Word II - psaní textu, nový dokument

Sdílej
 

Na klávesnici najdeme nejen celou abecedu, ale také interpunkční znaménka, klávesu Enter, čísla a ostatní potřebné znaky. Malá písmena píšeme přímo stisknutím klávesy, pro velká písmena stiskneme současně klávesu Shift a písmeno. Budeme používat českou klávesnici, takže písmenka s háčky a čárkami napíšeme přímo a čísla opět za pomoci klávesy Shift .

Jakmile se program Word spustí, automaticky se otevře nová prázdná stránka a my můžeme začít ihned psát. Napíšeme si pro začátek jeden odstavec, na kterém si ukážeme základy práce s textem.

Abychom mohli text nebo část textu formátovat, musíme si jej nejdříve označit myší:
označit myší

Kouzla s písmem

Takhle označený text můžeme změnit na tučné písmo, nejrychleji kliknutím na ikonku s B, nebo na kurzivu, kliknutím na ikonku s I. Výsledek bude vypadat takto: domácí dráček nebo domácí dráček, obě funkce můžeme použít i společně: domácí dráček.

U písma nastavujeme také font a velikost, v tomto případě máme nastavený Arial velikosti 10 bodů, což se nám zobrazuje nahoře v panelech nástrojů. Pokud bychom chtěli text obarvit, můžeme změnit barvu pozadí nebo písma, k tomu slouží ikonka s barevnou tužkou a písmenem A. Ukáže se nám nabídka barev, pro pozadí jen základní, pro písmo rozšířená.

tlačítka z panelu nástrojů

Výsledek může vypadat například takhle: domácí dráček. Obvykle ovšem nemáme k dispozici barevnou tiskárnu, takže budeme vytvářet jen černobílé dokumenty. Pomocí ikonek upravíme text rychle, ale máme jen omezené možnosti. Rozšířené formátování písma nalezneme v textové nabídce Formát - Písmo.

Na kartě Písmo si nastavíme písmo podle svých požadavků, v okně pro náhled vidíme, jak bude výsledek vypadat.

Odstavce

Kromě písma můžeme upravovat vzhled celého odstavce. Opět si jej označíme myší a nyní na něj můžeme použít jak formát pro písmo, tak formát odstavce. Pro zarovnání odstavce nebo celé stránky lze použít tlačítka z panelu nástrojů:

tlačítka z panelu nástrojů

Word automaticky zarovná text doleva (ukázka), tedy k levému okraji stránky, někdy ovšem potřebujeme zarovnat text - například podpis - vpravo. Chceme-li, aby náš text vypadal úhledně a souměrně, zarovnáme jej do bloku. V nabídce Formát - Odstavec se skrývá karta, na které lze nastavit nejen zarovnání, ale například odsazení celého odstavce nebo jen prvního řádku, řádkování a okraje.

Pokud použijeme formát odstavce podle obrázku na náš ukázkový text, bude výsledek vypadat takto: výsledek