Naše léčivé rostliny XXXII - Violka trojbarevná

Sdílej
 
Violka je vytrvalá, 20 až 30cm vysoká, lysá rostlina s plazivým oddenkem. Violka je rozšířena v Evropě, Asii a Severní Americe a je považována spíše za plevel. Látka obsažená v macešce je bez pachu a má nasládlou chuť. Violka obsahuje hlavně saponiny a silici. Účinné látky usnadňují odkašlávání, působí příznivě na vylučování moči a pozitivně ovlivňují vyrážky.

Violka trojbarevná [Viola tricolor L.]

Violka je vytrvalá, 20 až 30cm vysoká, lysá rostlina s plazivým oddenkem. Lodyhu má vystoupavou, až přímou a bohatě rozvětvenou.
Listy jsou střídavé, řapíkaté, vějčitě kopinaté, až vějčitě okrouhlé a na okrajích vroubkovaně zubaté. Palisty jsou velké, hluboce lyrovitě peřenodílné, se zveličeným prostředním úkrojkem.
Květy vyrůstají v paždí listů, na dlouhých stopkách, jsou oboupohlavné a souměrné. Kališní lístky jsou kopinaté, špičaté s okrouhlým přívěskem. Korunní plátky jsou fialově modré, nebo žluté.

Foto
Plodem je 3pouzdrá vějčitá tobolka. Kvete od června do srpna.
Violka je rozšířena v Evropě, Asii a Severní Americe. Je považována spíše za plevel. Na našem území roste na polích, pustých místech, na mezích, u cest a na pastvinách. Vyhovují jí sušší, minerálními látkami bohaté půdy od nížin, až do podhorského stupně. Vyskytuje se v různých společenstvech.
Užívanou částí rostliny je nať, která se sbírá kvetoucí. Suší se ve stínu, pokud možno co nejrychleji.
Látka obsažená v macešce je bez pachu a má nasládlou chuť. Violka obsahuje hlavně saponiny a silici. Účinné látky usnadňují odkašlávání, působí příznivě na vylučování moči a pozitivně ovlivňují vyrážky. Působí také proti revmatismu a aktivují látkovou výměnu.
Je možno ji použít při onemocněních cest dýchacích, černém kašli a plicních nemocech. Užívá se většinou ve formě čajových směsí a ne sama. Zevně ji lze použít na obklady při některých kožních onemocněních.
Příště si něco povíme o Medvědici léčivé.