Vyhodnocení Velké dinosauří soutěže

Vyhodnocení Velké dinosauří soutěže
Sdílej
 
Třídílná Velká dinosauří soutěž byla opravdu těžká. Proto nás potěšilo, kolik z vás se zúčastnilo a hlavně správně odpovědělo!

V prvním kole jsme se ptali na následující otázky. Proč se dnes nacházejí zkameněliny dinosaurů jen někde? Kolik je v Česku nalezišť dinosauřích kostí a jakému rodu dinosaura nalezené kosti patřily?

Odpovědi nebyly jednoduhé. Ne všude byly během milionů let příznivé geologické podmínky pro zachování zkamenělin dinosaurů a také na mnoha místech, která jsou dnes na souši, bylo ve druhohorách moře. To je případ i ČR, také tady bylo skoro po celé druhovy moře (a v moři dinosauři nežili). Proto máme jen jedno naleziště s kostmi, nedaleko Kutné hory. Na tehdejším ostrově zde žil, nebo sem jeho mrtvolu přineslo moře, dinosaurus ze skupiny iguanodonů, dost možná přímo z rodu Iguanodon. (Uznáváme i odpověď Iguanodont.)

Ve druhém kole na vás čekal test, správné odpovědi byly 1 B), 2 C) a 3 B), ale uznávali jsme i C).

Ve třetím kole jsme zkoušeli, zdali poznáte čtyřkřídlého dinosaura. Byl jím Microraptor gui.

1. cenu notebook ACER vyhrál David Kluz z Jablunkova.

2. cenu digitální fotoaparát SONY získává Josef Říháček z Bystřičky.

3. až 4. cenu telefon Nokia 6500 classic dostanou Ladislv Dvořák z Bystřice pod Hostýnem a Adéla Kubíková z Bohušovic nad Ohří.

5. až 6. cenu telefon Nokia 6500 slide vyhrávají David Nájemník z Vysokého Mýta a Tomáš Dodrák z Horního Jiřetína.

7. cenu DVD přehrávač Toshiba poputuje k Jozefu Kaufmanovi z Ostravy – Poruby.

8. až 12. cenu MP3 Sencor vyhráli Michal Černý z Nového Bydžova, Libor Hochhaus z Olomouce, Oskar Lamač z Jičína, Michal Powada z Ostravy – Zábřeh a Tomáš Martiš z Třebíče.