Gangsteři - Lupiči a mafiáni

Gangsteři - Lupiči a mafiáni
Sdílej
 
Meziválečné období v USA charakterizovaly automobilové honičky, přestřelky, vraždy, vydírání, loupeže, pašování alkoholu, tajná pijácká a hráčská doupata, války gangů...

Dvacátá a třicátá léta minulého století byla pro obyčejné Američany ve znamení tvrdé dřiny za málo peněz. Našli se však i takoví, kteří odhodili zábrany a řekli si, že než peníze pomalu a namáhavě vydělávat poctivou prací, je snazší je krást - a oběti na životech k tomu jaksi patřily. Nejvíc tato doba hrála do karet mafiánským bossům, protože dokázali situace zneužít, nahrabat si a upevnit svou moc. Často za cenu bezohledného a brutálního násilí.

Bonnie a Clyde


Pracovat se nechtělo ani dvojici Bonnie Parkerová a Clyde Barrow. Patřili k druhu lupičů, kterým se nechtělo ani moc přemýšlet. Jejich lovištěm se stal Středozápad a jih USA. Při loupežích po sobě zanechávali mrtvé včetně policistů. Společně s Clydovým kamarádem Ralphem Fultsem přepadávali banky, benzinové pumpy a kradli auta. Nejraději měli Ford V-8, rychlý, spolehlivý a odolný osmiválec. Policie se jim lepila na paty. Dvakrát se museli prostřílet z obklíčení.

Při druhém úniku z pasti byl zastřelen Clydův bratr Buck, který se k nim přidal, a zatčena Buckova manželka. Ralph Fults dostal strach a gang opustil. Vraždící Romeo a Julie padli do léčky 23. května 1934 na opuštěné silnici poblíž městečka Gibsland v Louisianě. Jejich ford byl i s nimi prostřílen jako řešeto.
Policisté přitom použili i velmi výkonné automatické pušky BAR. Byla to sázka na jistotu; Ford V-8 měl velmi pevnou karoserii. Bonnie a Clyde po sobě zanechali desítky přepadených bank a benzinových pump a nejméně dvanáct obětí. Celkový lup byl proti tomu až směšně malý - jen něco kolem 1500 dolarů.

John Dillinger

Nejslavnější lupič gangsterské éry svou zločineckou dráhu nastoupil účastí na zpackané loupeži, kdy byl chycen a na devět let ubytován v kriminále. Pobyt ve věznici využívá k pilnému studiu zločinecké profese. Učí se od zkušených kriminálníků a plánuje svou budoucí "kariéru". Po propuštění v roce 1933 neztrácí čas a ověřuje teorii praxí. Založí gang složený z bývalých spoluvězňů a spáchá několik loupeží.

Rychlých a profesionálních. FBI dává dohromady specializovaný tým a už v září téhož roku je Dillinger chycen. Jeho kumpáni ho však v převlečení za policisty osvobozují. A tak může pokračovat v loupežích. "Pracuje" v Indianě, kde v městě Denville zastřelí policistu, na Floridě a také v Arizoně, kde je znovu zadržen. Jeho pobyt za mřížemi však ani tentokrát není dlouhý. Ze dřeva si vyrábí maketu pistole, načerní ji krémem na boty a jako rukojmí si bere dva policisty, které po úspěšném útěku propouští.

Veřejný nepřítel č.1

Tímto majstrštykem si Dillinger vyslouží popularitu u veřejnosti, ale zároveň i zvýšení už tak enormního zájmu mužů zákona o jeho osobu. FBI ho po sérii dalších přepadení vyhlašuje veřejným nepřítelem číslo jedna a na jeho dopadení vypisuje odměnu 10 000 dolarů. Za tuto sumu Johna Dillingera agentům FBI udá jeho přítelkyně, rumunská emigrantka a majitelka nevěstince Anna Sageová.

Dne 22. července 1934 si John Dillinger vyjde se svou milenkou Polly Hamiltonovou do chicagského Biograph Theather na gangsterský film Manhattan Melodrama. Když vychází z kina, obklíčí ho agenti FBI. Dillinger automaticky sahá po zbrani - a je zkosen smrtící sérií střel.

Al Capone

Jeden z nejznámějších šéfů mafie dvacátých let minulého století v USA. V roce 1925 převzal po Johnym Torriovi, který byl jeho vzorem, mocnou chicagskou mafiánskou organizaci. Chladnokrevností, brutalitou a vypočítavostí se brzy stal nekorunovaným králem Chicaga. Navenek vystupoval Al Capone jako úspěšný obchodník a lidumil.

Okázale pomáhal chudým a potřebným, zval si novináře k sobě domů, uměl si budovat image. Jeho moc však pramenila z peněz získaných z obchodu s tehdy zakázaným alkoholem, organizované prostituce a hazardních her. Obchodu s drogami se vyhýbal. Měl styky s vysoce postavenými "ctihodnými" prominenty. Uplácel úředníky, soudce, policisty a politiky. S neposlušnými či jinak nepohodlnými lidmi se vypořádával tvrdě a nelítostně.

Svatovalentinský masakr


Dne 14. února 1929 v jedné chicagské garáži Al Caponovi muži, zastřelili šest hlavních členů gangu Bugse Morana, konkurenčního bosse, jehož zájmy se křížily s Caponovými. Záminkou pro setkání v garáži byla nabídka zásilky kvalitní whisky za výhodnou cenu. Když mělo dojít k předání zboží, vtrhli do garáže Caponovi muži v policejních uniformách i v civilu.

Moranovi lidé se domnívali, že jde o skutečné policisty. Proto poslušně složili zbraně a postavili se čelem ke zdi. Místo očekávané osobní prohlídky se však dočkali olověné sprchy z pověstných Tommy gunů. Sám Bugs Moran - hlavní cíl, unikl. Přišel totiž na schůzku později, a když viděl před garáží policejní auto, uprchl. Přestože přežil, bez hlavních členů svého gangu ztratil v podsvětí prakticky veškerý vliv.

Konec chicagského krále

Foto

Přestože bylo Al Caponovi přisuzováno, že má na svědomí desítky vražd, žádná mu nikdy nebyla prokázána. Vaz mu zlomila až obžaloba pro daňový únik. V říjnu 1931 byl odsouzen k jedenácti letům vězení. To byl faktický konec jeho moci. Z vězení ho propustili předčasně v roce 1939 pro pokročilou syfilidu, která u něj způsobila demenci. Někdejší vládce Chicaga doskomíral v lednu 1947 ve svém sídle na Floridě.

Zrušení prohibice

V roce 1933 je zrušena prohibice. Mafie tak přichází o nejlukrativnější zdroj příjmů. Za dobu trvání prohibice ale její moc zesílila natolik, že pro ni nebyl velký problém přeorientovat se na jiné aktivity, především na obchod s drogami. Ale to už je jiná kapitola dějin mafie.



BAR


Zbraň Browning Automatic Rifle, ráže .30, míšenec pušky a lehkého kulometu, dosahovala rychlosti až 550 střel za minutu. Vynalezena Johnem M. Browningem v roce 1917 pro americké pěšáky bojující v 1. světové válce, dále zdokonalována a používána v mnoha válečných konfliktech (2. světová válka, čínská občanská válka, korejská válka, válka ve Vietnamu). Zbraň, kterou bylo rozstříleno lupičské milenecké duo Bonnie a Clyde.

Prohibice

V roce 1920 vstoupil v USA v platnost tzv. Volsteadův zákon. Znamenal zákaz výroby, dovozu, prodeje a konzumace alkoholu. Cílem bylo potlačit alkoholismus. Výsledek byl naprosto opačný: začali pít mnozí, kteří by si předtím ani nelokli, a obchod s alkoholem se přesunul do ilegality a brzy ho ovládla mafie, která díky ziskům z černého obchodu výrazně upevnila svou moc. V roce 1933 nová vláda kontroverzní zákon zrušila.

Thompson

Legendární samopal se zásobníkem zpravidla na 50 nebo 100 nábojů (vyráběly se i zásobníky na 20 nebo 30 nábojů) ráže .45 ACP. Přezdívalo se mu Tommy Gun (Tomík), Chicagské piáno nebo taky Chicagský psací stroj (je pravda, že jím bylo "napsáno" hodně drsných příběhů včetně známého masakru na den svatého Valentýna).

Na svou dobu nejmodernější a nejúčinnější zbraň svého druhu. Thompson byl velmi kvalitní, ale náročný na výrobu, a proto i velmi drahý. I když byl původně zkonstruován pro armádu, "proslavil" se především jako zbraň gangsterů. Používala jej taky policie a FBI.


Gangsterský slovníček

žádost o laskavost = pokud někdo požádá bosse, stává se jeho služebníkem; pokud "žádá" boss, pak žádost znamená příkaz
nabídka, která se neodmítá = odmítnout znamená podepsat si rozsudek smrti

pozvánka na přátelskou projížďku = výlet, z nějž se "pozvaný" zpravidla živý nevrací
spát s rybama = být zabit a vhozen do řeky




Zločinecká esa


Bonnie Parkerová (1910-1934) a Clyde Barrow (1909-1934)

Vraždící Romeo a Julie, v množství nakradené kořisti žabaři, v počtu zastřelených i schytaných průstřelů naopak rekordmani

John Herbert Dillinger (1903-1934)Legendární bankovní lupič, elegantní švihák a navzdory loupežím a vraždám veřejností oblíbený, vnímán jako prototyp „správňáckého“ gangstera, má vlastní muzeum v Nashville

Alphonse Gabriel "Al" Capone (1899-1947)

Symbol americké mafie první poloviny dvacátého století, nekorunovaný král Chicaga, chladnokrevný, brutální a vypočítavý



Seriál: Zbraně

1. díl Se zbraní v ruce - ABC č. 18
2. díl Divoký západ - ABC č. 19
3. díl Gangsteři - ABC č. 20
4. díl Světové války - ABC č. 21
5. díl Současnost - ABC č. 22
6. díl Zbraně ve filmu - ABC č. 23