Naše léčivé byliny X - Divizna sápovitá

Sdílej
 
Divizna je dvouletá, 50 až 200cm vysoká, měkce žlutá rostlina. Lodyha je přímá, jednoduchá, oblá a hustě olistěná. V prvním vegetačním roce vytváří přízemní listovou růžici. Užívanou částí je květ a případně i list.Látky obsažené v divizně usnadňují odkašlávání a mírní dráždivý kašel.

Divizna sápovitá [Verbascum phlomoides L.]

Divizna je dvouletá, 50 až 200cm vysoká, měkce žlutá rostlina. Lodyha je přímá, jednoduchá, oblá a hustě olistěná. V prvním vegetačním roce vytváří přízemní listovou růžici.
Listy jsou střídavé, podlouhle oválné a po obou stranách žlutavě až šedě zelené. Přízemní listy se zužují v krátký řapík, na bázi jsou klínovité, až zaokrouhlené, hrubě vroubkované. Dolní lodyžní listy jsou téměř přisedlé, horní lodyžní listy jsou srdčitě objímavé a špičaté.
Divizna sápovitáKvěty jsou uspořádány v hustém hroznovitém květenství. Květy jsou dále oboupohlavné a souměrné. Kalich je 6 až 10mm dlouhý a dělený na kopinaté lístky. Koruna má v průměru 35 až 55mm, je sytě žlutá a hvězdovitě chlupatá.
Zvláštností je, že květy se rozevírají v noci, za svítání jsou plně rozvité a přes den opadávají.
Plod je vějčitá dvoupouzdrá tobolka. Květe od července do září.
Divizna je rozšířena převážně v Evropě. Roste na světlých, sušších stanovištích, na lesostepích skalnatých strání. Vyskytuje se v různých společenstvích.

Foto
Užívanou částí je květ a případně i list.Květ se sbírá od května do září za suchého slunečného počasí a po té se suší.
Účinnými látkami jsou převážně flavonidy, silice, cukry a saponiny.
Látky obsažené v divizně usnadňují odkašlávání a mírní dráždivý kašel.
Užívá se vnitřně v nálevu při kašli, chrapotu a černém kašli. Účinné látky z divizny obsahuje také například dětský čaj s heřmánkem.
Květy divizny se také užívají k aromatizaci likérů a ke zlepšení vzhledu čajových směsí.
Příště si něco řekneme o Dobromysli.