Naše léčivé byliny VIII - Čekanka obecná

Sdílej
 
Čekanka je 30 až 150cm vysoká, statná, vytrvalá bylina se silným oddenkem. Užívanou částí je kořen, nať a květ. Kořen se sbírá na podzim, od září do října a po té se suší ve stínu. Květ čekanky se sbírá za slunečného počasí, přičemž sušením ztrácí svou světle modrou barvu. Účinnými látkami je hořčina intybin, insulin a cholin. Povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje látkovou výměnu v těle.

Čekanka obecná [ Cichorium intybus L. ]

Čekanka je 30 až 150cm vysoká, statná, vytrvalá bylina se silným oddenkem. Její lodyha je vzpřímená, oblá, někdy až hranatá a v horní polovině rozvětvená. Přízemní listy vytvářejí růžici a jsou laločnaté, na rubu štětinatě chlupaté. Lodyžní listy jsou podlouhlé, až kopinaté a přisedlé. Květy, které tvoří úbory o průměru 4cm jsou jazykovité. Jejich barva je jasně modrá, nebo zřídka růžová, nebo dokonce bílá.
Plodem jsou štětinkami lemované nažky, které mají vějčitý tvar. Květy můžeme spatřit od července do září.

Foto
Čekanka je rozšířena v Evropě, v severní Africe a Asii. Roste na svěžích, až sušších stanovištích, na pastvinách, mezích a podél cest. U nás se hojně vyskytuje na mezích od nížin, až do podhůří.
Užívanou částí je kořen, nať a květ. Kořen se sbírá na podzim, od září do října a po té se suší ve stínu. Květ čekanky se sbírá za slunečného počasí, přičemž sušením ztrácí svou světle modrou barvu.
Účinnými látkami je hořčina intybin, insulin a cholin. Povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje látkovou výměnu v těle.
Z kořenů pěstované čekanky se vyrábí náhražka kávy. Při pražení přechází insulin s jinými cukry z části na karamel, který dává výslednému produktu pražení, sytě hnědou barvu. Kromě karamelu se také tvoří oxymethylfurfurol, aromatická látka čekankové kávy.
Nápoje z čekanky jsou používány, jako povzbuzující prostředek k trávení většího množství jednotvárné potravy. Z mladých listů je také možno připravit salát, který byl už například ve středověku oblíbeným jídlem Římanů. Mladé listové výhonky uvařené ve slané vodě a potřené máslem jsou velmi chutnou zeleninou.
Příště si něco řekneme o Bezu černém.