Elektronika pro každého - II

Sdílej
 
V minulém dílu jsme si vysvětlili co to vlastně plošný spoj je, kde a proč se využívá.Dnes si řekneme něco o přenosu předlohy na kuprextitovou desku .

V současné době existuje několik amatérských způsobů přenosu předlohy plošného spoje na kuprextit.Jedním z mnoha je přenos kresbou pomocí lihového fixu.Lihový fix má tu pro nás neocenitelnou vlastnost, že odolá leptací lázni a neodplaví se z desky, můžeme ho tedy použít pro překreslení obrazce.Před vlastním kreslením je však nutné udělat několik nezbytných úkonů, aby byl výsledek i po vyleptání co nejlepší.Jak tedy budeme postupovat ?

Foto
Zakoupenou kuprextitovou desku nejprve zmenšíme na požadovaný rozměr.To můžeme učinit pomocí pákových nůžek, ale asi ne každý má doma pákové nůžky, takže klidně postačí i nůžky na plech, nebo trochu větší nůžky na papír.Když máme desku správné velikosti vezmeme předlohu plošného spoje a přiložíme ji na upravený kuprextit obr.1 a 2. a podle ní odůlčíkujeme středy děr pro vývody součástek obr.3.
Foto
Máme–li všechny středy označeny sejmeme předlohu z desky a na místech označených důlčíkem vyvrtáme otvory.Postačí vrták o průměru 1mm, nebo větší pro silnější vývody součástek.Při vrtání nám vzniknou okolo děr otřepy, které je nutno odstranit.Tak učiníme pomocí desky, kterou budeme kolmo pohybovat po naší vyvrtané desce obr.4, otřepy se zahladí. Před započetím vlastního kreslení je nutné desku očistit od všech nečistot, které na ní ulpěly. Máme na mysli zejména mastnotu.Nejlepší je desku omýt pomocí tekutého písku a dobře ji po té opláchnout tekoucí vodou.Na závěr je dobré ji ještě přegumovat tvrdou gumou. Na takto ošetřenou a vyvrtanou desku můžeme začít kreslit.
Foto
Jak jsme si již řekli pro kreslení obrazce použijeme lihový fix.Ten by neměl být moc starý, aby dobře pouštěl barvu a také by neměl mít moc tlustý hrot.Dalšími pomůckami jsou pravítko, tvrdá guma a případně líh.Kresbu začneme označením kroužků kolem vývodů pro součástky, dále postupujeme podle předlohy a podle pravítka zhotovíme propojky mezi jednotlivými vývody.Když se spleteme můžeme si pomoci buď tvrdou gumou kterou špatnou propojku vygumujeme, nebo lihem
Foto
kterým ji smyjeme.Někdy je dobré si propojky nejprve nakresli obyčejnou tužkou, není pak při kreslení fixem taková šance že se spleteme.Po té co vše propojíme tak jak má být, desku zkontrolujeme a kresbu obtáhneme.Pokud by ale fix dobře nepouštěl barvu, nebudeme spoj obtahovat, tím bychom ho naopak zeslabili, ale druhou vrstvu naneseme ťukáním hrotu na cestu.Takto nakreslený spoj necháme zaschnout a je připraven pro leptání.
Správný postup při leptání si popíšeme příště.