Mourrisonova genetická soutěž - 2. kolo

Sdílej
 
Kocoura Mourrisona jeho vědecké nadšení zatím neopustilo. Naopak - od minulého čísla se mnohému naučil a o genetice už toho ví docela dost. Tolik, že si troufl i na první praktický pokus. Ale přihodilo se mu totéž co v minulém čísle - dostal se do slepé uličky. Opět vás proto prosí o pomoc.

Druhý úkol
Mourrison se pustil do šlechtění myší. Ze zkušenosti totiž ví, že nejsou všechny stejné. Liší se řadou vlastností, které jsou pro kočky a kocoury moc důležité. Každá kočka by vám potvrdila, že nejlepší jsou myši bílé (jsou dobře vidět i za šera), s malýma ušima (špatně slyší a kočky si nevšinou, i když sebevíc dupe) a s pouhými dvěma páry vousů (vousy totiž nepříjemně lechtají v krku).

Foto
Po několika nezdařených pokusech se Mourrisonovi konečně podařilo takovou ideální myš vyšlechtit. Už se těšil na Nobelovu cenu. Když ale chtěl svůj úspěch zveřejnit, s hrůzou zjistil, že v sešitě, do něhož zapisoval pracovní postup, udělal tři ošklivé kaňky. A to zrovna v místě, kam si zakreslil rodokmen vyšlechtěné myši. Je to problém, protože neúplně popsaný pokus mu nikdo neuzná.
Vaším úkolem je určit, jak vypadaly tři pokusné myši, jejichž obrázky Mourrison nechtěně zničil.
Mourrison u myší sledoval tři vlastnosti - barvu, velikost uší a počet vousů. Každá z nich může mít tři hodnoty - dvě krajní a jednu, která jako by byla kompromisem mezi nimi. (Barva je bílá, černá a mezi nimi šedá, uši jsou velké, malé nebo střední a vousů jsou dva, čtyři nebo tři páry.)
Abyste mohli hádanku rozluštit, potřebujete vědět, jak se jednotlivé vlastnosti dědí. Pro všechny tři platí stejná jednoduchá pravidla:
Foto
˙Mají-li oba rodiče stejnou krajní hodnotu určité vlastnosti, zdědí ji i jejich potomek. (Dvěma černým myším se narodí černá.)
˙Mají-li rodiče opačné krajní hodnoty, bude mít potomek střední hodnotu této vlastnosti. (Bílé a černé myši se narodí šedá.)
˙Má-li jeden z rodičů krajní a druhý střední hodnotu vlastnosti, zdědí potomek hodnotu krajní. (Bílé a šedé myši se narodí bílá.)
˙Mají-li oba rodiče střední hodnotu, potomek bude mít jednu z krajních hodnot. (Dvěma šedým myším se narodí bílá nebo černá.)

Zjistěte pro každou ze tří myší všechny tři vlastnosti a zapište si je. Stačí zapsat počáteční písmena jednotlivých hodnot, v případě vousů číslovku. Např. bílou myš se středně velkýma ušima a čtyřmi páry vousů lze zapsat jako BS4.
20 cen pro vítěze!
Foto
stereoskopický mikroskop, 2x fotoaparát (Canon a Samsung), 5x multimediální encyklopedie, 1x video a 2x kniha Modrá planeta, 3x stolní hra, 3x videokazeta s přírodovědným dokumentem, 3x puzzle
Pozor!
Řešení zatím neposílejte! Soutěž má tři kola, poslední z nich najdete v příštím čísle ABC. Odpovědi pošlete najednou, až budete mít splněny všechny tři úkoly. Vše potřebné se dozvíte za 14 dní.