Naše léčivé byliny XIV - Heřmánek pravý

Sdílej
 
Heřmánek je jednoletá, příjemně vonná bylina se vzpřímenou, značně rozvětvenou až 50cm vysokou lodyhou s tenkým vřetenovým kořenem. Užívanou částí je květ, který se sbírá za suchého počasí po rozvinutí květních úborů. Účinnými látkami obsaženými v heřmánku jsou silice, dále pak bisabol, farnesen, matricin, polyacetylenové sloučeniny a například flavonné glykosidy.

Heřmánek pravý [Matricaria chamomilla L.]

Heřmánek je jednoletá, příjemně vonná bylina se vzpřímenou, značně rozvětvenou až 50cm vysokou lodyhou s tenkým vřetenovým kořenem. Listy jsou střídavé, 2 až 3krát peřenodílné s čárkovitými úkrojky. Úbory mají střechovitý zákrov a na obvodu bílé jazykovité samičí květy a uvnitř žluté trubkovité květy oboupohlavné. Lůžko je kuželovitě vyklenuté a duté.
Plod je velmi drobná nažka, asi 1mm dlouhá a není opatřená chmýřím.
Kvete od května do září.

Foto
Heřmánek je rozšířen v Evropě, Asii, Severní Americe a také v Austrálii. U nás je běžný od nížin, až do podhorských oblastí, hlavně však v teplejších oblastech. Na našem území to byl známí polní plevel. Dnes se pro průmyslové účely pěstuje v polních kulturách.
Užívanou částí je květ, který se sbírá za suchého počasí po rozvinutí květních úborů. Suší se v tenkých vrstvách, rychle ve stínu. Látka obsažená v rostlině má příjemný kořenitý pach a poněkud nahořklou chuť.
Účinnými látkami obsaženými v heřmánku jsou silice, dále pak bisabol, farnesen, matricin, polyacetylenové sloučeniny a například flavonné glykosidy.
Heřmánek pravý se užívá vnitřně v nálevu například při střevních potížích. Působí protizánětlivě a dezinfekčně. Uvolňuje křeče a zvyšuje pocení.
Zevně se užívá v obkladech nebo v prášku na špatně se hojící rány při kožních vyrážkách, hemeroidech a při ošetření popálenin. Snižuje bolest, urychluje hojení a zabraňuje tvoření jizev. Heřmánek se také hojně využívá v kosmetickém průmyslu.
Příště si něco povíme o Hlaváčku jarním.