Word I - základy

Sdílej
 

Začínáme nový seriál věnovaný počítačovým programům a stručnému návodu, jak s nimi pracovat. Prvních deset dílů věnujeme programu ms word 2000, který je určený k vytváření dokumentů, psaní textů, jejich formátování, úpravám a tisku. Proto se mu také říká textový editor. Ovládání wordu není složité, ukážeme si různé způsoby práce s textem a také to jak si můžeme práci usnadnit nebo urychlit.

Program ms word spustíme ve windows buď z nabídky start, volba programy, nebo, máme-li jeho ikonu na ploše, kliknutím na zástupce wordu. Otevře se nám okno wordu s novým prázdným dokumentem. Nahoře jsou tři úrovně ovládání programu. Nejdříve řádek s textovými nabídkami, pak dva řádky s ikonkami - tlačítky.

Základní tlačítka

WordV textových nabídkách Soubor, Úpravy, Zobrazit... a dalších najdeme všechny funkce, které Word nabízí; budeme si je popisovat postupně, až budou potřeba. Nejpoužívanější funkce jsou zastoupeny také formou obrázků (ikon). U některých se nyní zastavíme. Začneme zleva. Nejdříve je tlačítko pro otevření nového dokumentu, pak ikonka pro otevření již dříve vytvořeného dokumentu. Obrázek diskety naznačuje uložení textu - cokoliv ve Wordu vytvoříme, musíme si uložit. Je dobré ukládat si práci již průběžně, ne až na konci, když je dokument hotový. Mohlo by se totiž stát, že například dojde k výpadku proudu nebo k problémům našeho počítače a my bychom o celou práci přišli. Tlačítko elektronická pošta vloží náš text do nové e-mailové zprávy. Ikona tiskárny slouží k tisku dokumentu, obrázek s lupou ukáže náhled a další tlačítko poslouží k rychlé kontrole pravopisu.

Pomoc v nouzi a jemnější nastavení

WordPokud si nejsme jisti funkcí tlačítka, stačí na ně najet ukazatelem myši a ukáže se nápověda. Další užitečná tlačítka jsou zahnuté šipky vlevo a vpravo, které umožňují vrátit se o krok zpět nebo vpřed, například při psaní nebo úpravách textu. Uděláme-li ve Wordu chybu, například si smažeme celý odstavec místo jednoho slova, stačí se šipkou doleva vrátit a chybu napravit.

Druhý řádek tlačítek začíná volbou stylu, nejčastěji použijeme Normální, ukážeme si také užití nadpisů. Dále vybíráme font neboli druh písma a jeho velikost. Ikony s písmeny B, I a U slouží k úpravě řezu písma na tučné, kurzívu nebo podtržené. Následujícími čtyřmi tlačítky text zarovnáme vlevo k okraji, na střed, vpravo nebo do bloku. Poslední dvě ikonky na řádku umožňují zvýraznit pozadí za textem nebo vybrat barvu písma.

Nejen ikony

WordKromě textových nabídek (menu) a tlačítek budeme pro ovládání Wordu používat také klávesové zkratky a pravé tlačítko myši. Klávesové zkratky jsou nejčastěji kombinací klávesy Ctrl a nějakého písmena, jejich používání si ukážeme na příkladech. Pokud jsme na pochybách, která klávesová zkratka odpovídá které funkci, stačí se podívat do textových nabídek. Například v menu Úpravy je funkce Kopírovat a vpravo vidíme, že zkratka bude Ctrl+C.

Pravé tlačítko myši bývá nazýváno také funkční a nabídne vždy právě ty funkce, které lze na daném místě, při daném umístění myši, použít. Vybereme-li část textu myší a označíme-li ji, můžeme také použít pravé tlačítko myši například pro kopírování textu, jak ukazuje obrázek.

Word