Naše léčivé byliny XXVIII - Konvalinka vonná

Sdílej
 
Konvalinka je 10 až 20 cm vysoká, jedovatá rostlina s plazivým oddenkem, který je bohatě rozvětven. Užívanou částí je nať, listy a někdy i květ. Látka obsažená v rostlině má nasládle hořkou chuť, která je značně ostrá. Účinnými látkami obsaženými v konvalince jsou převážně konvallosid, konvallatoxol a jedovatý glykosid konvallatoxin.

Konvalinka vonná [Convallaria majalis L.]

Konvalinka je 10 až 20 cm , vysoká, jedovatá rostlina s plazivým oddenkem, který je bohatě rozvětven. Její povrch je lysý, má obyčejně dva listy, které jsou kopinaté, řapíkaté a na bázi obalené pochvovitými šupinami. Lodyha je přímá.
Květy vyrůstají v řídkém hroznu s drobnými listeny. Jsou stopkaté, mléčně bílé, nebo slabě narůžovělé. Tvarem připomínají zvon.
Plodem jsou červené bobule se 2 až 6 semeny.
Květy můžeme spatřit v květnu a červnu.

Foto
Vyskytuje se v Evropě, Asii a v Severní Americe. U nás se vyskytuje v listnatých lesích, nebo se také pěstuje. Vyhovují jí sušší, slabě až silně kyselé půdy, které jsou humózní, kypré, hluboké, kamenité, nebo hlinité. Je rozšířena od nížin, až po podhorské stupně. V některých státech je chráněna zákonem.
Užívanou částí je nať, listy a někdy i květ. Nať se sbírá v květnu a v červnu.
Látka obsažená v rostlině má nasládle hořkou chuť, která je značně ostrá.
Účinnými látkami obsaženými v konvalince jsou převážně konvallosid, konvallatoxol a jedovatý glykosid konvallatoxin.
Látky obsažené v konvalince upravují srdeční činnost a je možno je užít jako náhrady za náprstník.
Nejvíce účinných látek obsahují čerstvé květy, po nichž následují čerstvé listy a nejméně účinných látek nalezneme v oddencích.
Konvalinka a látky v ní obsažené a případně prostředky z nich vyrobené se díky jejich jedovatosti a možnosti předávkování mohou užívat pouze pod lékařských dohledem.
Příště si něco povíme o Kopřivě dvoudomé.