Jak na web - 3. kapitola - První pohled pod kapotu

Sdílej
 
Tak a teď hurá na webovou stránku! - První základy HTML.

Tak a teď hurá na webovou stránku!

Foto
Nejdřív bys měl vědět, jak taková stránka vypadá zevnitř. Každá stránka je napsaná ve zdrojovém kódu. Ten vypadá na první pohled nesrozumitelně. Ale ve skutečnosti
je to obyčejný text doplněný o další znaky, jako jsou závorky a lomítka.
To znám. Je to jazyk HTML. Kamarádi mu říkají HaTMatiLka.
To je zkratka pro hypertext markup language, tedy hypertextový značkový jazyk. Hypertextový znamená, že základem webových stránek je jejich provázanost navzájem právě skrze "klikací" odkazy. Tenhle zdrojový kód je taková kuchařka, podle které internetový prohlížeč vyrobí stránku přesně tak, jak ji potom uvidíš na monitoru.
Internetový prohlížeč je třeba Explorer?
Ano. Většina lidí používá Explorer. Ale jsou i další, jako Mozilla nebo Opera - a všechny rozumějí HaTMatiLce.
Foto
A jak je to s obrázky? Ty jsou také ve zdrojovém kódu?
Ne, ve zdrojovém kódu je pouze napsáno, kam a jak se má obrázek vložit. Samotný obrázek je v samostatném souboru a aby se na stránce objevil, musíš ho na internet také nahrát.
Foto
Takže webovou stránku tvoří víc souborů?
Obvykle ano. Jeden soubor obsahuje zdrojový kód a je napsaný v jazyce HTML. Poznáš ho tak, že má koncovku htm nebo html. Takže stránka se jmenuje například stranka.html nebo stranka.htm.
A ty další soubory?
Mohou to být obrázky, fotografie nebo třeba zvukové nahrávky.
Jasně, takže když si na internetu chci prohlédnout nějakou stránku, tak vlastně stahuju všechny tyhle soubory... Ještě mi řekni, jestli jsou ty zdrojové kódy tajné.
Ne, to by ani nešlo. Můžeš si zdrojový kód každé stránky přečíst. Například v Exploreru to uděláš jednoduše. Otevřeš kteroukoliv stránku, třeba stránku ábíčka www.abicko.cz, pak vybereš na horní liště položku "Zobrazit" a v menu klikneš na "Zdrojový kód".
Hm, z toho se přece můžu naučit spoustu věcí, jdu na to!



JAK VLOŽIT NA STRÁNKU OBRÁZEK