Škola triků 2 - Tailtap

Škola triků 2 - Tailtap
Sdílej
 

V dnešním dílu se seznámíme s jedním ze základních triků v parku - tailtapem. Jak už název napovídá, podstatou tohoto triku je vyskočit, dopadnout na zadní kolo a odskočit opět ve směru, v kterém jste přijeli.

Budeme vás učit trik na minirampovém rádiusu, kde se tailtap dělá nejčastěji jako spojovací trik mezi triky obtížnějšími. Ale učit se ho můžete i na banku nebo jen na zemi.


Pro správné a čisté provedení tailtapu je dobré se naučit určité základy, například vyskočit na obě kola na plošinku rádiusu a zase odskočit dolů. To si natrénujte na obě strany, ať máte víc kontroly nad svými pohyby při samotném tailtapu.

1. Vyjíždíte z rádiusu, ne moc rychle, a zlehka zatáčíte řídítky na tu stranu, na kterou vám tailtap připadá snazší (v našem případě doleva). Vyskakujete z rádiusu a snažíte se dopadnout pouze na zadní kolo, takže trochu natáhnete nohy, aby se zadní kolo dostalo jako první na plošinku. Dopadáte optimálně otočeni o 90 stupňů pro plynulejší odjetí.

2. Pokud dopadnete na zadní kolo, musíte v této pozici udržet rovnováhu aspoň tak dlouho, abyste mohli odskočit zase dolů. Toho docílíte pokrčením v kolenou a vychytáním správné polohy, v níž se cítíte pohodlně a nepřepadáváte na stranu. To bude chtít hodně tréninku.

3. Teď už zbývá jen ze začátku hodně nepříjemný odskok. Nahněte se tělem do rádiusu a přeneste váhu na přední kolo, nechte předek kola spadnou do rádiusu a k tělu si přitáhněte zadní kolo stejným pohybem jako u bunnyhopu. Takto spadnete hezky čistě do rádiusu, neztratíte rychlost na další triky a provedete pěkný tailtap.

Kouzlo freestyle bmx spočívá v nikdy nekončící zásobě triků a jejich kombinací, takže základní trik jako tailtap se dá kombinovat sespoustou dalších, jak uvidíte ve videoškole na webových stránkách ABC.

Ve videu uvidíte tailwhip do tailtapu, barspin do tailtapu, downside whip do tailtapu a řadu dalších kombinací. Hodně štěstí!


Jezdec Kamil Feifer

Video soubory jsou ve formátu MS ASF
(Advanced Streaming Format). Formát souborů používaný službou Windows Media.

Autor

Text a foto Jarda Moravec