mluví jako o věci shůry, ale je to jednodušší. Coby puberťák měl velké problémy s pletí, otec jej navíc zesměšňoval kvůli velkému nosu. A proto Michael Jackson prošel několika plastickými operacemi. Žádná z nich však nezměnila jeho osobnost. A tak byl až do své smrti letos 26. června spíše podivínem libujícím si v bizarnostech. Pustý zábavní park Neverland s obrovským zámkem je toho důkazem.

 


Michael od mala dřel v kapele "Jackson 5"

Josephu Jacksonovi, otci chudé černošské rodiny, nevyhovoval život v dělnické třídě. Proto, když jednou večer zjistil, že jeho malí potomci zvládají hru na kytaru a tanec, chopil se příležitosti. V roce 1962 z dětí sestavil kapelu, za rok se k nim přidal i pětiletý Michael, který se postupně z pozice tanečníka a roztleskávače změnil v hlavního zpěváka. V roce 1966 vyhráli Jacksonovi lokální hudební soutěž, od té chvíle si říkali Jackson 5. Na konci 70. let se však Michael vydal na sólovou dráhu a kapela se po několika letech rozpadla.

 

Články odjinud