Naše léčivé byliny XXVII - Komonice lékařská

Sdílej
 
Komonice lékařská je jednoletá, někdy až dvouletá rostlina, která dorůstá výšky až 120cm. Komonice je rozšířena převážně v Evropě. U nás roste na stráních, u cest, na kamenitých místech a například na železničních náspech. Užívanými částmi jsou nať a květ a účinnými látkami jsou převážně kumarin, melilotin, allantoin, kyselina allentoinová a některé další.

Komonice lékařská [ Melilotus officinalis (L.) Lam.]

Komonice lékařská je jednoletá, někdy až dvouletá rostlina, která dorůstá výšky až 120cm. Má kulovitý, rozvětvený kořen. Lodyha je vzpřímená, nebo vystoupavá, hranatá a odspodu řídce větvená.
Listy jsou střídavé, 3 četné, složené z úzkých oválných lístků, které jsou hustě pilovité.
Květy jsou uspořádány v bohatých hroznech, které nají 30 až 50 květů. Kalich je pětizubí, opadavý. Koruna je bledě žlutá, pavéza je delší než člunek.

Foto
Plod je šikmo vějčitý, výrazně žilkovaný lusk s jedním, až dvěma semeny.
Kvete od května do září.
Komonice je rozšířena převážně v Evropě. U nás roste na stráních, u cest, na kamenitých místech a například na železničních náspech. Vyhovují jí půdy bohaté na minerální látky s vysokým obsahem solí.
Užívanými částmi jsou nať a květ. Kvetoucí nať, nebo jen samostatné květy se sbírají v červnu, až září a suší se přirozeným teplem. Látka obsažená v rostlině má poněkud nahořklou chuť a voní po kumarinu.
Účinnými látkami jsou převážně kumarin, melilotin, allantoin, kyselina allentoinová a některé další, které jsou obsaženy převážně v květech. V čerstvé rostlině jsou tyto látky z větší části vázány a uvolňují se až při sušení.
Komonice se převážně užívá ve formě obkladů a k omývání. Lze ji nalézt i ve formě náplastí, které fungují jako tišící prostředek, změkčují rány a urychlují jejich hojení.
Vnitřně se užívá v macerátu, například jako sedativum. Má protizánětlivý účinek a mimo jiné, také zlepšuje mozkové prokrvení.
Příště si něco povíme o Konvalince vonné.