Naše léčivé rostliny XXIX - Kopřiva dvoudomá

Sdílej
 
Kopřiva je statná, vytrvalá, dvoudomá rostlina s rozvětveným plazivým oddenkem žluté barvy. V lidovém léčitelství jsou převážně užívanou částí listy a někdy také nať. List i nať je možné sbírat od června do září. Účinnými látkami jsou převážně kyseliny, acetylchlorid a také sloučeniny s vápníkem a železem.

Kopřiva dvoudomá [Urtica dioica L.]

Kopřiva je statná, vytrvalá, dvoudomá rostlina s rozvětveným plazivým oddenkem žluté barvy. Lodyha je přímá, 4 hraná, pokrytá štětinkami a žahavými chlupy.
Listy jsou řapíkaté, vstříčné, vějčité, dole zašpičatělé, na bázi srdčité a okraje mají hrubě pilovité.
Samčí květenství je latovité, přímé a s krátkými větévkami. Samičí květy mají větévky delší. Plodem je vějčitá nažka, která je obalená okvětím.
Kvete od května do konce září.

Foto
Kopřiva je rozšířena po celé Evropě. Na našem území roste hlavně na rumištích, v křovinách, u plotů a nalezneme ji také velice často příkopech u cest. Vyhovují jí půdy bohaté na dusík.
V lidovém léčitelství jsou převážně užívanou částí listy a někdy také nať. List i nať je možné sbírat od června do září.
Účinnými látkami jsou převážně kyseliny, acetylchlorid a také sloučeniny s vápníkem a železem.
Kopřiva obsahuje značné množství chlorofylu a fytocidních látek. Vlastní látka obsažená v rostlině působí známé svědění a pálení při kontaktu pokožky s čerstvou rostlinou. Tuto vlastnost ztrácí po usušení, nebo po zahřátí rostliny ve vodě.
Kopřiva působí na celkové posílení organismu a snižuje hladinu cukru v krvi. Proto se také někdy používá jako podpůrný prostředek při cukrovce, jaterních chorobách a chorobch žlučníkových. Mladé kopřivy se mohou použít jako zelenina pro posílení střevní činnosti a při chudokrevnosti.
List kopřivy je důležitou surovinou při výrobě chlorofylu, z něhož se připravuje, látka zvaná fytol potřebná pro syntézu vitamínů E a K.
Příště si něco řekneme o Kosatci německém.