Naše léčivé rostliny XXII - Jestřabina lékařská

Sdílej
 
Jestřabina je vytrvalá, 80 až 100cm vysoká rostlina, s větveným vícehlavým oddenkem. Užívanou částí je nať, která se sbírá kvetoucí a suší se na stinných místech. Galenin obsažený v rostlině účinně snižuje hladinu cukru v krvi a podporuje činnost mléčných žláz.

Jestřabina lékařská [Galega officinalis L.]

Jestřabina je vytrvalá, 80 až 100cm vysoká rostlina, s větveným vícehlavým oddenkem. Lodyha je jedna, podélně rýhovaná a dutá. Listy jsou lichozpeřené, řapíkaté, horní téměř stejně velké jako spodní, s 5 až 9ti jařmy kopinatých, nebo oválných lístků, které jsou osinkatě špičaté. Na lodyze jsou u listů střelovité palisty.

Foto
Kvete v hroznových květenstvích, která jsou zdánlivě koncová. Jednotlivé květy jsou stopkaté, dlouhé asi 10mm, s bílou, nebo fialovomodrou pavézou. Po odkvětu vzniká zaškrcovací lusk.
Kvete od začátku července do poloviny srpna.
Jestřabina je doma v jižní a jihovýchodní Evropě. U nás se vyskytuje jen v nížinách a o něco řidčeji v pahorkatinách. Roste na hlinito-jílovitých, střídavě zamokřených a dusíkem dobře zásobených půdách, které jsou na loukách s psárkou, nebo ovsíkem.
Užívanou částí je nať, která se sbírá kvetoucí a suší se na stinných místech. Při umělém sušení by teplota neměla překročit 50 stupňů celsia. Látka obsažená v rostlině má poněkud hořce trpkou chuť a zbarvuje sliny do světle zelena.
Účinnými látkami jsou hlavně alkaloid galegin, glukokiny, hořčiny a třísloviny.
Galenin obsažený v rostlině účinně snižuje hladinu cukru v krvi a podporuje činnost mléčných žláz.
Většinou se užívá vnitřně v podobě nálevu při nedostatečném vylučování mléka u kojících matek. Okrajově se také používá i proti cukrovce, ale jako prostředek pouze podpůrný.
Látky z jestřabiny jsou obsaženy například v Diabetanu.
Příště si něco povíme o Jitroceli kopinatém.