Jak na web - 5. kapitola - Co vidíš, to dostaneš

Sdílej
 
WYSIWYG editory.

Super! Kliknul jsem na soubor stranka.html, který jsme vytvořili v Poznámkovém bloku, a stránka se mi otevřela v internetovém prohlížeči Explorer! Hm... I když dvakrát extra tedy nevypadá.
Taky jsme ji dělali jen pár sekund. Teď ji samozřejmě můžeš vylepšovat. V jazyce HTML můžeš udělat nejrůznější úpravy - nastavit velikost písma, jeho barvu nebo barvu podkladu, přesné umístění textu na stránku.

Foto
A to se musím všechno naučit?
Ne. I když jestli budeš chtít dělat opravdu dobré stránky, tak ti nic jiného nezbude. Ale pro začátek tu je ještě jiná možnost. Většina lidí nepíše stránky přímo ve zdrojovém kódu, ale používají takzvané HTML editory.
Tak vidíš, že budeme potřebovat speciální program!
Bezpodmínečně ho nepotřebujeme. Ale ulehčí nám práci.

A jak ty HTML editory fungují?
Docela jednoduše. Umožní ti dělat stránku rovnou tak, jak ji potom uvidíš v internetovém prohlížeči. Říká se jim WYSIWYG, což je zkratka z anglického what you see is what you get - co vidíš, co dostaneš. V takovém prográmku vidíš už při tvorbě stránku přesně tak, jak bude pak vypadat v prohlížeči.
Takže tam nejsou takové ty hranaté závorky, lomítka a tak?
Správně. V HTML editoru můžeš na stránku také jednoduše vkládat obrázky nebo fotografie. Ale kdykoliv se můžeš podívat, jak takhle udělaná stránka vypadá v HTML. To je nejlepší způsob, jak se HTML naučit.
A kde ten editor vezmu?
Buď si ho koupíš, anebo si ho zadarmo stáhneš z internetu. Je mezi nimi docela na výběr.
Tak bezva. Hned se do té své stránky dám. Ale to pořád ještě nebude na internetu. Nebo jo?
Ne. Zatím ji pořád budeme dělat na počítači. Založ si nějaký speciální adresář a tam si několik stránek na zkoušku udělej.
FotoFotoFoto
FotoFotoFoto




EDITORY WEBOVÝCH STRÁNEK