Zpěvačka Vladivojna La Chia: Nejdřív je trénink, pak teprv pop

Zpěvačka Vladivojna La Chia: Nejdřív je trénink, pak teprv pop
Sdílej
 
I druhý letošní Sound bude ve znamení nového českého alba. Tentokrát jsme si vzali na mušku sólový počin excentrické zpěvačky Vladivojny La Chiy, na níž zatím jen tak lehce nenarazíte. Album Tajemství lotopu to ale může změnit.

 

 

Vladivojna se v české muzice nejdřív prosadila jako vokalistka těžko zařaditelné formace Banana kombinující širokou škálu stylů s fyzickým projevem hraničícím s cirkusovou teatrálností. Teď je ovšem Vladivojna La Chia na albu Tajemství lotopu sama.

Vladivojna La Chia •  Jaroslav Urban

A díky tomu se projevilo, že Banana vděčila za svoje výsadní postavení právě zpěvačce. Vladivojna se nebrání žádnému žánru, tklivé texty odezpívá (často však odbrouká, zabručí nebo jinak odhuhlá) jak do skromných zvuků akustické kytary, tak do počítačových beatů odbíjejících v rychlosti taneční hudby.

Na Vladivojně je však znát jedna velká změna. Zatímco kdysi působila, že celé své bytí na hudebním trhu bere s rezervou a nikdy jste si nebyli jisti, jestli to myslí seriózně, deska Tajemství lotopu se nesmírně prožívá. Zpěvačka asi jen chtěla zkusit, jak by to vypadalo, kdyby přistoupila na oficiální pravidla českého šoubyznysu.

Možná se díky tomu prosadí v rádiích, kde měla dříve dveře zavřené. Ale, bohužel, tímhle krokem ztratila i něco ze své tváře. Chuť být za každou cenu jiná a stát opodál se rozplynula v mlžném, občas jednodušším, mainstreamovém oparu.

 

Novinky ze světa hudby

* Noví Massive Attack. Za necelý měsíc, osmého února, vyjde nová deska britských kouzelníků s depresí. Massive Attack nazvali své nové album Heligoland, hostuje tu třeba i zpěvák kapely Blur Damon Albarn.

 

* Těšte se na Sepulturu. Na spanilou jízdu po České republice se od 18. dubna projede skupina bludných metalových rytířů ve složení Sepultura, Pro-pain, Crowbar a hispánci Hamlet.

 

* OutKast se hlásí o slovo. Po čtyřech letech letos dvojice rapperů Big Boi a Andre 3000 po sólových deskách vydá znovu i společnou práci. Uvidíme, o jak velký trapas (či trhák) půjde.

 

* Oslabení „Redhoti“. Jednu z nejúspěšnějších rockových kapel, americké Red Hot Chilli Peppers, opustil kytarista John Frusciante. Hlavním důvodem prý byla jeho sólová kariéra.

Soutěž

Od Vánoc je to už skoro měsíc, ale Scuotty naděluje dál. Tentokrát můžou tři z vás vyhrát novou desku Tajemství lotopu zpěvačky Vladivojny La Chiy. Soutěžní otázka:

Se kterým městem je Vladivojna spjata?

a)

b) Ostrava

 

Odpovědi na soutěžní otázku posílejte do 30. ledna 2010 na adresu Redakce ABC, Komunardů 1584/42, Praha 7, 170 00, heslo Vladivojna. Úplná pravidla soutěže najdete na www.iABC.cz v sekci Soutěže/Vyhodnocení.

Klíčová slova:
Sound, Vladivojna La Chia
 

Články odjinud